Правління Аахенської премії миру вирішило не нагороджувати блогера Руслана Коцабу

Правління Аахенської премії миру вирішило не нагороджувати блогера Руслана Коцабу

11 Травня 2019
2529

Правління Аахенської премії миру вирішило не нагороджувати блогера Руслана Коцабу

2529
Правління Аахенської премії миру вирішило не нагороджувати українського блогера Руслана Коцабу після того, як його звинуватили в антисемітизмі. Однак це рішення мають затвердити Збори членів об'єднання «Аахенська премія миру».
Правління Аахенської премії миру вирішило не нагороджувати блогера Руслана Коцабу
Правління Аахенської премії миру вирішило не нагороджувати блогера Руслана Коцабу

Про це 10 травня повідомила представниця Аахенської премії миру Леа Гойзер, передає DW.

Вона пояснила, що правління ухвалило це рішення після «закидів на адресу Руслана Коцаби щодо його антисемітських висловлювань». Пані Гойзер уточнила, що правління не може скасовувати рішення загальних Зборів членів об'єднання, які 3 травня присудили премію блогеру. У зв’язку з цим 14 червня знову будуть проведені Збори, які мають затвердити рішення правління.

Зазначається, що депутат Бундестагу від Лівої партії Андрей Гунко висунув кандидатуру Руслана Коцаби на отримання Аахенської премії миру. 8 травня блогер був оголошений лауреатом премії, однак це викликало хвилю критики в соціальних мережах та в ЗМІ. Згідно з повідомленням, приводом для цього став його відеоблог, записаний 22 червня 2011 року на єврейському кладовищі Івано-Франківська, у якому він міркує про жертв Другої світової війни, почуття провини і примирення.

«Коцаба каже, що євреї несуть свою частку відповідальності за влаштований нацистами Голокост», – йдеться в повідомленні.

Водночас Андрей Гунко та представником його офісу в Аахені Даріус Дункер спробували зберегти премію за блогером, опублікувавши 9 травня заяву. Згідно із заявою, вони запропонували нагородити блогера, надихнувшись «зміною його політичних поглядів» в бік пацифізму. Утім вони підтвердили справжність антисемітського пасажу в відеоблозі і дистанціювалися від його слів, заявивши, що раніше не були знайомі з відео.

«Висловлювання Коцаби в цьому відео є абсолютно неприйнятними, і ми їх відкидаємо», – наголошується в заяві.

Крім того, сам Руслан Коцаба «висловив жаль з приводу своїх колишніх антисемітських висловлювань та запевнив, що переосмислив та змінив свою позицію з багатьох питань». Як передає агентство epd, він також попросив вибачення у тих, кого ці висловлювання могли образити.

Як повідомляв «Детектор медіа» 18 квітня, Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області призначив до підготовчого судового засідання на 24 липня справу блогера Руслана Коцаби, якого знову звинувачують у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних Сил.

У лютому 2018 року Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Руслана Коцаби, якого знову звинувачують у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних Сил.

29 травня 2018 року адвокатка Тетяна Монтян заявила, що Апеляційний суд Львівської області під час повторного розгляду справи підтвердив повернення прокуратурі обвинувального акту щодо блогера Руслана Коцаби.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби через відеозвернення до президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахували з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

В липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав Руслана Коцабу.

1 червня 2017 року Вищий спеціальний суд скасував виправдальну ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області у справі блогера Руслана Коцаби, якого було засуджено до 3 років і 6 місяців позбавлення волі за перешкоджання діяльності Збройних сил України, а пізніше виправдано. 

Фото: DW

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2529
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
1804 дн. тому
За антисемітизм воно вибачилось, а за антиукраїнські дії на хоче?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду