detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
01.10.2019 13:10
Викладач Станіслава Асєєва розповів, що в журналіста погіршується стан здоров’я
Викладач Станіслава Асєєва розповів, що в журналіста погіршується стан здоров’я
Український журналіста Станіслав Асєєв, який понад два роки перебуває в полоні бойовиків в окупованому Донецьку, 1 жовтня відзначає день народження – йому виповнилося 30 років.

З нагоди дня народження журналіста в інформагентстві «Укрінформ» відбулася пресконференція за участі Олександри Матвійчук, голови Центру громадянських свобод; Джеймі Флая, президента Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (Прага); Ігоря Козловського, колишнього полоненого, вченого-релігієзнавця, члена Українського ПЕН, викладача Станіслава Асєєва; Олени Стяжкіної,  письменниці, історикині, членкині Українського ПЕН.

Ігор Козловський розповів, що здоров’я журналіста погіршується – він поступово втрачає зір; також загострюються хвороби, які були в нього з дитинства. «Загострюються тому, що він не має відповідної медичної допомоги. Ліки, які потребує людина в таких умовах, – там не дістати», – уточнив він.

Фото: Ігор Козловський 

Пан Козловський також припустив, що через катування в Станіслава Асєєва могли з’явитися нові хвороби. «Інформацію, яка стосуються Стаса Асєєва і його здоров’я, ми також знаємо загально. Якщо ми кажемо "загострюється" – треба діагноз, а діагнозу ніхто не може поставити, там ніхто цим і не зацікавлений», – уточнив він.

За його словами, для незаконно утримуваних заводять «медичні картки», проте в ОРДЛО її ніхто не веде належним чином. Він пояснив, що цю картку бойовики мають передати під час звільнення утримуваних, а тоді «будуть питання до тих, хто утримує».  

Ігор Козловський додав, що станом на зараз точне місце перебування Станіслава Асєєва невідоме.

«Ми не знаємо де він знаходиться – чи досі в "Ізоляції" (колишній арт-завод в окупованому Донецьку, – ДМ), чи його перевели до СІЗО. Ми лише намагаємося це дізнатися зараз. У СІЗО буде трохи легше, бо там є так звана підтримка людей, які знаходяться у в’язниці (незалежно від того, чому вони там знаходяться)», – розповів колишній заручник бойовиків.

Олександра Матвійчук також сказала, що зараз взагалі про журналіста немає точної інформації та новин. «Жодних точних даних з території окупованого Донбасу немає. Це для нас, як для правозахисників, становить велику проблему. Коли ми навіть і отримуємо якусь інформація, чи-то про Станіслава Асєєва чи про інших людей. <…> У нас, по-перше, немає можливості це перевірити, ми звертаємося до моніторингової місії ООН з прав людини, передаємо інформацію Міжнародному комітету Червоного Хреста, щоб вони якось по своїм каналам спробували цю інформацію уточнити. А друга проблема – дуже часто в нас немає можливості зробити цю інформацію публічною, бо інакше це поставить під загрозу ті "ниточки", по яким ми цю інформацію отримуємо», – пояснила вона.

Фото: Олександра Матвійчук

Крім того, голова Центру громадянських свобод висловила сподівання, що журналіста можуть звільнити: «Ми сподіваємося, оскільки його ім’я включене в списки на обмін, зараз ця публічність – вона не відкриває тюрми і не ламає ґрати – але вона створює такий вакуум безпеки над людиною, у ситуації, коли немає жодних гарантій».

Ігор Козловський, своєю чергою, розповів про «інформаційний вакуум», у якому перебувають незаконно утримувані громадяни: «Головне те, що втрачається внутрішній зв’язок зі світом тому, що немає інформації. Чим відрізняються полонені, які знаходяться на території "Л/ДНР"? Тим, що до них практично не доходить інформація. Якщо ви можете написати листи тим, хто знаходиться в Росії; вони можуть вам зателефонувати; вони можуть займатися творчістю – такого там немає. У "Л/ДНР" людина не може отримувати листи».

Проте він додав, що всі заходи на підтримку бранців Кремля є важливими: «Акції, конференції футболки – усе це має значення. Бо ця інформація через різні джерела доходить до тебе там боряться і кажуть: "За тебе там боряться". Ви навіть не можете уявити, як це важливо, яка це підтримка, як це надихає і як це дає додаткові сили жити, боротися і повернутися. Повернутися людиною».

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Віце-спікер Верховної Ради та представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко заявила, що бойовики «вибили» з Асєєва «зізнання в шпигунстві» для інтерв'ю російському телеканалу. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом. Комітет захисту журналістів засудив трансляцію каналом «Россия 24» інтерв’ю з українським полоненим журналістом та вкотре закликав до його звільнення. З аналогічним закликом виступила організація «Репортери без кордонів».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомило, що не володіє інформацією про полоненого бойовиками журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

Фото: скріншот 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY