Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам (ДОПОВНЕНО)

Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам (ДОПОВНЕНО)

17 Вересня 2020
1573
17 Вересня 2020
12:38

Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам (ДОПОВНЕНО)

1573
Депутат також закликав до співпраці журналістську спільноту, щоб разом напрацювати законодавчі ініціативи.
Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам (ДОПОВНЕНО)
Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам (ДОПОВНЕНО)

Народний депутат від «Слуги народу», голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам під час виконання ними професійних обов’язків. Про це він сказав 17 вересня на онлайн-обговоренні «Безпека журналістів в Україні: існуючі виклики та шляхи їх подолання».

Речник Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченко розповів, що журналістам часто перешкоджають на підприємствах та в різних установах: охоронці не пускають або нападають на працівників ЗМІ – «хапають, шарпають». За його словами, у таких випадках законодавство не передбачає сурового покарання, якщо немає тяжких наслідків.

На думку пана Шевченка, якщо зробити покарання суворішим за подібні перешкоджання, то їх кількість можна зменшити. Цю ідею підтримав Микита Потураєв.

«Зробити більш гнучким законодавства, додати більше інструментів – наприклад, збільшити штрафи за перешкоджання. Коли ми одразу "вискакуємо" в кримінальну відповідальність – воно не завжди спрацьовує, не завжди є докази й підстави. Якщо ми введемо суворі штрафи – це може посприяти. Щоб людина, яка перешкоджає діяльності журналіста, знала, що він особисто буде відповідати грошима, а не його господар», – сказав він.

ДОПОВНЕНО: Крім того, пан Потураєв закликав до співпраці журналістську спільноту, щоб разом напрацювати законодавчі ініціативи, які дозволять підвищити: рівень захисту, безпеки професії, рівень доступу до інформації тощо. «Нам є над чим працювати в галузі медійного законодавства, щоб позбавляти медіа та журналістів впливу власників на редакційну політику», – додав він.

На його думку, зусилля необхідно сконцентрувати на двох напрямках: «Не полишати жоден випадок нападів чи перешкоджань журналістам – тиснути на правоохоронців, щоб ці випадки розслідувалися. Продовжити роботу, щоб медіа виконували свою соціальну функцію, з усією громадською відповідальністю».

Як писав ДМ, народний депутат від «Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина"», голова Парламентського комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожемякін 11 червня 2020 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №3633, яким пропонує внести змін до Кримінального кодексу України та посилити кримінальну відповідальність за злочини проти журналістів. Пан Кожемякін пропонує внести зміни до ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста). Законопроєкт передбачає, що штрафи за перешкоджання журналістам сягнуть 51 тисячі гривень.

1 липня Комітет з питань свободи слова підтримав законопроєкт №3633, який передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України та посилення кримінальної відповідальності за злочини проти журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1573
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду