Журналіста від дезінформатора відрізняє не посвідчення, а дотримання стандартів - Світлана Остапа

Журналіста від дезінформатора відрізняє не посвідчення, а дотримання стандартів - Світлана Остапа

11 Вересня 2018
2534
11 Вересня 2018
19:00

Журналіста від дезінформатора відрізняє не посвідчення, а дотримання стандартів - Світлана Остапа

2534
«Коли ми намагаємося сказати, що засоби масової дезінформації не є ЗМІ, то нам закидають, що ми ділимо журналістів на хороших і поганих. Ні, ми ділимо їх на журналістів і не журналістів», - сказала Світлана Остапа в рамках наради ОБСЄ.
Журналіста від дезінформатора відрізняє не посвідчення, а дотримання стандартів - Світлана Остапа
Журналіста від дезінформатора відрізняє не посвідчення, а дотримання стандартів - Світлана Остапа

Про це заступниця шеф-редактора «Детектора медіа», член Комісії з журналістської етики Світлана Остапа заявила під час виступу 11 вересня у Варшаві на щорічній нараді ОБСЄ з людського виміру (діяльність організації, пов’язана із правами людини та демократії).

«Хто розповсюджує дезінформацію? Той, кому це вигідно. У випаду з Україною - це Росія і біглі політики, які обікрали мою країну. Через кого вони це роблять? Через людей, які називають себе журналістами і кажуть, що працюють в ЗМІ. Як відрізнити змі від засобу масової дезінформації? Треба зробити публічною інформацію про його власника і джерела фінансування. Як відрізнити журналіста від дезінформатора? Точно не за наявністю у нього посвідчення, а дивитися, чи дотримується він журналістських стандартів. Чи можна вважати лікарем чорного трансплантолога, ні! Чи можна вважати журналістом дезінформатора? Ні!» - зазначила вона. 

Також Світлана Остапа розповіла присутнім про останнє дослідження ДМ про фейк, який вкинули «РИА Новости» і поширили деякі ЗМІ

«Над чим нам всім треба працювати? 1. Над медіаграмотністю; 2. Над саморегуляцією; 3. Над прозорістю медіавласності, в тому числі фінансовою. Коли ми намагаємося сказати, що засоби масової дезінформації не є ЗМІ, то нам закидають, що ми ділимо журналістів на хороших і поганих. Ні ми ділимо їх на журналістів і не журналістів», - додала вона.

Журналістка «Громадського телебачення» Настя Станко під час виступу на нараді також торкнулася теми журналістських посвідчень та визначення, «хто насправді є журналістом».

«Свобода слова - це не просто плюралізм думок і висловлювання різних точок зору, це, перш за все, відповідальність. Чи несуть ту саму відповідальність за розповсюджену інформацію блогери, хоч ті і навіть мають тисячі підписників. Тому важлива саморегуляція медіа, де має початись дискусія і має бути визначено, хто насправді є журналістом, адже часто журналістські посвідчення використовуються для досягнення інших - часом бізнесових і політичних - цілей, а не розповсюдження об'єктивної інформаціі», - сказала Станко.

Медіаюрист Центру демократії і верховенства права, координатор Незалежної медійної ради, помічник-консультант народного депутата Вікторії Сюмар Максим Дворовий, у свою чергу, підкреслив необхідність «посилити співпрацю між НГО та регуляторами у протидії мові ворожнечі та екстремістським висловам».

«В Україні склалася ситуація, за якої державні органи неналежним чином обґрунтовували свої рішення, особливо у сфері мови ворожнечі. Зрештою у 2015 році 5 топ-медійних ГО в Україні заснували Незалежну медійну раду з метою розгляду ситуацій порушення законодавства та етики в контенті медіа. Цей механізм показав себе досить ефективним, оскільки з 27 висновків, виданих за 2,5 роки, Нацрада взяла до уваги 8. Ми вважаємо, що така співпраця дозволяє як надавати кваліфіковану експертизу у сфері прав людини, якої іноді бракує регуляторам в деяких країнах регіону ОБСЄ, так і контролювати регулятори, аби вони не заходили надто далеко у застосуванні законодавства, особливо у сфері протидії мові ворожнечі та екстремізму», - зазначив він.

Нагадаємо, у Варшаві пані Романюк також закликала РФ звільнити українських журналістів і режисера Олега Сенцова, а міжнародні організації – посилити тиск на РФ.

Крім того, українська делегація вимагала від країн ОБСЄ забезпечити право на свободу слова та внести це в резолюцію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2534
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду