Громадськість вимагає припинити саботаж антитютюнового закону

22 Листопада 2011
13075
22 Листопада 2011
15:41

Громадськість вимагає припинити саботаж антитютюнового закону

13075
Народним депутатам та Володимиру Литвину нагадують про порушення всіх строків підписання закону
Громадськість вимагає припинити саботаж антитютюнового закону

Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну», до якої входять більше ніж 90 громадських організацій, та Центр громадянського представництва «Життя» звернулися до членів комітету з питань свободи слова та інформації з вимогою припинити саботаж антитютюнового законопроекту 5164, прийнятого у другому читанні 332-ма голосами 22 вересня 2011 року. Також вони вимагають, щоб голова Верховної Ради Володимир Литвин якнайшвидше підписати антитютюновий закон. Про це йдеться у зверненні громадських організацій.

 

На думку заявників, конфліктна ситуація склалася навколо статті 16, яка передбачає заборону реклами тютюну в прикасових зонах та на вітринах кіосків, відпочатку в комітеті не було політичної волі щодо прийняття цієї норми. «За умови, що дев'ять народних депутатів поставили свої підписи під текстом, який не відповідає результатам голосування у другому читанні, вважаємо поведінку цих народних обранців деструктивною. Попри доручення Володимира Литвина надати на підпис узгоджений текст законопроекту,  на засіданні комітету 16.11.2011 народні депутати не  досяли будь-якого рішення з приводу з цього питання та пообіцяли зустрітися наступного дня. Але ні наступного дня, ні через день представники секратаріату та громадськості не дочекалися народних депутатів для зустрічі з цього питання», - йдеться у зверненні.

 

Громадські організації нагадують народним депутатам та Володимиру Литвину про порушення всіх строків проходження законопроекту 5164 після його ухвалення Верховною Радою. «Відповідальність за це несуть члени комітету, які саботують погодження кінцевого тексту законопроекту з урахуванням висновків регламентного комітету та головного юридичного управління, а також голова Верховної Ради, який має всі повноваження прийняти фінальне рішення», - заявляють коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» та центр «Життя» .

 

Громадськість бачить два виходи із цієї ситуації: 1) комітету відправити кінцевий текст законопроекту 5164, що відповідає стенограмі, голові Верховної Ради Литвину, або 2) рекомендувати Литвину переголосовувати статтю 16 законопроекту 5164, а саме поправку № 47, за процедурою «усунення неузгодженостей», яка передбачена статтею 131 ЗУ «Про регламент Верховної Ради».

 

На думку заявників, зволікання з прийняттям рішення грає на руку тільки тютюновим кампаніями, які продовжують реалізовувати заходи з непрямого маркетингу та реклами, направлені на молодь та дітей.

 

Як писала «Детектор медіа», антитютюновий закон завис у парламенті.

 

Нагадаємо, народний депутат Леся Оробець звернулася до генерального прокурора Віктора Пшонки з проханням перевірити факти і обставини маніпуляцій із законом про заборону тютюнової реклами та спонсорства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13075
Читайте також
28.10.2011 11:43
Марія Землянська, «Свідомо»
31 414
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду