На Запоріжжі районна газета втратила доступ до банківських рахунків через дії місцевої влади

На Запоріжжі районна газета втратила доступ до банківських рахунків через дії місцевої влади

16 Серпня 2017
1735

На Запоріжжі районна газета втратила доступ до банківських рахунків через дії місцевої влади

1735
Колектив районної газети «Роз-інформ», що виходить у Розівському районі (Запорізька область) утратив доступ до банківських рахунків, а відтак – можливість друкувати газету.
На Запоріжжі районна газета втратила доступ до банківських рахунків через дії місцевої влади
На Запоріжжі районна газета втратила доступ до банківських рахунків через дії місцевої влади

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Конфлікт між Розівською районною радою і редакцією «Роз-інформ» триває вже близько року. Спершу районна рада не прийняла рішення про вихід із засновництва у визначені  Законом про реформування строки. Видання подало до суду, але програло. Утім,  газета «Роз-інформ» таки увійшла до переліку ЗМІ, які були оприлюднені в урядовій постанові як учасники першого етапу реформування.

В січні в газети «Роз-інформ» незаконно звільнили головну редакторку Людмилу Подрєз та призначили нового керівника без згоди колективу. Як повідомляє НСЖУ, наразі «Роз-інформ» переживає фінансову блокаду: колектив утратив доступ до банківських рахунків, а відтак – можливість друкувати газету.  

«Суд визнав моє звільнення незаконним. Проте іншого рішення – про поновлення на посаді та відшкодування заробітної плати – не прийнято. За цими моментами подала апеляцію до суду, чергове засідання призначено на шосте вересня. А поки рішення не прийнято, у мене зв’язані руки – на моє місце обманним шляхом було призначено іншого керівника. Більше того, підробивши печатку підприємства, він отримав доступ до рахунків редакції», - повідомила Людмила Подрєз.

Наразі колектив газети не має ресурсів, щоб видавати газету.

«На цей номер нам ще вдалося відшукати гроші, що буде далі, навіть страшно подумати. Управління юстиції в Запорізькій області подало скаргу до Міністерства за фактом порушень. Та поки справу розглянуть, мине не один день. З чого платити заробітну платню та друкувати газету – не знаю. За мною стоїть колектив – шість осіб, які живуть у постійному стресі й не знають, чи матимуть роботу завтра», - сказала редакторка.

Людмила Подрєз обурюється, що змушена писати численні скарги до різних організацій і терпіти байдужість та свавілля з боку влади та правоохоронців.

«Наразі подали три заяви до поліції – жодної реакції. За фактом підробки документів і печатки звернулися з детальними роз’ясненнями до банку, і попри це, нам закрили доступ до рахунків, надавши його новопризначеному керівнику. Звісно, гроші й влада вирішують багато, але ж не можна ось так грубо й кричуще порушувати законодавство», - сказала головред.

Нині Людмила Подрєз і колектив редакції активно співпрацює із Національною спілкою журналістів України та медіаюристкою Людмилою Панкратовою і сподіваються відстояти свої права й здобути незалежність для газети.

Нагадаємо, у січні про свою проблему Людмила Подрєз написала голові Запорізької ОДА у соціальній мережі Facebook. Голова ОДА Костянтин Бриль зустрівся з редакторкою особисто і пообіцяв узяти справу під контроль та передав матеріали обласній прокуратурі щодо порушення кримінальної справи. У прокуратуру зверталася і Запорізька обласна організація НСЖУ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1735
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду