Підсумки навколо зливу «Миротворця»

Підсумки навколо зливу «Миротворця»

12 Травня 2016
3512

Підсумки навколо зливу «Миротворця»

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
3512
Підсумки навколо зливу «Миротворця»
Підсумки навколо зливу «Миротворця»

Під час учорашньої дискусії в соціальних мережах було поставлено ряд запитань, які потребують відповіді.

1. Кажуть: журналісти самі знали, що віддають інформацію до рук бандитських угруповань. Тому нічого нарікати.

Взагалі-то, інформацію не бандитські угруповання злили, а сайт, який пов’язують з народним депутатом Антоном Геращенком.

Давати про себе інформацію, хоч і не певній, але конторі, і отримати її у широкому доступі – це різні рівні ризиків. Крім того, журналісти, хоча й вимушено, але добровільно давали інформацію «прес-службам» угруповань і могли вирішувати, давати її чи ні. А злили її, згоди не питаючи. І зробили це, як відзначалося вище, аж ніяк не угруповання.

2. Кажуть: а що тут такого, що телефони і електронка у відкритому доступі? Їх за великого  бажання знайти можна.

Це теж різні рівні ризиків. Журналісти роздають телефони тим, кому вважають за потрібне. А зливають інформацію без їхньої згоди. А за номером телефону можна вирахувати місцеперебування журналіста.

3. Віталій Портников написав: «Неможливо навіть уявити собі ситуацію, у якій ізраїльський журналіст акредитується при «міністерстві інформації» адміністрації ХАМАС в секторі Газа». Звинуватив журналістів, які акредитуються при так званих «ДНР» і «ЛНР», у лицемірстві і дворушництві.

Я запитав у керівника підрозділу одного з найбільших інформаційних агентств, чи є акредитація в секторі Газа. Він відповів: «Так». Там існують ніким в світі не визнані адміністрації й ізраїльські журналісти там акредитуються. Правда, зробити це можуть далеко не всі.

Це той випадок, коли журналіст, який звинувачує інших, має сам показати приклад і зробити репортаж з «того боку» без акредитації. Тоді до його слів можна буде серйозно прислухатися.

4. Кажуть: акредитуючись там, журналісти легітимізують бандитські утворення.

Коли перед журналістом стоїть дилема: акредитуватися в так званих «ДНР» чи «ЛНР» і завдяки цьому отримати можливість зібрати нецензурований матеріал, то мало хто б відмовився від цього. Бандитські утворення від цього не стали б більш легітимними, адже журналіст не державний діяч.

5. Кажуть: українські журналісти, які там акредитувалися, пішли на угоду з тамтешніми діячами і висвітлюють події так, як тим діячам треба.

Це правда. Українські журналісти мали змогу акредитуватися з того боку лише до певного часу. Здається, до середини червня 2014 року. Після того спроба акредитації призводила до того, що вони потрапляли «на підвал». А ті, які акредитувалися, мали домовленості з представниками «молодих республік» про те, що вони висвітлюватимуть події «правильним» способом.

Тим не менше, це не знімає питання зливу персональних даних на сайті «Миротворець», оскільки там присутні дані ще й іноземних журналістів, які завдяки акредитації мали змогу коректно висвітлювати події. Зокрема, щодо збитого 17 липня 2014 року Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines.

6. Кажуть: для іноземних журналістів це байдуже, бо їхні дані і так є у відкритому доступі.

Я в цьому не певен. Коли я проходив курс безпеки з роботи журналіста в гарячих точках, то наш тренер, дуже досвідчений британець, наголошував на тому, що журналіст, який працює в гарячих точках, навіть профіль у Фейсбуці повинен стерти. Його прізвище і фото він просив не називати і не поширювати. Це при тому, що за бажання його координати можна знайти в мережі.

І якщо це все не має такого значення для іноземних журналістів, то чому тоді обурилася міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів»?

Фото - www.caffeinated-press.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3512
Читайте також
11.05.2016 11:22
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 640
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду