Викладач Станіслава Асєєва розповів, що в журналіста погіршується стан здоров’я

Викладач Станіслава Асєєва розповів, що в журналіста погіршується стан здоров’я

1 Жовтня 2019
1664

Викладач Станіслава Асєєва розповів, що в журналіста погіршується стан здоров’я

1664
Український журналіста Станіслав Асєєв, який понад два роки перебуває в полоні бойовиків в окупованому Донецьку, 1 жовтня відзначає день народження – йому виповнилося 30 років.
Викладач Станіслава Асєєва розповів, що в журналіста погіршується стан здоров’я
Викладач Станіслава Асєєва розповів, що в журналіста погіршується стан здоров’я

З нагоди дня народження журналіста в інформагентстві «Укрінформ» відбулася пресконференція за участі Олександри Матвійчук, голови Центру громадянських свобод; Джеймі Флая, президента Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (Прага); Ігоря Козловського, колишнього полоненого, вченого-релігієзнавця, члена Українського ПЕН, викладача Станіслава Асєєва; Олени Стяжкіної,  письменниці, історикині, членкині Українського ПЕН.

Ігор Козловський розповів, що здоров’я журналіста погіршується – він поступово втрачає зір; також загострюються хвороби, які були в нього з дитинства. «Загострюються тому, що він не має відповідної медичної допомоги. Ліки, які потребує людина в таких умовах, – там не дістати», – уточнив він.

Фото: Ігор Козловський 

Пан Козловський також припустив, що через катування в Станіслава Асєєва могли з’явитися нові хвороби. «Інформацію, яка стосуються Стаса Асєєва і його здоров’я, ми також знаємо загально. Якщо ми кажемо "загострюється" – треба діагноз, а діагнозу ніхто не може поставити, там ніхто цим і не зацікавлений», – уточнив він.

За його словами, для незаконно утримуваних заводять «медичні картки», проте в ОРДЛО її ніхто не веде належним чином. Він пояснив, що цю картку бойовики мають передати під час звільнення утримуваних, а тоді «будуть питання до тих, хто утримує».  

Ігор Козловський додав, що станом на зараз точне місце перебування Станіслава Асєєва невідоме.

«Ми не знаємо де він знаходиться – чи досі в "Ізоляції" (колишній арт-завод в окупованому Донецьку, – ДМ), чи його перевели до СІЗО. Ми лише намагаємося це дізнатися зараз. У СІЗО буде трохи легше, бо там є так звана підтримка людей, які знаходяться у в’язниці (незалежно від того, чому вони там знаходяться)», – розповів колишній заручник бойовиків.

Олександра Матвійчук також сказала, що зараз взагалі про журналіста немає точної інформації та новин. «Жодних точних даних з території окупованого Донбасу немає. Це для нас, як для правозахисників, становить велику проблему. Коли ми навіть і отримуємо якусь інформація, чи-то про Станіслава Асєєва чи про інших людей. <…> У нас, по-перше, немає можливості це перевірити, ми звертаємося до моніторингової місії ООН з прав людини, передаємо інформацію Міжнародному комітету Червоного Хреста, щоб вони якось по своїм каналам спробували цю інформацію уточнити. А друга проблема – дуже часто в нас немає можливості зробити цю інформацію публічною, бо інакше це поставить під загрозу ті "ниточки", по яким ми цю інформацію отримуємо», – пояснила вона.

Фото: Олександра Матвійчук

Крім того, голова Центру громадянських свобод висловила сподівання, що журналіста можуть звільнити: «Ми сподіваємося, оскільки його ім’я включене в списки на обмін, зараз ця публічність – вона не відкриває тюрми і не ламає ґрати – але вона створює такий вакуум безпеки над людиною, у ситуації, коли немає жодних гарантій».

Ігор Козловський, своєю чергою, розповів про «інформаційний вакуум», у якому перебувають незаконно утримувані громадяни: «Головне те, що втрачається внутрішній зв’язок зі світом тому, що немає інформації. Чим відрізняються полонені, які знаходяться на території "Л/ДНР"? Тим, що до них практично не доходить інформація. Якщо ви можете написати листи тим, хто знаходиться в Росії; вони можуть вам зателефонувати; вони можуть займатися творчістю – такого там немає. У "Л/ДНР" людина не може отримувати листи».

Проте він додав, що всі заходи на підтримку бранців Кремля є важливими: «Акції, конференції футболки – усе це має значення. Бо ця інформація через різні джерела доходить до тебе там боряться і кажуть: "За тебе там боряться". Ви навіть не можете уявити, як це важливо, яка це підтримка, як це надихає і як це дає додаткові сили жити, боротися і повернутися. Повернутися людиною».

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Віце-спікер Верховної Ради та представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко заявила, що бойовики «вибили» з Асєєва «зізнання в шпигунстві» для інтерв'ю російському телеканалу. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом. Комітет захисту журналістів засудив трансляцію каналом «Россия 24» інтерв’ю з українським полоненим журналістом та вкотре закликав до його звільнення. З аналогічним закликом виступила організація «Репортери без кордонів».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомило, що не володіє інформацією про полоненого бойовиками журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

Фото: скріншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1664
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду