Суд відпустив Софію Федину під особисте зобов'язання

Суд відпустив Софію Федину під особисте зобов'язання

10 Березня 2020
3557
10 Березня 2020
15:19

Суд відпустив Софію Федину під особисте зобов'язання

3557
Печерський районний суд Києва 10 березня обрав запобіжний захід народній депутатці від «Європейської солідарності» Софії Федині, її відпустили під особисте зобов'язання з покладенням певних обов'язків.
Суд відпустив Софію Федину під особисте зобов'язання
Суд відпустив Софію Федину під особисте зобов'язання

Про це пише «Українська правда».

Суд частково задовольнив клопотання прокуратури. Зокрема, Софія Федина має прибувати у визначений час до слідчого, прокурора, не відлучатися за межі Києва і області без дозволу слідчого, прокурора або суду, повідомляти слідчого, прокурора, суд про зміну місця проживання та роботи. Також особисте зобов'язання вимагає аби підозрюваний здав на зберігання до органів держвлади свій паспорт та для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну та носив електронний засіб контролю.

Однак суд відмовився задовольнити клопотання щодо здачі документів та носіння електронного браслета.

Адвокат пані Федини заявив, що вона є нардепом, тож здавати паспорти їй не можна, бо вона не зможе представляти Україну на міжнародній арені. Сама депутатка сказала, що в разі запобіжного заходу не зможе їздити до хворого батька і доглядати за ним. Вона додала, що багато подорожує за кордон як нардеп, і вилучення закордонного паспорту обмежить її депутатські повноваження.

Як писав ДМ, 6 лютого 2020 року Софія Федина не з’явилася за викликом слідчого Державного бюро розслідувань. ДБР повторно викликало її на 12 лютого для вручення письмового повідомлення про підозру. 12 лютого 2020 року в приміщенні Державного бюро розслідувань прокурори Офісу генерального прокурора оголосили підозру народній депутатці, їй інкримінують «погрозу вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку із його державною діяльністю».

Нагадаємо, депутатка Софія Федина і волонтерка Маруся Звіробій записали відео, у якому обговорили поїздку Володимира Зеленського до Золотого Луганської області. «Там ненароком може вибухнути граната. А ще там обстріли бувають... Було б дуже яскраво, якщо б це сталося під час московського обстрілу, коли хтось у блакитний або білій сорочечці попреться на передову», - сказала Федина під час стріму.

Нардеп від «Слуги народу» Олександр Качура поскаржився в ГПУ через цей відеозапис. У Генпрокуратурі підтвердили, що відкрили відповідне провадження, його розслідує Державне бюро розслідувань.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов сказав, що в СБУ теж є провадження щодо висловлювань Софії Федини. За його словами, якщо лінгвістична експертиза підтвердить, що це була реальна погроза, то йтиметься про ув’язнення. 

26 листопада Державне бюро розслідувань скерувало до Генеральної прокуратури України проєкт повідомлення про підозру народній депутатці від «Європейської солідарності» Софії Федині через погрозу вбивством президенту України Володимиру Зеленському, а також волонтерці й блогерці Марусі Звіробій.

28 листопада Державне бюро розслідувань провело обшуки в помешканні Олени Біленької, відомої як блогерка й волонтерка Маруся Звіробій.

6 лютого 2020 року слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомили Марусі Звіробій про підозру у погрозі вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку із його державною діяльністю (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України). 

Печерський районний суд 10 лютого 2020 року відпустив під особисте зобов’язання блогерку та волонтерку Олену Біленьку (відому як Маруся Звіробій), яку підозрюють у погрозі вбивством президенту Володимиру Зеленському. Її зобов’язали носити електронний засіб контролю до 9 квітня 2020 року.

Фото: Софія Федина / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3557
Читайте також
30.07.2020 16:59
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
10 473
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду