Сенцов опублікував фото, яке назвав єдиним зробленим у в'язниці

Сенцов опублікував фото, яке назвав єдиним зробленим у в'язниці

15 Вересня 2019
2280
15 Вересня 2019
13:00

Сенцов опублікував фото, яке назвав єдиним зробленим у в'язниці

2280
Український режисер Олег Сенцов, якого протягом 5 років утримували в СІЗО та колонії РФ і який 7 вересня повернувся в Україну, оприлюднив фото, яке було зроблено в російській в'язниці.
Сенцов опублікував фото, яке назвав єдиним зробленим у в'язниці
Сенцов опублікував фото, яке назвав єдиним зробленим у в'язниці

Світлину він розмістив на власній сторінці у Facebook.

«Постскриптум про банку. Ув'язненим не дозволяються ані телефони, ані інтернет. Хоча є такі в'язниці, де подібні заборонені предмети присутні. Але я в подібних місцях бував вкрай рідко, лише проїздом по етапу. В основному я сидів в максимально ізольованих, сумних закладах, де про подібні речі ніхто не думав. Знайшовши можливість зв'язку, я коротко зв'язувався з рідними, щоб дати знати, що я живий і куди мене везуть. Ця фотографія єдина, зроблена у в'язниці. Пощастило її зробити і переслати своїм. На ній переддень нового 2016 року», - зазначив Олег Сенцов у дописі.

На фото можна побачити пластикову банку с синьо-жовтим прапором України. Про неї Олег Сенцов розповідав у своїй промові на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) у Києві. Він зазначив, що ця банка була з ним протягом усього терміну ув'язнення, в ній зберігався чай. Але тепер у режисера є мета заповнити банку нагрудними знаками українських політв'язнів, які вони складуть туди після свого звільнення з російських в'язниць. Першим Сенцов поклав свій колишній нагрудний знак, отриманий у тюрмі.

Нагадаємо, у серпні 2018 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова оприлюднила фото Сенцова, якого утримували в Росії. На момент, коли світлини були зроблені, режисер голодував вже майже 3 місяці. Фотографії передала Денісовій російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

Також російські тюремники оприлюднили фото Сенцова на 139 день голодування.

Як писав ДМ, російські спецслужби затримали українського режисера Олега Сенцова в анексованому Криму у травні 2014 року. Його звинуватили в начебто підготовці терактів. У серпні 2015-го російський суд визнав режисера винним в нібито організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня він написав відкритого листа про припинення голодування з наступного дня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля Олег Сенцов тримав 145 днів.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2280
Читайте також
10.09.2019 19:08
Володимир Малинка
Володимир Рихліцький
Катерина Гончарова
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду