Про російську імперскість, Венедіктова та премію за свободу слова

Про російську імперскість, Венедіктова та премію за свободу слова

6 Грудня 2022
2270
6 Грудня 2022
13:03

Про російську імперскість, Венедіктова та премію за свободу слова

Оксана Романюк
Виконавча директорка Інституту масової інформації
2270
Про російську імперскість, Венедіктова та премію за свободу слова
Про російську імперскість, Венедіктова та премію за свободу слова

Прочитала, що Венедіктов став «першим росіянином, який отримав німецьку премію за свободу слова».

А я мабуть стала першою українкою, яка від неї відмовилась.

Організатори премії, Palm Foundation, написали мені ще навесні, що номінують мене спільно з Венедіктовим. Бо Україна, Росія, символізм, «обидві країни постраждали».

Але я не уявляю, як би я могла фізично стати на одну сцену і розділити одну нагороду з Венедіктовим. З службовим лібералом Кремля, політтехнологом, який не раз просував кремлівську пропаганду, публічно називав Путіна своїм «єдиним начальніком», вихвалявся звязками з Лавровим, Пєсковим, і іншими функціонерами, і так далі.

Цікаво, що Венедіктов був в курсі що номінували нас обох - йому також про це мали повідомити офіційним листом. І так само, я впевнена, він цілком в курсі моєї відмови від премії. Тим не менше, йому вистачило совісті піти і отримати цю премію, і розказати що він «первій рускій журналіст, которий....»))

Знаю, що за ці дев'ять місяців багато колег медійників дивувалися виступам росіян на публічних заходах, де про Україну і відповідальність не згадували майже взагалі, натомість розказували, як всі повинні їх підтримувати і рятувати. Для мене це також показник адекватності. Якщо російському громадянину не соромно зараз публічно розказувати про свою тяжку долю і отримувати премії, то він є тим, що ми називаємо «хорошим». Тобто банальним зверхнім імперіалістом. А якщо все ж соромно і він говорить про провину і трансформацію - тоді є шанс на якийсь діалог в майбутньому.

Я не маю претензій до організаторів. Вони щиро дуже далекі від наших реалій. Це західноєвропейська християнська етика, миротворці, простягніть руки один одному. Ми довго листувалися з ними, і продовжуємо листуватися. Їм непросто вийти за рамки усталеної картини світу і зрозуміти те, що відбувається тут. Але я знаю, що мені все ж вдалося викликати в них запитання і внутрішні дискусії.

Попереду в нас ще багато роботи і багато роз'яснень, щоб розвіяти російську імперську магію.

Джерело - фейсбук-сторінка Оксани Романюк

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2270
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду