На ресурсах ОРДЛО кожна п'ята новина про Україну була дезінформацією або містила сумнівні факти – ІМІ

На ресурсах ОРДЛО кожна п'ята новина про Україну була дезінформацією або містила сумнівні факти – ІМІ

25 Вересня 2019
2541
25 Вересня 2019
11:36

На ресурсах ОРДЛО кожна п'ята новина про Україну була дезінформацією або містила сумнівні факти – ІМІ

2541
У квітні 2019 року рівень дезінформації в семи популярних інтернет-ресурсах, що функціонують на окупованих територіях Донбасу, становив 21% новин (усього 880 матеріалів). Кожна п'ята новина про Україну, була дезінформацією, фейком або містила сумнівні факти.
На ресурсах ОРДЛО кожна п'ята новина про Україну була дезінформацією або містила сумнівні факти – ІМІ
На ресурсах ОРДЛО кожна п'ята новина про Україну була дезінформацією або містила сумнівні факти – ІМІ

Про це йдеться в моніторингу ГО «Інститут масової інформації», який провели з 22 по 26 квітня 2019 року.

«ЗМІ так званих "Л/ДНР" найбільше уваги у своєму порядку денному приділяли владі України. 20% усієї кількості матеріалів стосувалися саме цієї теми, 19,5% матеріалів висвітлювали діяльність самопроголошеної влади "Л/ДНР", 10% матеріалів стосувалися зведень із зони бойових дій. Найменше уваги ці медіа приділяли російській владі – 9% матеріалів», – йдеться в повідомленні.

Водночас найбільш позитивно медіа «Л/ДНР» писали про свою місцеву владу: 89% матеріалів про місцевих очільників були компліментарними і мали позитивну конотацію. Матеріалів з негативною конотацією щодо їхньої діяльності виявлено не було, а ще 11% матеріалів мали нейтральну тональність висвітлення.

Про російську владу ці ресурси писали переважно позитивно: 85% матеріалів про неї мали позитивну конотацію і лише 2% – негативну тональність. Варто зауважити, що всі такі матеріали вийшли до постанови президента РФ Путіна про спрощену систему надання паспортів жителям ОРДЛО. Після ж цієї законодавчої ініціативи всі матеріали про російську владу мали тільки позитивну тональність.

Натомість 49% матеріалів, що стосувалися української влади, мала негативне забарвлення. Ще 45% матеріалів були нейтральними, і лише 6% можна назвати позитивними. Зокрема, усі позитивні матеріали висвітлювали передвиборчу кампанію, яка тривала на момент дослідження, нинішнього Президента України Володимира Зеленського. Водночас негативних матеріалів щодо пана Зеленського було найменше з усіх інших представників української влади – 19%. Тоді як рівень негативних матеріалів про п’ятого президента Петра Порошенка становив 63% матеріалів.

«Також варто зауважити, що рівень мови ворожнечі в ЗМІ т.зв. "Л/ДНР" знизився з 11% загальної кількості новин про Україну (дані моніторингу ІМІ 2017 року) до 5% у 2019 році. Передусім мова ворожнечі стосувалась українських військових, яких у ЗМІ т.зв. "Л/ДНР" називають "карателями", "нацистами", "садистами"», – зазначається в дослідженні.  

За інформацією ІМІ, медіа, які продовжують функціонувати в ОРДО, «є відверто пропагандистськими та антиукраїнськими». На окупованій території функціонують чотири телеканали («Оплот ТВ», який діє на базі захопленого місцевого телеканалу «Перший муніципальний»; «Новороссия ТВ» Губарева, що працює на захопленій частоті ЮНІОНу та «1+1»; «Первый республиканский», який мовить на частотах захопленого сепаратистами 27-го каналу, та «Второй республиканский», колишній ЮНІОН), а також працює російське телебачення.

Моніторинг висвітлення теми України в медіа окупованих територій Донбасу, з 22 по 26 квітня 2019 року. «Русская весна», Донецкое Агентство Новостей, Первый республиканский канал, Луганский информационный центр, ДНР-24, «Новоросия», НДР.

Дослідження проводилося за такими методологіями: Методологія дослідження ЗМІ окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконує міжнародна організація Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

 

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2541
Читайте також
24.09.2019 13:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду