Прем'єр-міністр Шмигаль вирішив відкрити засідання уряду для журналістів

Прем'єр-міністр Шмигаль вирішив відкрити засідання уряду для журналістів

13 Березня 2020
2700
13 Березня 2020
16:13

Прем'єр-міністр Шмигаль вирішив відкрити засідання уряду для журналістів

2700
Новопризначений прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що засідання Кабінету Міністрів України стануть відкритими для журналістів.
Прем'єр-міністр Шмигаль вирішив відкрити засідання уряду для журналістів
Прем'єр-міністр Шмигаль вирішив відкрити засідання уряду для журналістів

Про це він сказав 13 березня під час виїзного засідання уряду, передає DT.ua.

«Як ми й обіцяли, засідання уряду відкриті», – повідомив прем’єр.

Перед початком засідання Кабміну на вході в приміщення у всіх присутніх перевірили температуру, а також обробили руки й сумки антисептиком.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук 2 вересня 2019 року повідомив, що змінює формат проведення засідань уряду, відтепер на них не будуть присутні журналісти. Він уточнив, що з пресою міністри спілкуватимуться за результатами засідань.

Народний депутат від «Слуги народу», член Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Сергій Швець 25 жовтня 2019 року пообіцяв особисто порушити в комітеті та фракції питання про відкриття засідань уряду для журналістів.

26 лютого 2020 року народна депутатка від фракції «Слуга народу» Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував відкрити засідання уряду для працівників засобів масової інформації, проте прем’єр-міністр Олексій Гончарук цю ідею не підтримав.

4 березня 2020 року Верховна Рада звільнила прем'єр-міністра Олексія Гончарука та весь Кабмін. Замість нього парламент призначив Дениса Шмигаля.

Зазначимо, що закон «Про інформацію» гарантує забезпечення відкритості та прозорості діяльності суб'єктів владних повноважень. Журналісти мають право бути присутніми на відкритих заходах, що проводять суб'єкти владних повноважень.

Відповідно до регламенту Кабінету Міністрів України, питання щодо присутності на засіданні уряду представників ЗМІ та проведення ними кіно-, відео- і фотозйомки, а також звукозапису вирішує прем'єр-міністр.

В уряді Миколі Азарова на засіданнях Кабміну журналістам дозволяли бути присутніми при вступному слові прем'єр-міністра, після чого їх просили залишити залу засідань, у якій залишалися лише телеоператори. Журналісти мали змогу спостерігати за перебігом засідання з екранів у прес-центрі. Згодом журналістів почали відгороджувати від міністрів чорними стрічками, тож вони не мали змоги брати коментарі в міністрів перед засіданням. Однак 3 квітня 2013 року в залі засідань уряду зняли «чорні стрічки». 

13 березня 2013 року журналістам заборонили пересуватися урядовою спорудою під час засідання Кабміну. 

У 2014 році заступниця голови Верховної Ради, народний депутат від фракції «Самопоміч» Оксана Сироїд вважала, що засідання Кабінету Міністрів мають проходити в закритому режимі, оскільки увага преси заважає урядовцям бути відвертими під час обговорень.

12 лютого 2016 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що засідання Кабінету міністрів України відтепер транслюватимуться повністю в прямому ефірі. Арсеній Яценюк додав, що протягом всього засідання представники ЗМІ можуть постійно перебувати в будівлі Кабміну. Він запропонував визначити формат, в якому їм буде зручніше стежити за засіданням.

Фото: Волинські новини 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2700
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду