Ліна Кущ, НСЖУ: Необхідність підтримувати російських журналістів — це позиція багатьох європейських медійників і організацій

Ліна Кущ, НСЖУ: Необхідність підтримувати російських журналістів — це позиція багатьох європейських медійників і організацій

26 Червня 2022
1556

Ліна Кущ, НСЖУ: Необхідність підтримувати російських журналістів — це позиція багатьох європейських медійників і організацій

1556
Перша секретарка Національної спілки журналістів України вважає, що європейців треба особисто переконувати у відповідальності російських медійників за війну.
Ліна Кущ, НСЖУ: Необхідність підтримувати російських журналістів — це позиція багатьох європейських медійників і організацій
Ліна Кущ, НСЖУ: Необхідність підтримувати російських журналістів — це позиція багатьох європейських медійників і організацій

Слова генерального секретаря Європейської федерації журналістів  Рікардо Ґуттьєреса, що незалежні російські журналісти потребують підтримки, відображають позицію багатьох європейських медійників і журналістських організацій. Про це «Детектору медіа» сказала перша секретарка Національної спілки журналістів України Ліна Кущ, яка була присутня на дискусії «Журналістика в час війни».

«Я не вперше чую тезу про необхідність підтримувати російських журналістів, які виїхали. Конкретні програми такої підтримки запустили в кількох країнах. Генеральний секретар ЄФЖ висловив позицію значної частини національних асоціацій і спілок. Хоч як це прикро, таку думку поділяє багато європейських партнерів і колег», — сказала вона.

За словами Ліни Кущ, вона мала нагоду озвучити позицію НСЖУ, відповідаючи на запитання. «Наша позиція: російські журналісти мають нести відповідальність за розпалювання війни в Україні, за заклики знищити українців, за розлюднення», — уточнила вона. За словами Ліни Кущ, НСЖУ ініціювала на конгресі ЄФЖ 13—14 червня в Ізмірі заяву про відповідальність російських журналістів. Частина делегатів конгресу, за її словами, пропонували включити до заяви пункти про «хороших російських журналістів», допомогу тим, хто виїхав, і що не можна накладати санкції на членів сім’ї пропагандистів.

Ліна Кущ каже, що на конгресі в Ізмірі вона кілька разів брала слово, відстоюючи позицію України. «До розв’язування цієї війни причетні не лише співробітники російських державних телеканалів. Коло російських медійників, які займаються пропагандою, надзвичайно широке. Перший крок — визнання цього та притягнення винних до відповідальності. Неприпустимо, щоб людина 10—20 років працювала на пропагандистському ресурсі, а тут раптом виїхала і вже отримує допомогу від європейців», — каже вона. За словами пані Кущ, найефективніше — пояснювати, що не так із Мариною Овсянніковою і їй подібними, в особистому спілкуванні. «Також я пояснюю колегам, що неприпустимо ставити знак рівності між українськими, російськими та білоруськими журналістами (а такі проєкти бачу доволі часто), — коментує перша секретарка НСЖУ. — Це дуже болюче питання для українців. Наші журналісти й журналістки часто відмовляються від участі в програмах і заходах, якщо там є російські журналісти. У підсумку росіяни починають перехоплювати ініціативу та формувати свій порядок денний. І ось уже світ переключається з воєнних злочинів Росії на труднощі росіян, яким заблокували картки за кордоном».

Ліна Кущ також каже, що не погоджується зі словами Рікардо Ґуттьєреса про незаконність закриття каналів Медведчука. «Це захист інформаційного простору України. Не думаю, що у когось виникають питання з цього приводу зараз, на п’ятому місяці війни», — сказала вона.  Нагадаємо, у лютому 2021 року, коли за допомогою механізму санкцій влада припинила мовлення трьох телеканалів Медведчука, голова НСЖУ Сергій Томіленко виступив проти цього рішення. Спершу його висловлювання було подане як позиція спілки, однак згодом НСЖУ підтримала закриття каналів, а Томіленко назвав своє висловлювання особистою думкою.

Пані Кущ нагадала, що Європейська федерація журналістів, Міжнародна федерація журналістів та спілки журналістів країн Європи запропонували й надали допомогу українським журналістам, які постраждали від російської агресії. «Без підтримки європейських партнерів, без їхнього розуміння, в якому важкому становищі опинилися українські журналісти й медіа, було би набагато важче задовольняти нагальні потреби колег», — коментує Ліна Кущ.

Нагадаємо, 23 червня під час круглого столу в Парламентській асамблеї Ради Європи генсек Європейської федерації журналістів Рікардо Ґуттьєрес сказав, що «незалежні голоси» в російських медіа потребують підтримки. Закриття телеканалів Медведчука в Україні він назвав незаконним, а також сказав, що слід говорити про втрати не лише серед українських, а й серед російських журналістів через війну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1556
Читайте також
07.05.2022 15:50
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
3 465
11.03.2022 13:52
Вероніка Луцька
«Детектор медіа»
20 424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду