Громадські організації вимагають захистити Катерину Сергацкову

Громадські організації вимагають захистити Катерину Сергацкову

15 Липня 2020
9305

Громадські організації вимагають захистити Катерину Сергацкову

9305
Медійні громадські організації «Інститут масової інформації», «Детектор медіа», «Стоп фейк», Центр прав людини Zmina, «Платформа прав людини», «Донецький інститут інформації», Харківська правозахисна група та інші вимагають від правоохоронних органів захистити журналістку Катерину Сергацкову та її родину від тиску та погроз.
Громадські організації вимагають захистити Катерину Сергацкову
Громадські організації вимагають захистити Катерину Сергацкову

Публікуємо повний текст заяви громадських організацій:

Заява

Ми, організації та медіа, в тому числі – учасники Медіаруху, категорично засуджуємо тиск та погрози життю головній редакторці видання «Заборона» Катерині Сергацковій. Ми також глибоко вражені інформацією про те, що журналістка змушена була покинути Київ внаслідок цього тиску і погроз, в тому числі, з боку праворадикалів, а також масового булінгу в соцмережах.

Надзвичайно обурливим є той факт, що тиск на журналістку розпочався після допису в соцмережі від її колишнього колеги, в якому було опубліковано фото її 5-річної дитини, можливого помешкання. Цей допис фактично інспірував подальші погрози і булінг.

Ми вважаємо, що якість журналістських матеріалів та порушення журналістських стандартів мають бути предметом ґрунтовної професійної дискусії, за участі організацій саморегулювання, таких як Комісія журналістської етики, Незалежна медійна рада. Але у жодному разі не може слугувати підставою для закликів до розправи, погроз смертю і не має ставати причиною для переслідування чи припинення роботи журналістів.

Звертаємося до правоохоронних органів з вимогою негайно втрутитись у ситуацію та захистити журналістку Катерину Сергацкову та її родину.

Заява відкрита до підписання іншими організаціями та медіа, надсилайте підписи на info@detector.media.

Підписанти:

Інститут масової інформації

«Детектор медіа»

«Стоп фейк»

Центр прав людини Zmina

«Платформа прав людини»

Донецький інститут інформації

Харківська правозахисна група

правозахисник Андрій Мамалига

Благодійний Фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез»

ГО «Чорноморська правозахисна група»

ГО «Харківський інститут соціальних досліджень»

Statement

We, journalists, media-organizations and media, including members of the Media Movement “MediaRukh”, categorically condemn the pressure and death threats to Kateryna Sergatskova, the editor-in-chief of "Zaborona" web edition. We are also deeply shocked by the information that the journalist was forced to leave Kyiv as a result of this pressure and threats, including from right-wing radicals, as well as because of a mass bullying in social networks.

Extremely outrageous is the fact that the pressure on the journalist began after a post on a social network, in which a photo of her 5-year-old child, and a photo of her possible apartment, were published, and in fact the post inspired threats and bullying.

We believe that the quality of journalistic materials should be the subject of a thorough professional discussion, with the participation of self-regulatory organizations such as the Commission on Journalism Ethics, the Independent Media Council - but in no way should it lead to calls for revenge, death threats, prevent the work of journalists.

We call on law enforcement agencies to immediately intervene in the situation and protect the journalist and her family.

****

Нагадаємо, очолюване Катериною Сергацковою видання «Заборона» опублікувало матеріал про StopFake, у якому припустило зв’язки представників цієї фактчекінгової організації з ультраправими. StopFake відкинув такі припущення та заявив про посилення інформаційних атак проти його команди. У відповідь StopFake «Заборона» випустила ще один матеріал.

Після цього телеведучий і блогер Роман Скрипін опублікував у Facebook фото Катерини Сергацкової з п’ятирічним сином і звинуватив журналістку в тому, що вона є агентом Кремля. У коментарях до цього посту було опубліковано адресу журналістки. Після численних скарг Facebook видалив цей пост, але Роман Скрипін продовжив публікувати інші образливі пости про Катерину Сергацкову.

Hromadske висловило готовність стати майданчиком для дискусії між «Забороною» та StopFake, а також закликало медіаспільноту до ширшої дискусії. Крім того, члени ГО «Громадське телебачення» засудили висловлювання Романа Скрипіна щодо Катерини Сергацкової.

Організація Human Rights Watch закликала українську владу гарантувати безпеку членкині ГО «Громадське телебачення» й співзасновниці видання «Заборона» Катерині Сергацковій, після публікації її особистих даних в інтернеті.

Сама Катерина Сергацкова разом з родиною увечері 13 липня залишила Київ, відчуваючи небезпеку для свого життя. Також вона звернулася із заявою до поліції, але охорону поки що не просила.

Журналістська «Ініціатива 34» закликала правоохоронні органи оперативно розслідувати погрози Катерині Сергацковій, які вона та її родина отримують унаслідок публічних висловлювань Романа Скрипіна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9305
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду