Обвинувачення просить для Руслана Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Обвинувачення просить для Руслана Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна

11 Травня 2016
2279

Обвинувачення просить для Руслана Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна

2279
Сторона обвинувачення просить суд визнати івано-франківського блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України та державній зраді і призначити йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Обвинувачення просить для Руслана Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна
Обвинувачення просить для Руслана Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Про це під час судового засідання 11 травня заявив представник обвинувачення. Судове засідання транслював онлайн інтернет-мовник «17 канал».

Руслан Коцаба вже 15-й місяць перебуває під вартою в СІЗО. Йому інкримінують вчинення злочинів, передбачених частиною 1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) і частиною 1 статті 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. За першою статтею йому загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі, за другою – від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без неї.

Обвинувачення попросило суд врахувати тяжкість інкримінованого злочину, особу обвинуваченого (його позитивну характеристику, відсутність притягнення до відповідальності, наявність на утриманні двох неповнолітніх дітей) та призначити йому сумарне покарання за обома статтями у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна – на два роки менше максимального можливого покарання. Обвинувачення наполягає на конфіскації, оскільки, на його думку, Руслан Коцаба вчинював інкриміновані йому злочини «з корисливих міркувань».

За словами прокурора, обвинувачення вважає, що в судовому процесі була підтверджена вина Руслана Коцаби в інкримінованих йому злочинах. Зокрема, Руслан Коцаба в січні 2015 року розмістив в інтернеті відеозвернення до Президента України під назвою «Інтернет-акція “Я відмовляюся від мобілізації”», у якому закликав українців відмовлятися від мобілізації. На думку обвинувачення, він робив це з наміром перешкодити діяльності Збройних сил України. Відео набуло широкого поширення, після чого Руслан Коцаба давав інтерв’ю українським і російським ЗМІ, де підтверджував заклики до відмови від мобілізації та називав війну на сході України громадянської.

За висновками судової лінгвістичної експертизи, Руслан Коцаба закликав громадян України до відмови від мобілізації, такий заклик є однією з форм перешкоджання діяльності ЗСУ.

Крім того, за даними обвинувачення, у травні-червні 2014 року Руслан Коцаба, будучи позаштатним кореспондентом телеканалу «112 Україна», їздив до зони АТО, де знімав діяльність батальйону «Айдар», отримував акредитацію «ЛНР» і був єдиним акредитованим представником українських ЗМІ. У своїх роликах Руслан Коцаба заявляв про вбивства українськими військовими місцевого населення та називав бійців «ЛНР» героями. Після цього давав інтерв’ю українським і російським ЗМІ, де повторював звинувачення українських військових у вбивствах місцевого населення та хвалив бійців «ЛНР».

Також обвинувачення звинувачує Руслана Коцабу в сприянні представникам російського телеканалу НТВ у «підривній діяльності проти України», а саме в допомозі в підготовці сюжетів про відмову громадян України від мобілізації.

За словами прокурора, свідки – військові комісари Івано-Франківська – засвідчили, що після відеозвернення Руслана Коцаби місцеві жителі почали покидати місця проживання та не з’являтися до військомматів.

Сам Руслан Коцаба в судовому засіданні вкотре заявив, що не визнає провини. «Я не визнавав, не визнаю і ніколи не буду визнавати своєї вини. Я все робив по совісті як християнин, як українець, як громадянин, як патріот. Я й далі буду закликати, щоб ця клята війна якомога швидше завершилася… Я не міг мовчати. Я мусив звернутися до нашого президента. І я тоді наголошував, що це кляте братовбивство на Донбасі має завершитися. І зараз більшість людей говорять те саме моїми словами дворічної давності. Єдине, що я в тюрмі, а вони на волі. Я 15 місяців не бачив своїх дітей», - сказав він до початку судового засідання.

Після виступу прокурора Руслан Коцаба заявив, що присутні не почули жодного доказу про його державну зраду і перешкоджання збройним силам України. «Зараз відбувається судилище, - сказав він. – Влада хоче примусити нас усіх, адекватно мислячих людей, замовкнути. Щоб ви правду не розказували про братовбивство на Донбасі, про те, що влада зробила бізнес з війни. Влада дійшла до тієї межі, за якою починаються репресії, довівши до зубожіння народ (а бідність – це початок диктатури). Жодних цивільних позовів не заявлялося, жодних обтяжуючих обставин немає, жодної людини, яка б сказала, що на неї негативно вплинуло моє відеозвернення і вона відмовилася йти до армії, не прозвучало».

Також обвинувачений наголосив, що після інфаркту та інсульту він не переживе 13 років у тюрмі.

Адвокати Руслана Коцаби заявили про вибірковість звинувачень, пред’явлених пану Коцабі, на тлі відсутності реакції на протизаконні дії, а не слова, інших громадян. На думку захисту, обвинувачення не довело інкримінованих пану Коцабі злочинів.

Суд видалився до нарадчої кімнати для ухвалення вироку. За словами судді, вирок у справі буде оголошено завтра, 12 травня.

Нагадаємо, в січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. 8 лютого 2015 року його арештували на 60 днів і після цього неодноразово продовжували термін дії арешту. У ході слідства йому було висунуто звинувачення в перешкоджанні діяльності Збройних сил України та державній зраді.

Ще в лютому 2015 року представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити. В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебуває під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2279
Читайте також
16.01.2023 21:36
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13 778
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду