Український омбудсмен відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод Кольченка та Сенцова

Український омбудсмен відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод Кольченка та Сенцова

24 Травня 2018
1065

Український омбудсмен відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод Кольченка та Сенцова

1065
Уповноважений Людмила Денісова надіслала звернення до генерального прокурора України Юрія Луценка, міністра юстиції України Павла Петренка, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням до 31 травня поінформувати омбудсмена про вжиті заходи реагування за фактами незаконного позбавлення волі громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова.
Український омбудсмен відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод Кольченка та Сенцова
Український омбудсмен відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод Кольченка та Сенцова

Про це повідомляється на офіційному сайті українського омбудсмена.

Повідомляється, що причиною відкриття провадження стало невизнання Росією українського громадянства Сенцова та Кольченка, що виключає їх передачу Україні.

Російська сторона аргументує це тим, що після анексії Криму всі його мешканці автоматично отримали російське громадянство. Виключенням були ті особи, які протягом місяця офіційно оголосили, що бажають залишити громадянство України.

Під час судових засідань Олександр Кольченко та Олег Сенцов офіційно заявляли, що вони не звертались та не збираються звертатись до російської сторони з метою отримання громадянства РФ. Вони неодноразово говорили, що є громадянами України.

Людмила Денісова наголошує, що аргументація російської сторони щодо автоматичного набуття Кольченком та Сенцовим громадянства РФ не може бути прийнята, «оскільки це суперечить імперативним нормам загального міжнародного права».

Зазначається, що в рамках провадження проводяться дії щодо з’ясування проведеної роботи державними органами України в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб (1983 р.). Після отримання відповідей Уповноважений вивчить матеріали та запропонує подальші дії щодо звільнення українських політв’язнів.

Раніше повідомлялося, що український омбудсмен звернулася до російської колеги через голодування засудженого в РФ Олега Сенцова.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Українці відбувають покарання в російських колоніях суворого режиму: Олександр — у Челябінську, а Олег — у Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1065
Читайте також
26.05.2018 17:05
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 552
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду