Роман Сущенко передплатив «Дзеркало тижня», «Нову газету» та «Коммерсант», коли перебував у СІЗО «Лефортово»

Роман Сущенко передплатив «Дзеркало тижня», «Нову газету» та «Коммерсант», коли перебував у СІЗО «Лефортово»

11 Вересня 2019
1398
11 Вересня 2019
14:16

Роман Сущенко передплатив «Дзеркало тижня», «Нову газету» та «Коммерсант», коли перебував у СІЗО «Лефортово»

1398
Український журналіст Роман Сущенко, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну з РФ «35 на 35», повідомив, що під час перебування в московському СІЗО «Лефортово» передплатив українську газету «Дзеркало тижня», а також російські видання – «Новая газета», «Коммерсант» та автомобільний журнал.
Роман Сущенко передплатив «Дзеркало тижня», «Нову газету» та «Коммерсант», коли перебував у СІЗО «Лефортово»
Роман Сущенко передплатив «Дзеркало тижня», «Нову газету» та «Коммерсант», коли перебував у СІЗО «Лефортово»

Про це він сказав 11 вересня під час пресконференції в «Укрінформі».

Роман Сущенко пояснив, що передплатив «Комерсант», бо в нього було кілька безкоштовних додатків – новини культури тощо.

«Інформаційний вакуум. Загалом "Лефортово" повністю обмежувало будь-яке спілкування із зовнішнім світом. Доводилося користуватися тим, що пропонувалося. А це великий каталог "Пошти Росії", у якому є перелік купи видань. Тобто, я за власні кошти міг передплатити будь-які видання», – розповів журналіст.

За його словами, з українських видань було лише «Дзеркало тижня» та журнали про полювання, рибалку тощо: «Я передплатив "Дзеркало тижня" російською мовою, бо одразу поставили вимоги спілкуватися російською мовою».

Роман Сущенко уточнив, що із затримкою в місяць він отримував «Дзеркало тижня», з листопада по березень. У березні отримав останні номери. Працівники СІЗО повідомили журналісту, що є якась проблема між поштовими операторами й «порадили забути про це видання».

«Щодо радіо в "Лефортово" воно працювало, можна було слухати. Але "діджеєм" там працював конкретний працівник і як йому замнеться – так він і ставив. Це були і ділові новині, і міжнародні. Там і "Маяк" був, і "Бізнес ФМ", і кілька радіостанції», – сказав журналіст.

Крім того, він додав, що в СІЗО був телевізор, але українського каналів звісно ж не було, «тому доводилося дивитися і робити якісь висновки на основі почутого-побаченого, а також читати між рядками».

Водночас пан Сущенко додав, що після виїзду із СІЗО «Лефортово» була проблема з передплатою видань. Пізніше йому вдалося оформити передплату. Проте він зазначив, що в локальному «Комерсанті» «була купа помилок, повторювалися абзаци». Натомість на радіо Росії «одна пропаганда, а місцеві – не дуже високої якості». Після виїзду із московського СІЗО 11 місяців не бачив телевізор.

«Єдине, чим я тішився – мені писали люди (активісти) якісь новини з України і якісь місцеві новини», – резюмував він.

 Як писав ДМ, український журналіст Роман Сущенко 11 вересня зняв плакат #ВолюСущенку з будівлі «Укрінформу». Раніше повідомлялося, що журналіст дасть 11 вересня першу після звільнення пресконференцію. 

Роман Сущенко повідомив, що буде працювати журналістом та планує займатися публічною діяльністю у темі українських політв’язнів. Журналіст також зазначив, що хоче створити структуру, яка б опікувалася політв’язнями та їх родинами. Він додав, що має ідею провести благодійний аукціон, на якому виставить свої малюнки.

Український журналіст розповів про стан свого здоров’я. Зокрема, він сказав, що на наступному тижні йому мають зробити «несерйозну» операцію. Журналіст також уточнив, що ще не відновився й має «певні збої в оперативній пам’яті».

Нагадаємо, 7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину. Вони прилетіли в аеропорт «Бориспіль», де їх зустрічали родичі разом із Президентом України Володимиром Зеленським, омбудсвумен Людмилою Денісовою, головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, а також – деякими міністрами та народними депутатами. На події була присутня численна кількість журналістів, фотографів та операторів, як українських, так й іноземних медіа.

Україна, своєю чергою, видала Росії 35 осіб, серед яких керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого підозрювали в державній зраді.

Пізініше український журналіст Роман Сущенко повідомив, що планує надалі працювати в агентстві «Укрінформ». 

9 вересня Марк Фейгін повідомив, що Роману Сущенку на 20 років заборонили в'їзд на територію Росії.

Як писав ДМ, Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватним візитом. Журналіста звинуватили в «шпигунстві». 4 червня 2018 року Романа Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму. У серпні 2019 стало відомо, що він підписав документи на згоду відбувати термін покарання в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1398
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду