Чому для нас важливо повернутися в «Білий список»

Чому для нас важливо повернутися в «Білий список»

18 Травня 2024
618
18 Травня 2024
10:00

Чому для нас важливо повернутися в «Білий список»

Олексій Мацука
генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»
618
Чому для нас важливо повернутися в «Білий список»
Чому для нас важливо повернутися в «Білий список»

Декілька тижнів тому громадською організацією «Інститут масової інформації» було зроблено оголошення про те, що агентство «Укрінформ» вилучається зі Списку прозорих і відповідальних медіа, відомого також як «Білий список найякісніших українських онлайн-медіа» (це було 26 квітня, коли ІМІ опублікував Білий список і в ньому не опинилося «Укрінформу», «Ліги» та NV. Автор колонки очолив «Укрінформ» у листопаді 2023-го«ДМ»).

Для редакцій агентства це стало неочікуваним рішенням, яке, судячи з публічного пресрелізу, базується на висновках двоетапного глибинного моніторингу онлайн-медіа, який Інститут масової інформації проводить раз на пів року. Експерти ІМІ рекомендували «Укрінформу» звернути більше уваги на дотримання стандарту балансу і переглянути кількість «паркетних» новин у стрічці

Своєю чергою, «Укрінформ» звернувся до ІМІ з проханням надати перелік таких новин, які експерти завважали «паркетними», і я як генеральний директор і по суті головний редактор агентства можу зі сміливістю та гордістю сказати про те, що жодних вказівок ані від мене, ані від моїх заступників щодо «особливостей» висвітлення діяльності органів державної влади не надходило.

Згідно ст.3 Статуту агентства, «Укрінформ» здійснює збирання, оброблення та розповсюдження офіційної інформації (документів, повідомлень ВРУ, ОПУ, КМУ та інших органів державної влади), зокрема фото- й аудіовізуальної інформації, а також офіційної інформації про події міжнародного характеру. Відповідно до мети діяльності й основних завдань, прописаних у Статуті в ст.11, агентство висвітлює точку зору керівників держави з актуальних питань.

Крім того, Статутом передбачено задоволення інформаційних потреб держави, органів державної влади та місцевого самоврядування, територіальних громад, етнічних і національних меншин, висвітлення державної політики й суспільного життя України. Це все юридичні рамки, які існували в агентстві за часів попереднього керівництва, існують і зараз.

Попри це, «Укрінформ» чітко дотримується стандарту балансу, з чим не погодились експерти списку. Ми цілком довіряємо висновкам експертів, але направили запит до ІМІ для отримання конкретних прикладів такого «паркету».

Для «Укрінформу» важливо бути в списку, бо це, на нашу думку, відображає загальний стан свободи слова в Україні. Тому ми будемо всіма можливими шляхами доводити свою відповідність критеріям «Білого списку». Крім того, цією колонкою я публічно запрошую по одному представнику ГО «Інститут масової інформації» та ГО «Детектор медіа» ввійти до складу Колегії «Укрінформу». Колегія — це колегіальний орган, який визначає поточні та перспективні завдання діяльності Агентства. Разом ми зможемо провести роботу над помилками, а також впустити незалежні медійні вотч-доги до внутрішнього життя «Укрінформу», тим самим створюючи з агентства прозоре медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
618
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду