Нацрада не може вжити заходів через сексизм в ефірі «112 Україна», тому що це не передбачено законом

Нацрада не може вжити заходів через сексизм в ефірі «112 Україна», тому що це не передбачено законом

31 Липня 2019
3814
31 Липня 2019
21:10

Нацрада не може вжити заходів через сексизм в ефірі «112 Україна», тому що це не передбачено законом

3814
Водночас Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення «розуміє, що подібна інформація, яка поширюється телерадіоорганізаціями, є неприпустимою».
Нацрада не може вжити заходів через сексизм в ефірі «112 Україна», тому що це не передбачено законом
Нацрада не може вжити заходів через сексизм в ефірі «112 Україна», тому що це не передбачено законом

Про це йдеться у відповіді Нацради на звернення «Детектора медіа» щодо наявності стереотипних, дискримінаційних, сексистських висловлювань в ефірі ток-шоу «Чому так?» від 8 червня 2019 року. Темою випуску було питання «Чому жінок при владі набагато менше, ніж чоловіків?».

«Згідно із законодавством України кожна телерадіоорганізація є незалежною у визначенні змісту програм та передач. Не передбачене законодавством України втручання органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, громадських чи релігійних об’єднань, їх посадових осіб чи працівників, а також власників у сферу професійної діяльності телерадіоорганізацій не допускається (стаття 5 Закону України "Про телебачення і радіомовлення")», - зазначили у Нацраді.

Регулятор також нагадав перелік випадків, коли може застосувати санкції до мовників:

  • поширення державної таємниці;
  • заклики до насильницької зміни конституційного ладу України;
  • заклики до розв'язування війни, агресивних дій;
  • необгрутований показ насильства;
  • пропаганда винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження;
  • трансляція програм, у яких телеглядачам та/або радіослухачам надаються послуги з ворожіння та гадання чи послуги у сфері народної/нетрадиційної медицини;
  • трансляція програм, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей;
  • трансляція телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора;
  • трансляція аудіовізуальних творів, одним із учасників яких є особа з Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці;
  • розповсюдження і рекламі порнографічних матеріалів;
  • пропаганда наркотичних засобів, психотропних речовин;
  • поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи;
  • інші вчинки, за якими настає кримінальна відповідальність.

Як заявили у Нацраді, зміст висловлювань в ефірі програми «112 Україна» не порушує жодної з цих норм, тому у регулятора немає законних підстав для призначення перевірки та вжиття відповідних заходів реагування.

Натомість Нацрада звернулася до ТОВ «Телерадіокомпанія "112-ТВ"» з проханням розглянути питання неприпустимості сексистських висловлювань на засіданні редакційної ради та проінформувати «Детектор медіа» та регулятора про результати розгляду.

Нагадаємо, раніше у Нацраді заявили, що не можуть дослідити зв'язок телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK з Віктором Медведчуком і вплив на ці канали з Російської Федерації, а також не мають достатніх механізмів для припинення поширення цими каналами російської пропаганди та мови ворожнечі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3814
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дід Іван
1702 дн. тому
Нацрада це ІМПОТЕНТ. Тому і нічого зробити не Може.
Аналітик
1702 дн. тому
А що ця "нацзрада" взагалі може. От позбавити всіх громадян вільного доступу до інформації примусовою заміною аналогового телебачення на цифрове на користь монополістам телемагнатам, так це вона може. і без "референдумів", і без будь яких законів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду