Комітет свободи слова і Нацрада спільно опрацюють рамкові рекомендації  протидії російській пропаганді (ОНОВЛЕНО)

Комітет свободи слова і Нацрада спільно опрацюють рамкові рекомендації протидії російській пропаганді (ОНОВЛЕНО)

24 Грудня 2014
4112

Комітет свободи слова і Нацрада спільно опрацюють рамкові рекомендації протидії російській пропаганді (ОНОВЛЕНО)

4112
Комітет свободи слова і Нацрада спільно опрацюють рамкові рекомендації  протидії російській пропаганді (ОНОВЛЕНО)
Комітет свободи слова і Нацрада спільно опрацюють рамкові рекомендації  протидії російській пропаганді (ОНОВЛЕНО)

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що її Комітету спільно з Національною радою з питань телебачення та радіомовлення необхідно розробити рекомендації протидії російській пропаганді. Таким чином вона підтримала ініціативу члена Комітету Сергія Висоцького.

 

Народний депутат Сергій Висоцький, який запропонував розглянути на засіданні Комітету питання про рішення Нацради щодо винесення попередження телеканалу «ЕспресоТV» за ретрансляцію з російського телеканалу Russia Today звернення президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів,  зазначив про необхідність провести спільне засідання з Нацрадою.

 

«Нам треба спільно виробити рекомендації. Та нормативна база, якою керується Нацрада недосконала. На мою думку, це доволі дивне попередження. Оскільки в умовах війни часто інформація в новинах подекуди не квітково-кисільна, як під час звичайного життя. Це й насилля, й убивства, й трансляція в рамках інформаційної програми якихось заяв сепаратистів, які можуть містити заяви про порушення територіальної цілісності. І все це формально підпадає під формальне законодавство. Але цим законодавством можна маніпулювати: вибирати когось з невгодних каналів і виносити попередження. Я думаю, що це все треба збалансувати, обговорити з Нацрадою, щоб таких перегинів не було. І дати ці рекомендації як Нацраді, так і журналістам. Щоб вони знали як себе вести в рамках існуючої нормативної бази в умовах війни, і як можна її удосконалити, щоб будь-який інформаційний канал міг вести мовлення без постійного страху, що Нацрада може винести якесь рішення», - сказав він.

 

Пані Сюмар у свою чергу підкреслила, що у стані невизнаної війни регулювати такі речі на законодавчому рівні складно. «Ми дійсно маємо інформаційну агресію, але не можемо прописати це в законодавстві, тому що Україна не визнає цю війну війною, і тому правове поле надзвичайно розмите у зв'язку з цим», - пояснила вона.

 

Вікторія Сюмар наголосила, що зараз Нацрада приймає рішення, які можуть викликати певні питання у громадськості. «Це і безпека для інших телеканалів, оскільки це не перше попередження подібного типу. І мені здається, що тут, розуміючи мотивації Нацради і з іншого боку розуміючи існуючі проблеми у правовому полі, нам варто на спільному засіданні Національної ради та Комітету обговорити це питання і, можливо, вийти на якісь рекомендації, що допустимо з точки зору національної безпеки, що ні. Тоді будуть якісь орієнтири, якісь рамки», - зазначила депутат.

 

Член Нацради Катерина Котенко також підтримала ініціативу провести спільне засідання парламентського Комітету та регуляторного органу.

 

Депутати домовилися провести таке засідання у січні 2015 року.

 

Нагадаємо,  18 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Голдберрі» (цифровий ефірний телеканал «Еспресо TV») за пряму трансляцію виступу президента Російської Федерації Володимира Путіна перед Федеральними зборами 4 грудня.

 

Як відомо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики. Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів. В міністерстві буде три департаменти. Перший займатиметься розробкою стратегії інформаційної політики держави та її впровадженням у життя, а також концепцією інформаційної безпеки. Другий - виключно інформаційними загрозами, які пов'язані з військовими діями на сході та подіями в Криму. Третій - налагодженням внутрішньої комунікації між усіма органами виконавчої влади та формуванням єдиних меседжів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду