У Росії Кирила Вишинського призначили членом Ради з питань прав людини

У Росії Кирила Вишинського призначили членом Ради з питань прав людини

21 Жовтня 2019
1621

У Росії Кирила Вишинського призначили членом Ради з питань прав людини

1621
Виконавчий директор МІА «Россия сегодня» Кирило Вишинський (колишній керівний «РИА Новости Украина») став членом Ради з прав людини. Колишнього ведучого програми «Время» на Першому каналі РФ Валерія Фадєєва призначили головою Ради.
У Росії Кирила Вишинського призначили членом Ради з питань прав людини
У Росії Кирила Вишинського призначили членом Ради з питань прав людини

Відповідні укази підписав 21 жовтня президент РФ Володимир Путін, пише  «Медуза» з посиланням на допис у Facebook політологині Катерини Шульман.

Так, до складу ради призначені обвинувачений в Україні у держзраді журналіст Кирило Вишинський, уповноважений з прав людини в Свердловській області Тетяна Мерзлякова і президент «Центру прикладних досліджень і програм» Олександр Точенов.

Указом російського президента зі складу Ради з прав людини виключили політологіню Катерину Шульман (вона пропрацювала в РПЛ менше року), главу правозахисної організації «Агора» Павла Чикова, професора Вищої школи економіки Іллю Шаблінського, керівника правозахисної організації «Восход» Євгенія Боброва, а також колишнього главу РПЛ Михайла Федотова.

Останній звільнений з посади «у зв'язку з досягненням ним віку 70 років», йдеться в указі Путіна.

Раніше «Детектор медіа» описував, чому Кирило Вишинський є цінним для Кремля і як «РИА Новости Украина» просувало меседжі російської пропаганди, а також так звані «Л/ДНР». Детальніше читайте у тексті «Хто такий Кирило Вишинський, за якого Росія віддала Сенцова».

В Україні Кирило Вишинський перебував під слідством за підозрою у державній зраді, розповсюдженні матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, спрямованими на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності, а також у придбанні та зберіганні вогнепальної зброї. Його затримали 15 травня 2018 року СБУ та прокуратура Криму, й він майже півтора роки перебував у СІЗО.

У Кирила Вишинського подвійне громадянство – російське та українське. Перебуваючи під слідством він намагався відмовитися від українського громадянства.

28 серпня 2019 року суд змінив запобіжний захід Вишинському з тримання під вартою на особисте зобов'язання. А 7 вересня Кирила Вишинського віддали Росії в рамках обміну утримуваними Україною та Росією особами за схемою «35 на 35».

Після приїзду до Росії Кирило Вишинський заявив, що планує надалі брати участь у судових засіданнях в Україні. Але потім заявив, що не братиме участі в судовому засіданні через госпіталізацію.

Нещодавно стало відомо, що лобісти у США отримали $ 50 тис. від дружини Вишинського за інформаційну кампанію на його захист.

У жовтні 2019 Вишинского призначили виконавчим директором міжнародного інформаційного агентства «Россия сегодня». 

МІА «Россия сегодня» — це російське федеральне державне унітарне підприємство, створене 9 грудня 2013 року указом президента Росії Володимира Путіна на базі ліквідованого інформаційного агентства «РИА Новости». До складу пропагандистського міжнародного інформаційного агентства також входять російський державний пропагандистський телеканал іномовлення RT (Russia Today) та агентство й радіо Sputnik.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1621
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду