detector.media
Сергій Чернявський
«Детектор медіа»
07.10.2022 20:44
Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію
Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію
Якщо коротко: бо навіть якщо їх висунули, то голосувати за їхні кандидатури будуть хіба що наступного року.

В українському сегменті соціальних мереж обговорюють результати цьогорічної Нобелівської премії. Як це часто буває, надмірні сподівання породжують розчарування.  Особливо якщо сподівання від початку були марними. Премію з літератури отримала французька письменниця Анні Ерно, а премію миру — російські, білоруські та українські правозахисники (через це почалась запекла дискусія, але зараз не про це). В усякому разі, і сподівання на премію для Сергія Жадана, і конструкція «раз не Жадан, то точно Зеленський» виявились хибними.

Отже, чому Сергій Жадан і Володимир Зеленський не отримали, відповідно, премію з літератури та Нобелівську премію миру?

Власне, не відомо, чи їх висунули — але якщо навіть так, то, ймовірно, не на цьогорічну премію.

Ось як виглядає процес добору лауреатів Нобелівської премії:

У вересні (в нашому випадку — 2021 року) Нобелівський комітет розсилає форми для висування кандидатур сотням людей і організацій, які мають право номінувати на премію.

31 січня (2022 року) — крайній термін подання заповнених форм. Потім комітет перевіряє кандидатів і подає список на затвердження Академії.

У квітні комітет добирає 15—20 попередніх кандидатів для розгляду Академії.

У травні комітет скорочує список до п’ятьох пріоритетних кандидатів.

У червні—серпні члени Академії читають і оцінюють роботи фіналістів, а Нобелівський комітет готує індивідуальні звіти.

У вересні відбуваються збори членів Академії. Прочитавши роботи, члени Академії обговорюють переваги внеску окремих кандидатів.

На початку жовтня Академія обирає лауреата Нобелівської премії з літератури. Кандидат має отримати більше половини поданих голосів. Потім ім’я лауреата оголошується.

У грудні лауреат отримує премію, диплом і документ — підтвердження суми премії. Церемонія вручення проходить 10 грудня у Стокгольмі.

Статут Нобелівського фонду обмежує розкриття інформації про номінації протягом 50 років. Йдеться про імена номінаторів і номінантів, а також перебіг процесу присудження премії.

Процедура висування на Нобелівську премію миру має такі самі терміни. Кандидатів подають члени національних зборів, урядів і міжнародних судів, ректори університетів, викладачі, керівники дослідницьких інститутів, попередні лауреати Нобелівської премії миру, члени правління організацій, які здобули цю премію, нинішні й колишні члени Нобелівського комітету та колишні радники Нобелівського інституту. Дедлайн для подання кандидатур — 1 лютого.

Якщо подання на певну кандидатуру надходить пізніше, її включають в обговорення наступного року. Схоже, із Зеленським, і з Жаданом усе було саме так — про подання і президента, і письменника на Нобелівську премію відкрито заговорили аж у березні. Чи були вони серед номінантів, поданих вчасно? Це ми точно дізнаємось тільки за півстоліття, коли список номінантів буде розсекречений. А поки що — можливо, наступного року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY