Нардепи просять припинити переслідування підозрюваних у справі Шеремета, Звіробій та Федини

Нардепи просять припинити переслідування підозрюваних у справі Шеремета, Звіробій та Федини

22 Лютого 2021
12176

Нардепи просять припинити переслідування підозрюваних у справі Шеремета, Звіробій та Федини

12176
Зокрема, Раду просять визнати дії президента, уряду та інших органів виконавчої влади недостатніми в сфері захисту прав і свобод людини.
Нардепи просять припинити переслідування підозрюваних у справі Шеремета, Звіробій та Федини
Нардепи просять припинити переслідування підозрюваних у справі Шеремета, Звіробій та Федини

Народні депутати від фракції «Європейська солідарність» та депутатської групи «Партія "За майбутнє"» 18 лютого зареєстрували у Верховній Раді постанову № 5100 «Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих переслідувань громадян України», у якій просять припинити переслідування волонтерів, ветеранів та громадських активістів.

Депутати зазначили, що досі не підтверджені звинувачення проти підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета – хірурга та кандидатки від «ЄС» до парламенту Юлії Кузьменко, музиканта й волонтера Андрія Антоненка та військового медика Яни Дугарь. У постанові також нагадали про переслідування волонтерки, блогерки та кандидатки від «ЄС» до парламенту Олени Біленької (відомої як Маруся Звіробій), волонтера та ветерана Олександра Погребиського, народної депутатки Софії Федини тощо.

Верховну Раду просять визнати дії президента, уряду та інших органів виконавчої влади недостатніми в сфері захисту прав і свобод людини від протиправних посягань, а також – вимагати від правоохоронців «забезпечити неухильне дотримання законності, політичної нейтральності та позапартійності в їх діяльності, негайно припинити практику політично вмотивованих переслідувань, вжити заходів для звільнення з-під варти» ветеранів, волонтерів та активістів, «обвинувачення проти яких були сфабриковані співробітниками органів досудового слідства та не були підтверджені судом».

Нардепи хочуть, щоб Міністерству юстиції рекомендували розробити законопроєкти, спрямовані на посилення кримінальної відповідальності за завідомо неправдиві повідомлення про злочин, а також – на посилення відповідальності правоохоронців за зловживання службовим становищем та дії, спрямовані на фабрикування проваджень.

Крім того, вони пропонують омбудсману вжити законних заходів для контролю за дотриманням конституційних прав та свобод людини і громадянина, зокрема у політичній сфері.

Як писав ДМ, у жовтні 2019 року Софія Федина і Маруся Звіробій записали відео, у якому обговорили поїздку Володимира Зеленського до Золотого Луганської області. «Там ненароком може вибухнути граната. А ще там обстріли бувають... Було б дуже яскраво, якщо б це сталося під час московського обстрілу, коли хтось у блакитний або білій сорочечці попреться на передову», - сказала Федина під час стріму. Державне бюро розслідувань відкрило провадження. Голова СБУ Іван Баканов сказав, що його відомство також має провадження щодо висловлювань Софії Федини. 6 лютого 2020 року слідчі ДБР повідомили Марусі Звіробій про підозру у погрозі вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку із його державною діяльністю (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України). 12 лютого підозру оголосили Софії Федині.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних Сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

На брифінгу правоохоронці, як докази провини Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, навели уривки їхніх телефонних розмов. Після ознайомлення з матеріалами справи «Бабель» повідомив, що низку заяв поліція вирвала з контексту й неправильно трактувала. Водночас, як пише видання, жодна з розмов не стосувалася справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Крім того, 22 липня 2020 року адвокат Тарас Безпалий повідомив, що Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. Бокаріуса, Одеський НДІСЕ Міністерства юстиції, Львівський НДІСЕ Мін’юсту та Київський міський центр судово-психіатричної експертизи відмовилися встановити психологічний портрет по відео зі справи про вбивство.

21 травня 2020 слідство змінило підозри фігурантам – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Слідчі також відкрили окреме провадження щодо невстановлених осіб – організаторів вбивства. 22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства. 2 лютого 2021 року Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжні заходи Андрію Антоненку, Яні Дугарь та Юлії Кузьменко.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12176
Читайте також
30.07.2020 16:59
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
10 473
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бывалый
1120 дн. тому
ВР подменит суд?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду