КЖЕ висловила телеканалу СТБ публічний осуд через сюжет на користь «Опозиційного блоку»

КЖЕ висловила телеканалу СТБ публічний осуд через сюжет на користь «Опозиційного блоку»

16 Липня 2019
2792

КЖЕ висловила телеканалу СТБ публічний осуд через сюжет на користь «Опозиційного блоку»

2792
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд телеканалу СТБ через сюжет від 24 червня про політичну партію «Опозиційний блок».
КЖЕ висловила телеканалу СТБ публічний осуд через сюжет на користь «Опозиційного блоку»
КЖЕ висловила телеканалу СТБ публічний осуд через сюжет на користь «Опозиційного блоку»

Про це йдеться в рішенні Комісії від 16 липня.

У рамках Незалежного моніторингу парламентських виборів в Україні, що здійснюється за  підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет №17 випуску новин «Вікна» (22:00) телеканалу СТБ від 24 червня 2019 року, у якому йшлося про списки першої десятки партії «Опозиційний блок».

Комісія вважає, що в аналізованому сюжеті СТБ було допущено порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації) та 7 (відокремлення та належне маркування політичної реклами).

«У сюжеті, що став предметом розгляду Комісії, йдеться про кандидатів у народні депутати від партії "Опозиційний блок", зокрема чинного мера Ужгорода Богдана Андрієва, а також мера Запоріжжя Володимира Буряка. При цьому, ведуча новин протягом всього сюжету цитує виключно позицію партії, кандидатів та їх обіцянки», – йдеться в повідомленні.

Крім того, у КЖЕ зауважили, що сюжет містить низку ознак, які свідчать про його рекламний (агітаційний).

«Озвучені твердження політичної сили та обрані цитати кандидатів складають основну частину сюжету, у матеріалі не представлено жодної альтернативної точки зору чи аналізу позиції кандидата. Власне, в сюжеті висвітлено просування кандидатами та партією популярної ідеї єдності України, однак немає ніякої інформації щодо способів виконання таких обіцянок, обговорення проблем тощо. Досягнення кандидатів також озвучуються суто з їх власних тверджень та позицій, без демонстрації будь-яких фактів на їх підтвердження», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, рішенням від 11 липня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла дружнє попередження телеканалу ICTV (через сюжет від 25 червня 2019 року про політичну партію «Голос») та інтернет-виданню Obozrevatel (за публікацію від 28 червня 2019 року «Свіжа соціологія: "Опозиційний блок" вже проходить в Раду»).

16 липня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд телеканалу NewsOne (через сюжет від 22 червня про політичну партію «Опозиційна платформа - За життя») та інтернет-виданню «Гордон» (за публікацію від 25 червня 2019 року «Медведчук заявив, що Москва частково зняла санкції з України після перемовин із "Опозиційною платформою – За життя"») .

Фото: СТБ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду