У Лісабоні українська громада провела акцію на підтримку Олега Сенцова (ВІДЕО)

У Лісабоні українська громада провела акцію на підтримку Олега Сенцова (ВІДЕО)

25 Травня 2018
1063

У Лісабоні українська громада провела акцію на підтримку Олега Сенцова (ВІДЕО)

1063
Учасники акції оприлюднили звернення до посольств різних країн у Португалії, політичних та урядових інституцій «Життя політичних вязнів у Росії під загрозою!»
У Лісабоні українська громада провела акцію на підтримку Олега Сенцова (ВІДЕО)
У Лісабоні українська громада провела акцію на підтримку Олега Сенцова (ВІДЕО)

Про це повідомляється на сайті Спілки українців у Португалії.

«Олег вимагає звільнення всіх українських політичних в'язнів Кремля, при цьому про власне звільнення він не просить. Завзятість і принциповість Олега дозволяють думати, що він дійсно піде до кінця і готовий голодувати аж до смертельного результату, якщо його вимоги не виконають. У цих умовах ми не можемо мовчати і залишатися байдужими», - заявляють автори  звернення.

Вони також нагадують, що зараз у РФ 64 громадянина України з політичних мотивів позбавлені свободи та права на справедливе судочинство. До них застосовують тортури, чинять тиск, люди перебувають у неприйнятних умовах ув'язнення, втрачають фізичне та психічне здоров'я. До них не допускають українських консулів і не надають належної медичної допомоги. У деяких з них терміни несправедливого ув'язнення сягають 22 років.

«Українські митці, науковці, громадські діячі звертаються до світової громадськості проявити солідарність з Україною і вимагати у політичного керівництва РФ термінового звільнення Олега Сенцова та інших політичних в’язнів, що утримуються у тюрмах РФ. На нашу думку, однією з форм цивілізованого тиску на Москву міг би бути бойкот і неучасть у чемпіонаті світу з футболу 2018, який має пройти в РФ.

Закликаємо всіх людей доброї волі підтримати вимоги «в'язня сумління» - Олега Сенцова і врятувати його життя!» - наголошується у зверненні.

Як повідомляв «Детектор медіа», у четвер, 24 травня, під посольством РФ пройшов мистецький перформенс на підтримку Олега Сенцова. Учасники акції зібрали кошик булочок із вкладеними в них паперовими фігурками, що, за їх словами, символізували репресивний характер кремлівської влади. У акції брали участь письменники, поети, правозахисники, а також усі бажаючі. Учасники читали свої твори, розповідали, чому для них було важливим прийти підтримати співвітчизника, який ось уже одинадцятий день продовжує голодування з вимогою звільнити всіх українців-політв’язнів на території Росії та анексованого РФ Криму.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Українці відбувають покарання в російських колоніях суворого режиму: Олександр — у Челябінську, а Олег — у Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Фото, відео: spilka.pt 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1063
Читайте також
26.05.2018 17:05
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 561
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду