Ми будемо з’ясовувати у Луценка, чи не є ухвала суду щодо Седлецької надмірною – Сюмар

Ми будемо з’ясовувати у Луценка, чи не є ухвала суду щодо Седлецької надмірною – Сюмар

5 Вересня 2018
1281

Ми будемо з’ясовувати у Луценка, чи не є ухвала суду щодо Седлецької надмірною – Сюмар

1281
5 вересня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув питання щодо ухвали Печерського суду про доступ Генеральної прокуратури України до телефонних даних журналістки, головреда програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталії Седлецької
Ми будемо з’ясовувати у Луценка, чи не є ухвала суду щодо Седлецької надмірною – Сюмар
Ми будемо з’ясовувати у Луценка, чи не є ухвала суду щодо Седлецької надмірною – Сюмар

Під час засідання голова Комітету Вікторія Сюмар повідомила, що її та її першу заступницю Ольгу Червакову запрошено на зустріч із генеральним прокурором України Юрієм Луценком. Вона попросила колег по Комітету висловитися щодо того, про що варто запитати в генпрокурора.

Член Комітету Григорій Шверк сказав, що будь-які розмови з паном Луценком в даному випадку не мають сенсу, бо слідчий є незалежним та не підпорядковується йому.

Член Комітету Федір Бендюженко повідомив, що не можна оскаржити рішення Печерського суду щодо доступу до телефонних даних журналістки. За його словами, рішення можна оскаржити лише вцілому. 

«Ми не можемо робити тут заяву як Комітет, бо ми не є членами процесу», – зазначив він.

На що пан Шверк сказав, що Комітет може дати політичну оцінку таким діям.

«Ми будемо з’ясовувати у Луценка, чи не є ця ухвала суду надмірною. Ми не можемо допустити тиску на журналістів», – зазначила пані Сюмар.

Як писав «Детектор медіа», у 2017 році після спілкуванням з журналістами директором НАБУ Артемом Ситником ГПУ відкрила кримінальну справу за фактом можливого розголошення таємниці слідства посадовою особою правоохоронного органу. Тоді пан Ситник стверджував, що під час спілкування з журналістами не надавав їм даних досудового слідства.

У грудні 2017 року Наталію Седлецьку викликали на кількагодинний допит до Генеральної  прокуратури у справі проти керівника НАБУ. На допиті розслідувачка послалась на пряму норму Кримінально-процесуального кодексу, за якою журналістів не можуть допитувати як свідків про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації.

27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси».

Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій.

Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

Речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко заявив, що дані з телефона журналістки необхідні слідчим «для встановлення часу, дати та місця (геолокації) ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ» Артемом Ситником.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1281
Читайте також
05.09.2018 11:12
Наталія Седлецька
1 472
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду