«Українські новини» вимагають відповідальності «Миротворця» за публікацію списку журналістів, акредитованих у Росії

«Українські новини» вимагають відповідальності «Миротворця» за публікацію списку журналістів, акредитованих у Росії

24 Травня 2016
2434

«Українські новини» вимагають відповідальності «Миротворця» за публікацію списку журналістів, акредитованих у Росії

2434
Інформагентство «Українські новини» заявляє, що буде домагатися, щоб ті, хто порушили права акредитованих у Росії українських та іноземних журналістів, опублікувавши їх дані, були притягнуті до відповідальності.
«Українські новини» вимагають відповідальності «Миротворця» за публікацію списку журналістів, акредитованих у Росії
«Українські новини» вимагають відповідальності «Миротворця» за публікацію списку журналістів, акредитованих у Росії

Про це йдеться на сайті «Українських новин».

«Сайт "Миротворец", який курирує депутат Верховної Ради радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, оприлюднив персональні дані акредитованих при Міністерстві закордонних справ Росії журналістів і назвав їх особами, що співпрацюють з агресором. База розміщена на сайті "Миротворца".

У числі журналістів, чиї персональні дані були оприлюднені, 4 українських журналіста. Серед них - кореспондент "Українських новин" Христина Бутко, а також кореспондент інформагентства УНІАН Роман Цимбалюк, який прославився гострими запитаннями до Володимира Путіна на прес-конференціях російського президента», - зазначає інформагентство.

«Українські новини» вважають, що сайт «Миротворец» порушив закон, опублікувавши персональні дані журналістів, а також обмовив їх і піддав їх життя небезпеці, назвавши «особами, що співпрацювали з країною-агресором».

«Більшого ідіотизму я ще не бачив. Люди, які працювали в Москві в складній обстановці і під серйозним моральним тиском, які намагались окреслити українську позицію і протиставити її російській пропаганді, -"співпрацювали з агресором"? Роман Цимбалюк, який у прямому ефірі в обличчя Путіну називав Росію агресором, теж, виявляється, з ним співпрацював? За наклеп "миротворців" доведеться відповісти», - прокоментував ситуацію головний редактор «Українських новин» Дмитро Кузьмін.

Він вважає, що такі дії «Миротворця» тільки «підставляють» Україну перед західними союзниками і грають на руку російській пропаганді.

«Найбільше зраділи діями сайту Антона Геращенка, без сумніву, в Москві. Це дозволить Росії ще раз вказати на неадекватність деяких представників нашої влади. Іноземні журналісти в Росію їздити не перестануть, а українські - можуть задуматися, чи варто намагатися відстоювати наші інтереси і просто чесно робити свою роботу в Москві, піддаючись нападкам і у себе вдома теж», - додав Дмитро Кузьмін.

«Українські новини» висловлили підтримку своєму кореспонденту Христині Бутко і заявили, що будуть домагатися, щоб люди, які порушили її права і права інших журналістів, були притягнуті до відповідальності.

Варто зазначити, що 24 травня Центр «Миротворец» виклав списки акредитованих в Росії журналістів українських та світових ЗМІ і назвав їх такими, що «співпрацюють з країною-агресором». Від України у списку значаться, зокрема, журналіст УНІАН Роман Цимбалюк, який став відомий після того, як поставив на прес-конференції «незручні» питання Володимиру Путіну, журналістка ІА «Українські новини» Христина Бутко, журналістка телеканалу «Інтер» Юлія Крючкова.   

Також у списку акредитованих журналістів – кореспонденти провідних ЗМІ світу: «Вашингтон пост», «Ньюсвік», «Нью-Йорк Таймс», «Голос Америки» (США), «Польське ТБ», «Радіо Польщі», телеканал «Польсат» (Польща), агентство «Сіньхуа» (Китай), телеканал «Си-Би-Си» (Канада), агентство «Франс-Прес», газети «Монд», «Фігаро» (Франція) та багато інших.

Водночас сайт сепаратистів «ЛНР» «Оккупация.net» опублікував складені станом на 10.10.2014 року списки журналістів українських та іноземних ЗМІ, які висвітлювали події на Донбасі і в зоні АТО.  Списки українських та іноземних журналістів розміщені у рубриці «Журналісти Хунти». У переліку – десятки прізвищ журналістів каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Громадського ТБ», «Еспресо», 5-го каналу, каналу 24, каналу «Україна» та ніших. Серед іноземних медівників у списку – журналісти телеканалу «Аль-Джазіра», агентства «Франс-Прес», каналу VІCE News, корпорації ВВС, американського каналу FoxNews та багатьох інших.

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворец», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений перелік  персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в «ДНР», отриманий начебто завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів. При цьому сайт «Миротворец» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Кілька десятків українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворец» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Служби безпеки України та Національної поліції України з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних осіб на інтернет-сайті «Миротворец», а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту на території України.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова закликала сайт «Миротворец» видалити дані іноземних журналістів і тих українських медійників, які працюють переважно на контрольованій Україною території.

Про порушення сайтом «Миротворец» українського законодавства через публікацію персональних даних журналістів заявив Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Своє занепокоєння публікацією персональних даних журналістів на сайті «Миротворец» висловили «Репортери без кордонів»Комітет захисту журналістів, Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд.

Багато закордонних видань розкритикували дії української влади та зазначили, що хакери «Миротворца» помилково зводять усю журналістику до пропаганди. Іноземні медіа нагадали, що в опублікованому списку опинились імена тих журналістів, які зіграли важливу роль у висвітленні збройного конфлікту на сході України.

Дирекція агентства «Франс-Прес» направила листа міністру інформаційної політики України Юрію Стецю, у якому висловила занепокоєння публікацією персональних даних журналістів, які отримували так звану «акредитацію» у «ДНР», і звинуваченням їх у співпраці із сепаратистами.

Тим часом українські журналісти зі списку, опублікованого «Миротворцем»,почали отримувати погрози.

13 травня проект «Миротворец» оголосив про своє закриття. Втім заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука пообіцяв повернути роботу сайту «Миротворец» «попри будь який тиск».

16 травня народний депутат Антон Геращенко, якого пов’язують із сайтом «Миротворец» і який анонсував оприлюднення персональних даних журналістів ще до їх появи, закликав негайно закрити «кримінальну справу проти волонтерів проекту “Миротворец”».

16 травня міністр інформаційної політики Юрій Стець звинуватив Тетяну Попову, яка захищала права журналістів у скандалі з приводу публікації на сайті «Миротворец» персональних даних журналістів, у тому, що вона не висловлювала позицію міністерства, займалась самопіаром, і вибачився за її коментарі. Водночас Тетяна Попова повідомила про численні погрози, які надходять на її адресу та на адресу журналістів.

16 травня на офіційному сайті Президента України зареєстровано петицію з вимогою звільнити зі своїх посад омбудсмена Валерію Лутковську і заступницю міністра інформаційної політики Тетяну Попову. Ініціатором петиції є Олешко Мирослав Віталійович. Він звинувачує Валерію Лутковську і Тетяну Попову в «проведенні антиукраїнської політики щодо України».

19 травня відбулася прес-конференція МІП, присвячена акредитації журналістів у так званій «ДНР», а також пікет активістів під стінами МІП з вимогою відставки Тетяни Попової.

Станом на 22.00 19 травня на сайті «Миротворец» після короткого терміну, коли сайт не працював, стали знову доступні списки акредитованих в «Л/ДНР» журналістів з їхніми персональними даними. До того ж «Миротворец»опублікував новий список журналістів різних країн світу, які отримали так звану «акредитацію» в «ДНР». При цьому центр вибачився за попередню публікацію списку акредитованих журналістів, бо він був «не першої свіжості».

Опитані «Детектором медіа» журналісти й експерти пов’язують скандал із сайтом «Миротворцем» зі спробою встановити контроль за інтернет-сайтами.

Медійні громадські організації Інститут масової інформації, «Детектор медіа», Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України вимагають від української влади негайно вжити заходів, щоб зупинити цькування українських та іноземних журналістів, розгорнуте редакцією сайту «Миротворець» і деякими політиками. Відповідне звернення до міністра внутрішніх справ, генерального прокурора та голови Служби безпеки України організації поширили 20 травня.

Віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що українська держава повинна вибачитися перед тими журналістами із опублікованого центром «Миротворец» списку, які об'єктивно висвітлювали ситуацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2434
Читайте також
19.05.2016 20:31
Гала Скляревська
4 934
17.05.2016 02:11
Олександра Матвійчук, для УП
1 510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду