Щорічна нарада ОБСЄ з людського виміру. Гібридні дії

Щорічна нарада ОБСЄ з людського виміру. Гібридні дії

10 Вересня 2018
2955
10 Вересня 2018
19:08

Щорічна нарада ОБСЄ з людського виміру. Гібридні дії

Еміне Джапарова
перша заступниця міністра інформаційної політики України
2955
Щорічна нарада ОБСЄ з людського виміру. Гібридні дії
Щорічна нарада ОБСЄ з людського виміру. Гібридні дії

10 вересня у Варшаві розпочала роботу Щорічна нарада ОБСЄ з людського виміру (діяльність організації, пов’язана із правами людини та демократії).

Два тижні інтенсивної роботи представників країн-учасниць ОБСЄ, офісу та органів ОБСЄ, громадських організацій з багатьох країн-учасниць. Офіційні Панелі (дискусії ) та десятки сайд-івентів в рамках Наради присвячені спектру питань: фундаментальні свободи та права людини; верховенство права;толерантність та недискримінація; боротьба із расизмом, ксенофобією; міграція та безпека та багато інших питань.

В цій Нараді приймаю участь вже втретє. Традиційно, в панелі, присвяченій свободі медіа.

Те, що РФ намагається перетворити цей майданчик для просування своїх позицій та пропаганди, а також виправданню злочинів, напевно, знають вже більшість країн-учасниць. Те, що ця активність є частиною гібридної війни, коли демократичні інструменти використовуються проти демократичних режимів, теж не секрет для України та деяких партнерів. Це, Зокрема, коли «громадські організації» або «журналісти» доводять, яка демократична та відкрита країна нині є РФ та в якій свободі працюють російські ЗМІ та журналісти. Натомість, піднімається галас про «небезпеку журналістів» та «цензуру» в Україні. Так, нам є над чим працювати з точки зору свободи слова, захисту журналістів та їх права на професію, вміння комунікувати дії, пов`язані із національною безпекою. Але, те, що робиться в цьому інформаційній війні - повна підміна понять та формування іншої «правди».

Цього року, активність РФ (згідно програми заявлених заходів) значно підвищилась. Вже завтра (11.09) відбудуться два сайд-івенти, на яких гібридні дії у всій красі будуть представлені.

Зокрема, о 13.15-14.45 дискусія «Права людини в Криму та свобода ЗМІ в Криму», організатором якої виступило Постпредство РФ при ОБСЄ. Згідно реєстрації, в ній також приймуть участь представники телеканалу «Міллєт» (в народі «КОТ» кртат. Общественный канал – в перекладі з кртат «п’ята точка»), зокрема гендиректор каналу Ервін Мусаев, репортер Ліля Веджатова та оператор Віталій Голубєв. Про сам канал зазначу єдине, що цей канал фінансується бюджетним коштом та контролюється окупаційною адміністрацією, а контент є, в більшості, пропагандою кримськотатарською мовою. Канал, який «відбілює» злочин окупації, дискредитує лідерів Меджлісу та є інструментом розколу народу. Канал, який мовчить про політичні переслідування кримських татар, які здебільшого виступили проти окупації 2014 року та сьогодні перебувають в «суспільно-політичній консервації, адже свобода є цензурованою.

Другим заходом вівторка стане сайд-івент, присвячений свободі слова та висловлювань в Україні, організатором якоі є медіа холдинг «Вєсті Україна». Спікерів тут теж вистачає (див.фото). До речі, тут розлогий матеріал про того, хто фіксує захід - «Успішна варта» Міністра-втікача, якого підозрюють у мільярдних розкраданнях бюджету України.

Ще традиційно представники Russia Today, Sputnik. Цього року ще від Regnum, sharij.net, Rossa Primavera news agency, TASS, ТРК «Крым» та інші.

Звісно, їх риторика заздалегідь відома. Вони будуть розповідати про відсутність свободи слова в Україні, загальноросійську медіа-мантру про «націоналістів та фашистів», про «громадянську війну на Донбасі » та «вільний референдум та відновлення історичної справедливості в Криму» та багато іншого, що можна назвати інформаційною маніпуляцією та гібридними діями, коли свобода слова перетворюється на свободу брехні, коли інфопростір забивається інфошумом, в якому не кожен хоче розбиратись в пошуку правди. Я наразі про міжнародну спільноту, яка не завжди усвідомлює масштаб гібридних загроз та намагається оцінювати події в Україні крізь призму мирного часу.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2955
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду