ДБР вручило обвинувачення Софії Федині

ДБР вручило обвинувачення Софії Федині

30 Липня 2020
10472

ДБР вручило обвинувачення Софії Федині

10472
На думку депутатки, подібні справи – це крок до тотальної цензури в країні.
ДБР вручило обвинувачення Софії Федині
ДБР вручило обвинувачення Софії Федині

Державне бюро розслідувань 29 липня вручило обвинувальний акт депутатці від «Європейської солідарності» Софії Федині, якій інкримінують «погрози вбивством» президенту Володимиру Зеленському. Цю інформацію 30 липня «Детектору медіа» підвередили в ДБР.

У Держбюро уточнили, що волонтерці Олені Біленькій (відомій як Маруся Звіробій) ще не вручили обвинувачення, адже ця процедура «не обов’язково має відбуватися синхронно».

«Процедура винесення обвинувачення Федині відрізняється від процедури винесення обвинувачення Марусі Звіробій. Тому це може відбуватися з різними темпами та йти паралельно», – пояснили в ДБР.

Напередодні пані Федина повідомила, що тепер чекатиме на Володимира Зеленського в суді, передає Прямий канал.

«Насправді цей обвинувальний акт є підсумком так званого процесу слідства, після вручення обвинувального акту справа передається безпосередньо до суду. У нас з Марусею та іншими фігурантами подібних "справ" була все-таки думка, що президенту не захочеться бути попущеним до рівня потерпілого, що можливо його хтось підставив. Але наразі справа передається до суду і до цього суду має прийти потерпілий і він має заявити, чим же ж ми його так налякали, що йому було так страшно, і в чому є в наших словах загроза його життю», – сказала вона.

За її словами, у справі були задіяні щонайменше дев’ять слідчих та 13 прокурорів, на зарплати яких «за один місяць витрачено кілька сотень тисяч гривень» та 80 тисяч гривень на експертизи.

«Це перша ластівка до тотальної цензури й тотального народження тоталітаризму у нашій державі, коли у нас є великий Зе, який боїться великого Пу і в результаті буде карати кожного, хто говорить правду про ситуацію на передовій. <…> Цей процес буде повернутий нами в іншу сторону. Ми будемо судити президента Зеленського як потерпілого, ми будемо судити ДБР і Генеральну прокуратуру як тих, які зрадили Україну», – додала народна депутатка.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року Софія Федина і Маруся Звіробій записали відео, у якому обговорили поїздку Володимира Зеленського до Золотого Луганської області. «Там ненароком може вибухнути граната. А ще там обстріли бувають... Було б дуже яскраво, якщо б це сталося під час московського обстрілу, коли хтось у блакитний або білій сорочечці попреться на передову», - сказала Федина під час стріму.

Нардеп від «Слуги народу» Олександр Качура поскаржився в ГПУ через цей відеозапис. Там підтвердили, що відкрили відповідне провадження, його розслідує Державне бюро розслідувань. Голова СБУ Іван Баканов сказав, що його відомство також має провадження щодо висловлювань Софії Федини. 

6 лютого 2020 року слідчі ДБР повідомили Марусі Звіробій про підозру у погрозі вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку із його державною діяльністю (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України). 12 лютого підозру оголосили також Софії Федині.

Печерський районний суд 10 лютого 2020 року відпустив її під особисте зобов’язання. Марусю Звіробій зобов’язали носити електронний засіб контролю. 8 травня всі зобов'язання суд зняв. 10 березня суд відпустив Софію Федину під особисте зобов'язання з покладенням певних обов'язків. Згодом з них зняли запобіжні заходи

4 травня термін досудового розслідування було продовжено на 2 місяці (у ДБР клопотали про 3 місяці). Натомість 8 травня ДБР повідомило про його завершення.

Фото: Софія Федина / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10472
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Taras
1326 дн. тому
А Кадирову коли вручать?
Читач
1327 дн. тому
Якщо з цієї спрпви забрати прізвища, то як тоді розцінювати висловлювання якихось людей про президента своєї країни?
Патриот
1327 дн. тому
Когда обзывала - была героиня, а теперь в кусты? Нужно уметь отвечать за свои поступки, а не апеллировать к людям.
Дора
1327 дн. тому
Клоун ЗЕро - паталогічний параноїк.
Украинец
1327 дн. тому
Когда Зеленский позорил Украину и ее правительство в своих вы ступлениях он не боялся,когда уклонялся от службы в армии не боялся,когда оскорблял верующих,преследовал волонтеров и добровольцев ему было по барабану а когда две известные женщины патриотки сказали ему что так делать нельзя --42летний (не)лох обосрался .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду