detector.media
25.05.2018 11:39
У Лісабоні українська громада провела акцію на підтримку Олега Сенцова (ВІДЕО)
У Лісабоні українська громада провела акцію на підтримку Олега Сенцова (ВІДЕО)
Учасники акції оприлюднили звернення до посольств різних країн у Португалії, політичних та урядових інституцій «Життя політичних вязнів у Росії під загрозою!»

Про це повідомляється на сайті Спілки українців у Португалії.

«Олег вимагає звільнення всіх українських політичних в'язнів Кремля, при цьому про власне звільнення він не просить. Завзятість і принциповість Олега дозволяють думати, що він дійсно піде до кінця і готовий голодувати аж до смертельного результату, якщо його вимоги не виконають. У цих умовах ми не можемо мовчати і залишатися байдужими», - заявляють автори  звернення.

Вони також нагадують, що зараз у РФ 64 громадянина України з політичних мотивів позбавлені свободи та права на справедливе судочинство. До них застосовують тортури, чинять тиск, люди перебувають у неприйнятних умовах ув'язнення, втрачають фізичне та психічне здоров'я. До них не допускають українських консулів і не надають належної медичної допомоги. У деяких з них терміни несправедливого ув'язнення сягають 22 років.

«Українські митці, науковці, громадські діячі звертаються до світової громадськості проявити солідарність з Україною і вимагати у політичного керівництва РФ термінового звільнення Олега Сенцова та інших політичних в’язнів, що утримуються у тюрмах РФ. На нашу думку, однією з форм цивілізованого тиску на Москву міг би бути бойкот і неучасть у чемпіонаті світу з футболу 2018, який має пройти в РФ.

Закликаємо всіх людей доброї волі підтримати вимоги «в'язня сумління» - Олега Сенцова і врятувати його життя!» - наголошується у зверненні.

Як повідомляв «Детектор медіа», у четвер, 24 травня, під посольством РФ пройшов мистецький перформенс на підтримку Олега Сенцова. Учасники акції зібрали кошик булочок із вкладеними в них паперовими фігурками, що, за їх словами, символізували репресивний характер кремлівської влади. У акції брали участь письменники, поети, правозахисники, а також усі бажаючі. Учасники читали свої твори, розповідали, чому для них було важливим прийти підтримати співвітчизника, який ось уже одинадцятий день продовжує голодування з вимогою звільнити всіх українців-політв’язнів на території Росії та анексованого РФ Криму.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Українці відбувають покарання в російських колоніях суворого режиму: Олександр — у Челябінську, а Олег — у Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Фото, відео: spilka.pt 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY