detector.media
05.10.2020 12:00
У Білорусі на «Марші визволення» затримали 17 журналістів
У Білорусі на «Марші визволення» затримали 17 журналістів
П’ятьох журналістів досі утримують в ізоляторах.

У містах Білорусі 4 жовтня пройшла акція протесту «Марш визволення політв'язнів», під час якої силовики затримали 17 журналістів. Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів.

Як пише Tut.by, учасники акції в Мінську викрикували гасла на підтримку Tut.by, також тримали банери на підтримку інших незалежних ЗМІ.

Водночас у Мінську затримали кореспондента Onliner Олександра Владика, журналіста видання «Белорусы и рынок» Олега Шепелюка та фотографиню «БелГазети» Дарину Сапранецьку. Двох останніх спершу відпустили, але потім до їх квартир прийшли силовики. Пані Сапранецька їх не впустила, проте пообіцяла приїхати 5 жовтня в Жовтневий РВВС для ознайомлення з адміністративним протоколом.

У Гомелі затримали відеокореспондентку інтернет-ресурсу «Сильні новини» Надію Пужинську через «веденням адміністративного процесу за статтею 23.34 КоАП».

У Вітебську затримали журналістку Tut.by і БелаПАН Тетяну Матвєєву, журналіста Tut.by і «Народнай волі» Олеся Пілецького, редактора «Народних навінаў Віцебска» Сергія Серебра.

У Гродно затримали блогера Андрія Ірха, журналісток «Народнай волі» і Tut.by – Ольгу Ком’ягину та Катерину Гордєєву. Під час затримання пана Андрія кілька разів ударили по обличчю, а потім сильно затягли руку пластикової стяжкою. Його відпустили, але склали протокол опитування й вилучили телефон.

У Бобруйську затримали Марину Молчанову, Олесю Латинську, Дениса Носова та Юрія Комісаріва.

У Бресті затримали головну редакторку міського інтернет-журналу «Бінокль» Ксенію Петрович і фотокореспондента «Брестської газети» Олега Поліщука.

У Могильові затримали журналіста БелаПАН Олеся Асіпцова.

Більшість затриманих журналістів відпустили після перевірки документів, але п'ять осіб залишили в ізоляторах до суду – це Надія Пужинська, Марина Молчанова, Олеся Латинська, Денис Носов та Юрій Комісарів. Ймовірно, усіх судитимуть за «участь в несанкціонованих вуличних акціях протесту».

Загалом, за даними правозахисного центру «Вясна», під час акцій протесту в Білорусі затримали 250 осіб.

Раніше білоруське видання Tut.by позбавили статусу ЗМІ на три місяці.

Нагадаємо, у Гомелі 3 жовтня затримали головну редакторку «Сильних новин» Анну Якштас та її чоловіка, кореспондента видання Дениса. 4 жовтня журналістка «Сильних новин» Надія Пужинська разом із батьком Дениса Якштаса пішла до ізолятору тимчасового тримання, щоб залишити передачу затриманим. Її там затримали у зв'язку з веденням адміністративного процесу за статтею 23.34 (порушення порядку організації або проведення масових заходів).

Крім того, влада Білорусі 2 жовтня без попередження офіційно скасувала акредитацію усіх журналістів іноземних засобів масової інформації. Олександр Лукашенко неодноразово критикував іноземні ЗМІ, які висвітлюють події в Блорусі з тієї сторони, яку не демонструє білоруське державне телебачення. Діставалося і чиновникам, «які чекають вказівок, як в цьому випадку чинити».

Фото: Tut.by, Belsat

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY