Гриценко в ігнорі

24 Березня 2009
11703
24 Березня 2009
08:31

Гриценко в ігнорі

11703
Кілька днів, що минули від заяви Анатолія Гриценка про джинсу, характеризуються цілковитою мовчанкою про це усіх гравців ринку.
Гриценко в ігнорі

Кілька днів тому не останній політик в цій державі з досить недвозначними претензіями щодо участі в головних електоральних перегонах не менш недвозначно натякнув, що засоби масової інформації вимагали від нього гроші за публікації або появу в ефірі.

 

Хто ж насмілився? По-перше, відома радіостанція, «на якій час від часу здавав ранкові іспити»,  з політика, буцімто, запросила $1500 за один виступ, а якщо «пакетом», то $12 тисяч за 10 ефірів. «Якщо не платитиму - в ефір не попаду, бо інші платять», - пише політик у своєму блозі. По-друге, відома російськомовна газета, «якою в Союзі зачитувалася уся молодь комсомольського віку», оцінила свою «гарячу лінію» для Гриценка у 40 тисяч гривень з мотивацією «бо всі платять».

 

Далі у тексті йдеться про «поважне інформаційне агентство, на яке посилаються більшість Інтернет-видань» і «інтернет-видання, яке вирізняється дотепними заголовками новин».  

 

«Фігура умовчання» виявилася більш ніж красномовною: адже в країні чи не єдина розмовна станція - «Радіо Ера FM», на якій за збігом обставин є й програма «Ранковий іспит», та й в «улюбленій газеті комсомольської молоді» рідкісна птаха не прочитає натяку на «Комсомольскую правду в Украине». Що ж до решти фігурантів, то тут думки, приміром, редакції ТК, розійшлися, бо серед інформаційних агенцій і УНІАН, і «Інтерфакс» є однаково цитованими серед українських видань, а от найдотепнішими заголовками було визнано заголовки «Української правди», хоча обговорювали також «Обком» та «Обоз».

 

Тим не менш попри явну скандальність заяви, вона викликала не більше занепокоєння в медіасередовищі, ніж колись заява завуча моєї школи: «У нас ЧП! Учень З. палив у туалеті». Завучеві школи тоді розсміялися в обличчя - навколо туалету традиційно стояла димова завіса, заяву ж Гриценка просто проігнорували.

 

Першим на цю тему ТК розмовляла з Борисом Ложкіним, президентом Українського медіахолдингу. Він був відвертим, говорив відкрито, спростовував усі закиди на адресу «Комсомолки» переконливо й артистично. Ложкін першим серед наших співрозмовників висловив думку, що основна мета заяви - викликати в преси бажання виправдовуватися, і як результат цих виправдань - отримати безмежний піар.

 

Другими таку ж версію озвучили мені колеги з «Ери». «Я утримаюся від коментарів до того, як зможу на цю тему переговорити з самим Анатолієм Гриценком», - сказав ТК Віталій Дикий, заступник генерального директора радіостанції з творчих питань. Між іншим, за його словами, пана Гриценка на «Еру» й справді запрошують дуже часто. Востаннє, наскільки йому відомо, запрошували у вечірній ефір у минулий понеділок, за два дні до заяви, тобто 16 березня, на 20.00 в програму «2Д». Абсолютно безкоштовно. Однак прес-секретар Анатолія Гриценка Андрій Лисенко відмовив радійникам, мотивуючи це тим, що пана Гриценка вже запрошено на ефір до Андрія Куликова. «Якщо бути відвертим, то в студії у Куликова Гриценко з'явився о 22.40. Міг би й до нас встигнути», - дивується пан Дикий.

 

Олена Притула, головний редактор одного з підозрюваних у дотепності заголовків сайту, сказала, що не коментуватиме заяви Гриценка - «хто вимагав, той хай і коментує». 

 

Цікаво, що ринок вперше за багато років виступив з консолідованою позицією: ми грошей не вимагаємо, це не ми. Крапка.

 

Іншої думки дотримуються політики. Ганна Герман (Партія регіонів) несподівано підтримала Гриценка. Не в деталях, звісно, бо в заяві ж нікого не названо, а по суті сказаного. «Я не здивована такою заявою: чим ближче до виборів, тим більше таких випадків», - визнала пані Герман. Проте сказала, що сама зробити аналогічну заяву не готова: «бо закриєш собі дорогу до ЗМІ взагалі». За її словами, продається усе, аж до сценаріїв ток-шоу. Нащо купувати сценарій? Щоб дізнатися, які запитання ставитиме ведучий...

 

Її колега по партії Володимир Ландік, якого майже невідступно супроводжує камера пов'язаної з ним «родинними» узами телекомпанії «Ірта», теж сказав, що не вважає заяви Гриценка голослівними. «Я думаю, що джинса є у багатьох виданнях, наші журналісти хочуть хоч з мертвого, але взяти», - наголосив пан Ландік, але теж нікого конкретно назвати не побажав.

 

Юрій Стець («НУ-НС») засудив джинсу як явище, а Гриценка закликав «відкрити личко», тобто назвати усіх здирників поіменно. «Якщо це просто чергова спроба довести, що журналіст може бути продажним, і при цьому немає ніяких доказів, то такі поважні політики, як Гриценко не мають права дозволяти собі такі речі. Я вимагав би від Анатолія Гриценка чітко назвати медіа та імена журналістів, яких, на його думку, можна вважати продажними», - сказав Стець. Сам Стець від почесної місії викриття «джинсовиків», як і інші його колеги, ухилився.

 

На останніх виборах я сама вмовляла керівника виборчої кампанії однієї з політичних сил «по секрету» дати мені розцінки на «розміщення» в різних медіа. «Наша політсила таким не займається», було сказано мені з дружньою теплотою в голосі: мовляв, розумієш, я б залюбки, але чого нема, того... нема? Чи все таки є?

 

Мені відомо достатньо випадків, які стосувались ЗМІ, на які не натякав Гриценко. «10 тисяч євро за шпальту», - поділилася інформацією людина, через яку проходила писулька, в результаті надрукована в умовно поважному тижневику.

 

А от скільки було в чемоданчику, який занесли в інший однаково умовно поважний, але більш барвистий тижневик, за обкладинку «з лідером партії», я не знаю. «Сидиш у своїй "Детектор медіа", нелякана, життя не знаєш...», - повчала мене обізнана людина, проте суми не називала. До слова: з цієї обкладинки усій редакції тижневика виплатили зарплату. «Чорну».

 

Неконкретне, безадресне, риторичне звинувачення в корупції - зовсім не те, чого сподіваються виборці від політика, який зробив «порядок» наріжним каменем своєї програми. Після своєї гучної заяви Гриценко має або називати - хто, де, коли і як вимагав від нього гроші,  або це буде найкоротша виборча кампанія в історії України. І не тому що ЗМІ такі-сякі, злопам'ятні й заради цехової солідарності спроможні поставити Гриценкові кам'яний хрест. ЗМІ ні до чого... не спроможні. Просто країні більше не потрібен президент, який постійно закликатиме вірити собі на слово і влаштовуватиме показові корпоративні екзекуції будь-кому - хоч ЗМІ, хоч Кабміну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11703
Теги:
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
согласен
5520 дн. тому
автор - молодец. Хватит уже обещателей. Если у Гриценко есть факты - пускай называет. Нету - пусть молчит
interfucks
5521 дн. тому
всі заказняки в ЗН відзначено? ага, щаз! досі пригадую в 2007-му статті на шпальту, де ледь не прямим текстом писалося, що країні потрібен Литвин. які там нах позначки були? жодної!
Gregory House
5522 дн. тому
- Тут-тук. - Кто там? - Галиматья! - КТО??? - Галиматья!!! - Бред какой-то. - Да не бред я. Гали мать я. Галя у тебя?---Господа, Гриценко говорит вам -У вас галиматья творится!Упорядочите себя. Все заказняки в ЗН отмечены буквочками- НА ПРАВАХ РЕКЛАМЫ!Что очень не нДравится заказчикам, но иначе ЗН давно был бы на крючке.Так что попуститесь.
Влад
5522 дн. тому
А тепер у мене питання – як людині, яка не розікрала свою країну і не продалася олігархам, достукатися до суспільства?©grytsenko.com.ua Ох, як міцно...але, я б порадив до цього рядка додати після слова "яка" такі слова "поки що". Для коректності. Це 90-ті якісь, блін. Береться палець, і пальцем на клавіатурі вистукуються назви медіакомпаній та імена людей, які пропонувалинатякали. А взагалі, ремікси на "цірукиніколинекрали" - це вже вчорашній день. Точніше, кількарічної давнини день...
Interfucks
5522 дн. тому
http://www.interfax.com.ua/rus/exclusive/10653/ - цікаво, а інтерфаксу грошей не пожалкував? джинсою за кілометр тхне!
Кацапский царь
5522 дн. тому
А чому пан Гриценко не говорить про примусову передплату на "Дзеркало тижня" для військових частин за його міністерської каденції? Ще один із укрполітболота захотів у біле перевдягтися. Не ВІРЮ! А такі політики, як наші повинні ПЛАТИТИ ЗМІ - це хоч якась їхня спокута і плата суспільству. Нехай і журналістам. Вони що - не люди? Саме завдяки проплаченим матеріалам у ЗМІ українці й зрозуміли ХТО ТАКІ їхні політики. Особлива подяка улюбленцю Лігачової - Шустеру. Оце приклад захмарної, недосяжної джинси.
Громадянка
5522 дн. тому
А я довіряю Гриценку! Ганьба продажним журналістам"
ш
5522 дн. тому
давайте начнем с того какие прайсы в "Зеркале недели"
мєдвєд
5523 дн. тому
в УП дотепні заголовки? щоб із них сміятися - треба дуже добряче курнути. утім, прізвище авторки статті наводить на роздуми, що без того не обійшлося)))
Shannon
5523 дн. тому
«інтернет-видання, яке вирізняється дотепними заголовками новин», відреагувало міттєво. «Обком» каже, що Гриценко бреше, і я чомусь вірю «Обкомові». Втім, все легко перевірити — нехай Гриценко перейде від мови Езопа до мови фактів, і наведе докази.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду