Дубінський звинуватив «Слідство.Інфо» в стеженні за посадовцями США. Журналісти вважають це тиском

Дубінський звинуватив «Слідство.Інфо» в стеженні за посадовцями США. Журналісти вважають це тиском

5 Березня 2020
2255

Дубінський звинуватив «Слідство.Інфо» в стеженні за посадовцями США. Журналісти вважають це тиском

2255
Народний депутат України від «Слуги народу» Олександр Дубінський 3 березня під час особистої зустрічі передав міністру внутрішніх справ Арсену Авакову матеріали щодо фактів можливого стеження в Україні за посадовцями США.
Дубінський звинуватив «Слідство.Інфо» в стеженні за посадовцями США. Журналісти вважають це тиском
Дубінський звинуватив «Слідство.Інфо» в стеженні за посадовцями США. Журналісти вважають це тиском

Про це повідомляється на сайті МВС.

Національна поліція ще з січня 2020 року проводить досудове розслідування за фактом можливого стеження в рамках кримінального провадження, відкритого за ознаками порушення ч.2 ст.163 ККУ (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер). «Хід цього розслідування перебуває під особливим контролем керівництва Міністерства внутрішніх справ України», – йдеться в повідомленні.

У редакції агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» повідомили, що раніше Олександр Дубінський закидав їм такі звинувачення.

Народний депутат підтвердив журналістам «Слідство.Інфо» та на своїй сторінці в Facebook, що провадження стосується редакції «Слідство.Інфо». «Незаконний збір інформації і стеження – є порушенням прав і кримінальним злочином. З огляду на бажання […] отримати особисті дані, наприклад, генпрокурора США Барра та інформацію про мої можливі зустрічі з ним – злочином міжнародним. Про що я повідомив на зустрічі з міністром МВС Арсеном Аваковим», – написав він.

У коментарі «Детектору медіа» речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко повідомив, що правоохоронці не відкривали нового кримінального провадження за матеріалами, які надав Олександр Дубінський.

«Він приніс певний масив даних про стеження за посадовцями США. Цей масив даних був долучений до старого кримінального провадження, про початок розслідування якого ми оголосили ще в січні 2020 року», – пояснив він.

Пан Шевченко уточнив, що цінність цих матеріалів ще мають оцінити слідчі.

Водночас він не знає, чи мають ці матеріали відношення до журналістів «Слідство.Інфо»: «Про це треба питати в Дубінського, якщо він розповсюдив – це його відповідальність».

Головна редакторка агенції «Слідство.Інфо» Анна Бабінець, своєю чергою, сказала «Детектору медіа», що вважає такі дії тиском на редакцію.

За її даними, документи Олександра Дубінського містять лише інформаційний запит редакції, який він показував ще місяць тому на пресконференції. Пані Бабінець розповіла, що редакція після слухань в Конгресі США, на яких була оприлюднена інформація про зустрічі українських посадовців з американськими, надіслала понад 10 подібних запитів. Саме такий запит й отримав нардеп. «Він сказав, що розцінює ці запити як стеження за американськими чиновниками. Він вважає, що їх треба долучити до справи про стеження за американськими чиновниками в Україні, яка вже існує пару місяців. І ми нібито, прикидаючись журналістами, на його думку, стежимо за американськими посадовцями», – розповіла головна редакторка «Слідство.Інфо».

Вона назвала заяви Олександра Дубінського повною маячнею: «Наші запити зараз – частина кримінального провадження, що сильно розв’язує руки правоохоронцям. Якщо вони вирішать їх досліджувати, вони можуть у будь-яку хвилину прийти до нас з обшуками або з арештами –і додому, і в наш офіс. І ми вбачаємо в цьому тиск на редакцію, тому що ті заяви, які робить Дубінський, вони є повною маячнею».

Анна Бабінець уточнила, що правоохоронці наразі не зверталися до журналістів.

«Я, особисто, це пов’язую з тим, що ми багато, особливо за останній рік, працюємо, ставимо під питання й критикуємо роботу правоохоронних органів. <…> Ми багато критикуємо діяльність поліції й Міністерства внутрішніх справ, і я думаю, що справжньою причиною може бути це», – додала вона.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до речниці Нацполіції України Оксани Блищик.

Фото: Слідство.Інфо

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2255
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду