detector.media
26.06.2018 11:32
«Від нас приховують справжній стан здоров’я Олега» - омбудсмен
«Від нас приховують справжній стан здоров’я Олега» - омбудсмен
У 44-й день голодування Олега Сенцова Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала міжнародні організації сприяти її допуску до Сенцова і підтримала офіційне прохання Генсека Ради Європи до президента РФ помилувати українця.

«У інформації, яка надходить про стан його здоров’я, - суцільні розбіжності, - йдеться в заяві омбудсмена.

Людмила Денісова нагадала, що 15 червня, коли вона була під дверима колонії у Лабитнангі, Тетяна Москалькова повідомила, що Олег припинив голодування, проте за годину сказала, що «він був готовий припинити голодування, але голодування він не припинив. Кожен день він отримує з його згоди поживні суміші, які включають вітаміни, білки та всі необхідні елементи. Стан його здоров’я задовільний».

Того ж дня український омбудсмен розмовляла із уповноваженим з прав людини у Ямало-Ненецькому автономному окрузі Анатолієм Саком, який проінформував, що останній раз був у Олега 5 червня. Голодування Олег Сенцов не припинив, перебуває у медсанчастині під постійним наглядом лікарів, йому ставлять крапельниці із глюкозою і рибоксином.

«Враховуючи суперечливість наданої інформації, я одразу запросила в Уповноваженої з прав людини РФ офіційну за підписом лікаря інформацію про стан здоров’я Олега, - йдеться в заяві пані Денісової. - 21 червня Тетяна Москалькова надіслала мені лист Уповноваженого з прав людини в ЯНАО, з якого я дізналася, що станом на 20 червня 2018 року Олег Сенцов отримує щоденну підтримуючу терапію, стан здоров’я його задовільний.

Того ж дня Тетяна Москалькова заявила в ЗМІ, що «Олег виглядає добре, набрав кілька кілограмів. Йому, за його згодою застосовують підтримуючу терапію, і це – як лікувальне голодування виходить».

22 червня до мене надійшла відповідь і від Голови Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і правам людини Михайла Федотова, який написав, що «Олега щоденно оглядають медичні працівники: відбувається загальний огляд і аналізи. З 25 травня 2018 року призначається та проводиться підтримуюча терапія (розчин глюкози, вітаміни групи В і С, водно-сольові розчини, Аміновен, Інтраліпід)».

У заяві також нагадується, що 8 червня був проведений спільний лікарський консиліум за участю лікарів-спеціалістів Лабитнанзькоі лікарні (анестезіолога, терапевта, ендокринолога, хірурга), за його результатами стан здоров’я Олега Сенцова оцінено як задовільний, лікування скориговано, рекомендовано прийом сумішей для спеціалізованого харчування. Того ж дня Олег дав письмову згоду на прийом суміші для спеціалізованого харчування і з 8 червня він отримує суміш для ентерального годування «Nitridrink» (прийом кожні 4 години).

«23 червня на моє питання до адвоката Олега, чи може він підтвердити таку інформацію, Дмитро Дінзе повідомив, що Олег написав, цитую, «якусь заяву, в якій йдеться про те, що у випадку нової кризи і якщо за висновком лікарів це буде необхідно, то він прийматиме цю поживну суміш сам. Аби не застосовували зонд і не травмували слизову».

За словами адвоката, суміш в колонії є, але він її не вживає.

У відеозв’язку з Олегом Сенцовим мені відмовили. Фото не надають.

Вся ця суперечлива інформація змушує ставитися до неї з великою недовірою. Очевидно тільки те, що від нас приховують справжній стан здоров’я Олега.

Вимагаю негайного доступу до людини, яка 44 дні голодує й зараз перебуває на межі життя і смерті!

Я закликаю міжнародні організації сприяти моєму допуску на відвідування Олега Сенцова або відвідати його разом зі мною!

Я підтримую офіційне прохання Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда до Президента РФ помилувати Олега Сенцова!

Вимагаю негайного звільнення Олега Сенцова!» - наголошується в заяві Уповноваженої ВР з прав людини.

Як повідомляв «Детектор медіа», у вівторок, 25 червня, Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд звернувся до президента Росії Володимира Путіна з офіційним проханням помилувати українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів.

Представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлем Дезір у ході експертної конференції ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму ЗМІ в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї», яка відбувається у вівторок, 26 червня, в Києві, закликав негайно звільнити українців Стаса Асєєва, Романа Сущенка, Миколу Семену та Олега Сенцова, ув’язнених в Росії та на окупованих РФ територіях України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY