Українські медійники закликали країни ОБСЄ забезпечити право на свободу слова

Українські медійники закликали країни ОБСЄ забезпечити право на свободу слова

11 Вересня 2018
2490
11 Вересня 2018
13:15

Українські медійники закликали країни ОБСЄ забезпечити право на свободу слова

2490
11 вересня у Варшаві на щорічній нараді ОБСЄ з людського виміру (діяльність організації, пов’язана із правами людини та демократії) українська делегація вимагала від країн ОБСЄ забезпечити право на свободу слова та внести це в резолюцію
Українські медійники закликали країни ОБСЄ забезпечити право на свободу слова
Українські медійники закликали країни ОБСЄ забезпечити право на свободу слова

Під час свого виступу співорганізатор форуму, керівник Донецького інституту інформації Олексій Мацука наголосив на тому, що «Росія продовжує тиск на свободу слова не тільки у себе в країні, але і на територіях ОРДЛО» та розказав про те, що бойовики намагаються його арештувати.

«Раніше журналістів звинувачували в шпигунстві, в екстремізмі. Тепер вони вже не ховаються і звинувачують нас у тому, що ми журналісти. Я підкреслюю – так званий "народний трибунал" в ОРДО звинуватив мене в тому, що я журналіст. Я і раніше не міг працювати в Донецьку через погрози і переслідування, а тепер самоназвана влада, яка тісно пов'язана з Росією, вирішили мене заарештувати», – розказав він під час виступу.

Пан Мацука також згадав затримання свого колеги Віталія Сизова у Мінську у 2017 році та українського журналіста Станіслава Асєєва, який з серпня 2017 року знаходиться в полоні бойовиків у Донецьку та у своєму інтерв’ю каналу «Россия 24» «зізнався», що є шпигуном ГУР Міноборони України.

«Ми вимагаємо, щоб країни ОБСЄ забезпечили право на свободу слова. Ми просимо внести це в резолюцію», – наголосив він.

«Журналістика використовується Росією проти України. Вони дезінформують жителів Криму і окупованих територій Донбасу. Вони створюють паралельну реальність», – сказав під час виступу кореспондент «Укрінформу» Юрій Банахевич.

Під час заходу ОБСЄ також виступила перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. Вона повторила те, що написала напередодні у своєму блозі.

«Йде п’ятий рік, як ми попереджаємо про гібридну війну, в яку вкладаються величезні кошти Росією. Звичайні українські громадяни, які виступають проти російської влади у в’язниці», – сказала пані Джапарова під час наради, порівнявши референдум у Криму з тим, який провела нацистська Німеччина по Австрії. Вона також перелічила кримчан, проти яких порушено окупаційною владою кримінальні справи. 

Виступ заступниці міністра було перервано російськими представниками, які, зокрема, наголосили на тому, що «російських журналістів не пускають в Україну, в країні заборонили російські канали, фільми, мультики».

Після цього хотіли висловитися представники з кримських організацій, але радник постійного представництва України у Відні Андрій Чесноков виступив з протестом, зазначивши, що вони не мають права виступати в такій якості, бо такого суб’єкта як частини Росії не існує.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк сказала, що обурена такою кількістю фейкових російських ГО, які зареєструвалися для виступу на заході ОБСЄ.

Нагадаємо, що під час заходу пані Романюк також закликала РФ звільнити українських журналістів і режисера Олега Сенцова, а міжнародні організації – посилити тиск на РФ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду