Путін обіцяв звільнити Сенцова через 2 тижні після затримання, але не зробив цього - Порошенко

Путін обіцяв звільнити Сенцова через 2 тижні після затримання, але не зробив цього - Порошенко

22 Вересня 2019
2062
22 Вересня 2019
12:22

Путін обіцяв звільнити Сенцова через 2 тижні після затримання, але не зробив цього - Порошенко

2062
П’ятий президент України Петро Порошенко повідомив, що президент Росії Володимир Путін обіцяв звільнити українського режисера Олега Сенцова майже одразу після затримання, проте не дотримався обіцянки.
Путін обіцяв звільнити Сенцова через 2 тижні після затримання, але не зробив цього - Порошенко
Путін обіцяв звільнити Сенцова через 2 тижні після затримання, але не зробив цього - Порошенко

Про це Порошенко розповів в ефірі програми «Рандеву» на 5 каналі.

«Перше обговорення прізвища Сенцова було через два тижні після його незаконного арешту. Я хочу наголосити, що тоді були затримані два російські журналісти, у 2014 році, у червні чи в липні. І Путін під час розмови поставив це питання, і я кажу: "Ви відпускаєте Сенцова, ви відпускаєте тих, кого затримали, - я відпускаю журналістів". Путін наголосив: "Так, я готовий, але прошу зробити перший крок. Ви відпустіть зараз журналістів, і ми негайно розглянемо питання із Сенцовим". Це дуже добре і на всі 5 років навчило, як треба ставитись до подібних обіцянок. Так, було прийнято рішення, щоб ми звільнили цих двох журналістів. І після цього я телефоную пану Путіну і кажу питання про Сенцова та інших. Він каже: "Так почекайте, мені принести документи, це терористи"», - сказав Петро Порошенко.

Він зазначив, що після цього Путін протягом п'яти років категорично відмовлявся обговорювати звільнення Олега Сенцова, «попри шалений тиск».

«Потім до них додалися Сущенко, Балух, інші. Не було жодної розмови, коли б ми не згадували ці прізвища», - додав Порошенко.

Також Петро Порошенко розповів, що повернення політв'язнів до України було «не в руках Медведчука, не в руках Зеленського і не в руках Порошенка».

Нагадаємо, 7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину. Вони прилетіли в аеропорт «Бориспіль», де їх зустрічали родичі разом із президентом України Володимиром Зеленським, омбудсвумен Людмилою Денісовою, головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, а також деякими міністрами та народними депутатами. На події була присутня численна кількість журналістів, фотографів та операторів як українських, так й іноземних медіа.

Україна, своєю чергою, видала Росії 35 осіб, серед яких керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого підозрювали в державній зраді.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року суд РФ визнав Сенцова винним в начебто організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова, а у січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2062
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бывалый
1650 дн. тому
После драки кулаками не машут!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду