Тільки плюралізм може забезпечити розкриття маніпуляцій – Дезір

Тільки плюралізм може забезпечити розкриття маніпуляцій – Дезір

12 Вересня 2018
2034
12 Вересня 2018
12:30

Тільки плюралізм може забезпечити розкриття маніпуляцій – Дезір

2034
Виклики, пов'язані з інтернетом, стоять не тільки перед журналістами, а й демократичними державами загалом. Особливо в період виборів.
Тільки плюралізм може забезпечити розкриття маніпуляцій – Дезір
Тільки плюралізм може забезпечити розкриття маніпуляцій – Дезір

Про це сказав представник ОБСЄ з питань свободи слова Арлен Дезір на заході на тему: «Як вберегти професійну журналістику в часи глобальних інформаційних викликів», який організували українські журналісти та представники ГО в рамках щорічної наради ОБСЄ з людського виміру 12 вересня у Варшаві.

Він також заявив про необхідність негайного звільнення журналістів Станіслава Асеєва, Романа Сущенка та українського режисера Олега Сенцова.

«Ми хочемо закріпити свободу слова. Тільки плюралізм може забезпечити розкриття маніпуляцій. Ми не вважаємо, що можна блокувати сайти без рішення суду. І ми виступаємо за якісну журналістику, професійні стандарти», – сказав пан Дезір. 

Модератор заходу виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк зауважила, що перед українськими професійними незалежними ЗМІ стоїть багато викликів, але більшість таких викликів стоїть також і перед іншими країнами, тому треба спільно напрацювати запобіжники знищення якісної журналістики. 

Журналістика «Громадського телебачення» Анастасія Станко зауважила, що Україна мусить думати, як забезпечити національну безпеку, не знищуючи свободу слова. Вона нагадала про те, що досі не розкрите вбивство журналіста Павла Шеремета. За її словами, не сприяє посиленню професійної журналістики ситуація з Національною медіа профспілкою України та Національним союзом журналістів України.

Представниця НАМ Катерина Мясникова наголосила, на важливості саморегуляції та співрегуляції. Також вона вважає, що не можна державні ЗМІ вважати ЗМІ. 

Учасники заходу з інших країн поцікавилися, чи можлива взагалі професійна журналістика в епоху інтернету, коли блогери та влогери мають мільйони підписників. Представниця ГО «Детектор медіа» Світлана Остапа відповіла, що головне питання для кого працюють ці блогери/влогери. «Якщо вони працюють для суспільства, повідомляючи суспільно важливу інформацію, це одне, а якщо для біглого політика, який обікрав Україну, це інше», – сказала вона.

Пані Остапа зауважила також, що важко вимагати дотримання журналістських стандартів від журналістів, які працюють на олігархічних медіа.

Голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Тетяна Лебедєва зазначила, що в цій ситуації дуже важлива робота Суспільного мовника, який працює відповідно до журналістських стандартів.

Нагадаємо, 11 вересня у Варшаві на щорічній нараді ОБСЄ з людського виміру (діяльність організації, пов’язана із правами людини та демократії) українська делегація вимагала від країн ОБСЄ забезпечити право на свободу слова та внести це в резолюцію, а від Росії - звільнити українських журналістів і режисера Олега Сенцова.

Також представники української делегації говорили про якість медіа та фактчекінг випадків порушень свободи слова, про ідентифікацію журналістів і що відрізняє журналіста від дезінформатора.

 

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду