StopFake заявляє про посилення інформаційних атак проти команди проекту

StopFake заявляє про посилення інформаційних атак проти команди проекту

8 Липня 2020
4040

StopFake заявляє про посилення інформаційних атак проти команди проекту

4040
Фактчекери вважають статтю «Заборони» нападом на свободу слова та «продовженням тривалої проросійської травлі команди з метою дискредитації проєкту».
StopFake заявляє про посилення інформаційних атак проти команди проекту
StopFake заявляє про посилення інформаційних атак проти команди проекту

Фактчекінговий проєкт StopFake заявив про посилення інформаційних атак проти команди проекту. Йдеться про матеріал видання «Заборона» під назвою «Фейсбук заблокував Заборону за критику неонацистів. Виявилося, що українські фактчекери соцмережі тісно з ними товаришують». Позицію StopFake з цього приводу розміщено на сайті проєкту.

«Ми переконані, що брутальні, неправдиві статті, які дискредитують діяльність організації, а також персональні погрози, які отримують редактори та співробітники, напряму пов’язані з фактчекенговою роботою StopFake. Нещодавня публікація від журналістів проекту "Заборона", продемонструвала, що відстоюючи правду, наші працівники опиняються перед лицем потужних інформаційних загроз. Тези, опубліковані в статті, є неправдивими й такими, що спричиняють моральну та репутаційну шкоду організації», - заявили у StopFake.

Так, StopFake називає неправдою твердження, що нібито він заблокував статтю «Заборони».

«StopFake ніколи не блокував жодних матеріалів сайту “Заборона” в мережі Фейсбук. StopFake взагалі ніколи не мав повноважень блокувати ти видаляти будь-які пости чи профілі користувачів Фейсбук. В рамках партнерства із Facebook фактечекери можуть тільки маркувати пости, які містять недостовірну інформацію, та обов’язково долучати статтю-спростування, де обґрунтовується, чому ця інформація є недостовірною. Промаркований пост заблюрюється сірим фоном, де користувачів соцмережі попереджують, що пост може містити недостовірну інформацію. Також автор посту має право звернутися до StopFake, щоб виправити недостовірні дані, і в такому разі маркування знімається», - зазначили у наглядовій раді проєкту. 

Також вони звинуватили матеріал «Заборони» у використанні маніпулятивних, «суб’єктивних тверджень та бездоказових тез, які виглядають як чорний піар». Наприклад, заявляють про неправдивість тези щодо політизованості проекту StopFake.

«Проект StopFake спрямований на виявлення на спростування фейків російської пропаганди. Фінансово команда ніколи не підтримувалась урядом або політичними силами з України», - йдеться в заяві.

У проєкті зазначили, що коли російські ЗМІ просували фейки про Петра Порошенка у часи його президентства, то спростовували ці фейки, коли увага пропагандистів сфокусувалась на Володимирі Зеленському - відповідно почали боротися з феками про нього.

Також у StopFake заперечують причетність до неонацизму.

«Єдиним джерелом для підтвердження інформації в статті "Заборони" є американській журналіст Крістофер Міллер. Автори не поцікавилися в жодної української медіаорганізації їхньої точки зору про діяльність StopFake та не наводять  ніяких інших доказів та точок зору. На жаль, єдине обране ними джерело важко назвати об’єктивним. Журналіст Кріс Міллер неодноразово демонстрував суб’єктивне та вороже ставлення до проекту, розповсюджуючи емоційну та не підтверджену інформацію», - зазначили у StopFake.

На їхню думку, цитуючи Міллера як єдиного журналіста в цьому матеріалі, «Заборона» наводить набір «необгрунтованих претензій», які мають «кинути тінь на журналістські стандарти StopFake та персонально на головного редактора Євгена Федченка».

«Насправді йдеться про єдиний пост Федченко у твітері, де він констатував реальні факти: Олександр Войтко (якого автори статті називають неонацистом) дійсно був студентом у Школі журналістики (є наказ про зарахування), потім став викладачем (існує витяг з трудової книжки), а потім одним із перших зголосився добровольцем на російсько-українську війну і врешті одержав статус ветерана війни (він має посвідчення УБД). Це офіційна, відкрита інформація. Але саме на підставі цього поста був зроблений висновок про начебто симпатії Євгена Федченка до праворадикалів», - додали у StopFake. 

Фактчекери вважають статтю «Заборони» нападом на свободу слова та «продовженням тривалої проросійської травлі команди з метою дискредитації проєкту».

Про фактчекінгове партнерство StopFake із Facebook можна почитати тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4040
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду