Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача

Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача

8 Серпня 2020
2812

Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача

2812
Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача
Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача

Ми, журналісти та представники Медіаруху “Медіа за усвідомлений вибір” схвильовані втручанням в роботу нашого колеги журналіста-розслідувача програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача.

Восьмого серпня Михайло Ткач написав у соціальній мережі фейсбук, що в квартирі, де проживає, він виявив ознаки прослуховуючого пристрою. Журналіст живе на останньому поверсі будинку і над квартирою є спільне горище, доступ до якого мають декілька під'їздів. У стелю його квартири проходить отвір довжиною щонайменше 60 см.

За словами Ткача, впродовж останніх тижнів він отримував попередження про те, що його журналістська діяльність дратує високопосадовців і щодо нього «почали працювати». 

Після виявлення ймовірно прослуховуючого пристрою, редакція «Схем» викликала поліцію. За словами редакторки «Схем» Наталі Седлецької, на виклик приїхав спершу поліцейський патруль, а потім і слідчо-оперативна група. Поліцейські провели огляд приміщення, піднялись на горище, взяли зразки з будівельних матеріалів та прийняли заяву. Журналістка також говорить, що редакція «Схем» просила поліцію забезпечити охорону горища, аби не знищувалися речові докази, але редакції сказали звертатися у райвідділок.

Ми вважаємо неприпустимим стеження за журналістами та прослуховування журналістів, які виконують свою роботу, зокрема, проводять розслідування та виявляють факти корупції серед українських високопосадовців.

Ми вимагаємо від Національної поліції України:

  • зареєструвати кримінальне провадження також за статтями про «перешкоджання професійній журналістській діяльності», «незаконне збирання інформації» та «втручання в приватне життя»;
  • зафіксувати та вжити заходів для збереження ймовірних речових доказів, особливо за межами квартири Михайла Ткача;
  • швидко та неупереджено розслідувати справу про перешкоджання роботі нашого колеги Михайла Ткача.

Підписанти:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

ГО «Громадське телебачення»

ГО «Громадське радіо»

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Детектор медіа»

ГО «Інститут демократії їм. Пилипа Орлика»

ГО «Інтерньюз Україна»

Крістіна Бердинських - журнал «Новое время»

ГО «Інститут розвитку регіональної преси»

Аліса Юрченко

Звернення відкрите для підписання. Для цього необхідно звернутись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2812
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду