detector.media
16.07.2019 14:59
КЖЕ висловила телеканалу СТБ публічний осуд через сюжет на користь «Опозиційного блоку»
КЖЕ висловила телеканалу СТБ публічний осуд через сюжет на користь «Опозиційного блоку»
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд телеканалу СТБ через сюжет від 24 червня про політичну партію «Опозиційний блок».

Про це йдеться в рішенні Комісії від 16 липня.

У рамках Незалежного моніторингу парламентських виборів в Україні, що здійснюється за  підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет №17 випуску новин «Вікна» (22:00) телеканалу СТБ від 24 червня 2019 року, у якому йшлося про списки першої десятки партії «Опозиційний блок».

Комісія вважає, що в аналізованому сюжеті СТБ було допущено порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації) та 7 (відокремлення та належне маркування політичної реклами).

«У сюжеті, що став предметом розгляду Комісії, йдеться про кандидатів у народні депутати від партії "Опозиційний блок", зокрема чинного мера Ужгорода Богдана Андрієва, а також мера Запоріжжя Володимира Буряка. При цьому, ведуча новин протягом всього сюжету цитує виключно позицію партії, кандидатів та їх обіцянки», – йдеться в повідомленні.

Крім того, у КЖЕ зауважили, що сюжет містить низку ознак, які свідчать про його рекламний (агітаційний).

«Озвучені твердження політичної сили та обрані цитати кандидатів складають основну частину сюжету, у матеріалі не представлено жодної альтернативної точки зору чи аналізу позиції кандидата. Власне, в сюжеті висвітлено просування кандидатами та партією популярної ідеї єдності України, однак немає ніякої інформації щодо способів виконання таких обіцянок, обговорення проблем тощо. Досягнення кандидатів також озвучуються суто з їх власних тверджень та позицій, без демонстрації будь-яких фактів на їх підтвердження», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, рішенням від 11 липня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла дружнє попередження телеканалу ICTV (через сюжет від 25 червня 2019 року про політичну партію «Голос») та інтернет-виданню Obozrevatel (за публікацію від 28 червня 2019 року «Свіжа соціологія: "Опозиційний блок" вже проходить в Раду»).

16 липня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд телеканалу NewsOne (через сюжет від 22 червня про політичну партію «Опозиційна платформа - За життя») та інтернет-виданню «Гордон» (за публікацію від 25 червня 2019 року «Медведчук заявив, що Москва частково зняла санкції з України після перемовин із "Опозиційною платформою – За життя"») .

Фото: СТБ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY