detector.media
16.08.2017 19:09
На Запоріжжі районна газета втратила доступ до банківських рахунків через дії місцевої влади
На Запоріжжі районна газета втратила доступ до банківських рахунків через дії місцевої влади
Колектив районної газети «Роз-інформ», що виходить у Розівському районі (Запорізька область) утратив доступ до банківських рахунків, а відтак – можливість друкувати газету.

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Конфлікт між Розівською районною радою і редакцією «Роз-інформ» триває вже близько року. Спершу районна рада не прийняла рішення про вихід із засновництва у визначені  Законом про реформування строки. Видання подало до суду, але програло. Утім,  газета «Роз-інформ» таки увійшла до переліку ЗМІ, які були оприлюднені в урядовій постанові як учасники першого етапу реформування.

В січні в газети «Роз-інформ» незаконно звільнили головну редакторку Людмилу Подрєз та призначили нового керівника без згоди колективу. Як повідомляє НСЖУ, наразі «Роз-інформ» переживає фінансову блокаду: колектив утратив доступ до банківських рахунків, а відтак – можливість друкувати газету.  

«Суд визнав моє звільнення незаконним. Проте іншого рішення – про поновлення на посаді та відшкодування заробітної плати – не прийнято. За цими моментами подала апеляцію до суду, чергове засідання призначено на шосте вересня. А поки рішення не прийнято, у мене зв’язані руки – на моє місце обманним шляхом було призначено іншого керівника. Більше того, підробивши печатку підприємства, він отримав доступ до рахунків редакції», - повідомила Людмила Подрєз.

Наразі колектив газети не має ресурсів, щоб видавати газету.

«На цей номер нам ще вдалося відшукати гроші, що буде далі, навіть страшно подумати. Управління юстиції в Запорізькій області подало скаргу до Міністерства за фактом порушень. Та поки справу розглянуть, мине не один день. З чого платити заробітну платню та друкувати газету – не знаю. За мною стоїть колектив – шість осіб, які живуть у постійному стресі й не знають, чи матимуть роботу завтра», - сказала редакторка.

Людмила Подрєз обурюється, що змушена писати численні скарги до різних організацій і терпіти байдужість та свавілля з боку влади та правоохоронців.

«Наразі подали три заяви до поліції – жодної реакції. За фактом підробки документів і печатки звернулися з детальними роз’ясненнями до банку, і попри це, нам закрили доступ до рахунків, надавши його новопризначеному керівнику. Звісно, гроші й влада вирішують багато, але ж не можна ось так грубо й кричуще порушувати законодавство», - сказала головред.

Нині Людмила Подрєз і колектив редакції активно співпрацює із Національною спілкою журналістів України та медіаюристкою Людмилою Панкратовою і сподіваються відстояти свої права й здобути незалежність для газети.

Нагадаємо, у січні про свою проблему Людмила Подрєз написала голові Запорізької ОДА у соціальній мережі Facebook. Голова ОДА Костянтин Бриль зустрівся з редакторкою особисто і пообіцяв узяти справу під контроль та передав матеріали обласній прокуратурі щодо порушення кримінальної справи. У прокуратуру зверталася і Запорізька обласна організація НСЖУ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY