Офіс «Вестей» забрала держава. Що сталося та що це означає для медіа?

Офіс «Вестей» забрала держава. Що сталося та що це означає для медіа?

8 Лютого 2018
4720
8 Лютого 2018
23:40

Офіс «Вестей» забрала держава. Що сталося та що це означає для медіа?

4720
Офіс медіахолдингу «Вести Украина» в бізнес-центрі «Гулівер» став одним з приміщень, переданих в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) у межах кримінального провадження проти колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка
Офіс «Вестей» забрала держава. Що сталося та що це означає для медіа?
Офіс «Вестей» забрала держава. Що сталося та що це означає для медіа?

Що відбулося?

8 лютого представники Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) взяли у своє управління всі приміщення на 31-му, 32-му і 33-му поверхах торговельно-офісного комплексу «Гулівер». При цьому майно забирали силою за фізичної підтримки двох підрозділів силовиків з військової прокуратури Генпрокуратури та Національної поліції.

Підставою для цього стала ухвала слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 28 вересня 2017 року, винесена в кримінальному провадженні №757/53395/17-к. За даними джерел «Детектора медіа» в правоохоронних органах, ця справа пов’язана з активами Олександра Клименка – колишнього міністра доходів і зборів часів президента Віктора Януковича.

Власник переданих в управління АРМА приміщень – ТОВ «Юнісон груп» (належить кіпрським компаніям). Але в медіа ця справа набула широкого розголосу завдяки суборендаторам приміщень – компаніям з медіахолдингу «Вести Украина», який орендує в «Юнісон груп» офіси на 32-му поверсі «Гулівера».

Силовики прийшли до приміщень «Юнісон груп» (у тому числі холдингу «Вести Украина») рано зранку – о 6:00-6:30. За словами шеф-редактора «Радио Вести» Андрія Блінова, близько 7-ї ранку було припинено мовлення радіостанції, адже все студійне обладнання знаходяться в офісі в «Гулівері». Журналістів і співробітників «Вестей», які прийшли зранку на роботу, до приміщень не пустили.

«В офісі о 6-й ранку перебували декілька співробітників. Вони були силоміць захоплені, потім їх видворили, двері зачинилися, і після цього вже нікого не впускали. Радіостанція працювала в режимі запису (нічне мовлення). Практично одразу було припинено мовлення. Після того картонною коробкою закрили головну веб-камеру, але багато веб-камер продовжувало працювати. Ми бачили, що від 30 до 50 людей там знаходилося, також багато силовиків було під Гулівером”. Ми бачили, як деякі з цих людей нишпорили по шухлядах», – розповів журналістам пан Блінов.

Співробітники медіахолдингу розцінили дії правоохоронців і представників АРМА як перешкоджання своїй роботі й викликали поліцію. Поліція приїхала після 9-ї ранку та взяла у них свідчення. Співробітники «Вестей» мали наміри писати заяви про перешкоджання журналістській діяльності (стаття 171 Кримінального кодексу України), додав пан Блінов. Особисто він такої заяви не підписував – зазначив, що всіма юридичними діями займаються юристи холдингу.

Зранку в медіа також поширювалися повідомлення про те, що нібито до «Вестей» прийшли з обшуками. Але це не так – прийшли забирати у своє управління майно. «Це не процесуальні заходи, тобто обшуки там не проводяться. Там проводиться огляд приміщення, фіксація, інвентаризація, систематизація того, що там знаходиться», – пояснив на брифінгу голова АРМА Антон Янчук.

Що саме отримала у своє управління АРМА та як буде ним управляти?

АРМА отримала в управління виключно приміщення ТОВ «Юнісон груп», розповів Антон Янчук. Про рухоме майно, розташоване в цих приміщеннях, і про корпоративні права компаній, які володіють або користуються приміщеннями, мова не йде. При цьому агентство не саме визначає, що йому приймати в управління чи не приймати. Це прерогатива правоохоронних органів. За словами пана Янчука, зараз доцільно провести інвентаризацію та забезпечити збереження рухомого майна, а що з ним робити – вирішуватимуть правоохоронці. Якщо вони вирішать передати його в управління, то АРМА вирішуватиме, яким чином ним управляти.

Передача майна в управління – це тимчасовий захід, чинний, доки діє судова ухвала. Теоретично її дія може припинитися в будь-який момент. Власник переданих в управління АРМА приміщень – ТОВ «Юнісон груп» – залишається власником, але тимчасово позбавлений права управляти своїм майном (користуватися і розпоряджатися ним). Коли кримінальне провадження, в якому фігурують приміщення ТОВ «Юнісон груп», завершиться – майно може повернутися в управління власника, а може бути й конфісковано.

Антон Янчук не сказав, із ким саме пов’язано кримінальне провадження та чи йде мова про Олександра Клименка: «Для цілей діяльності АРМА немає значення, хто є кінцевим власником прямо чи опосередковано того чи іншого майна. Відповідно, ми й не можемо коментувати напряму, хто є кінцевим вигодонабувачем. Це питання кримінального провадження і питання до слідчого, який його розслідує».

АРМА не сама управлятиме переданими їй слідчим суддею активами. Це робитиме раніше обрана в результаті конкурсу компанія-управитель, з якою укладено відповідну угоду. До 31 грудня 2017 року компанією-управителем цих активів була міжнародна консалтингова компанія Colliers International, а з нового року управителем стало ТОВ «Бізнес-центр “Навігатор”» (власники – президент холдингу «Петрус» Людмила Русаліна і помічник народного депутата Сергія Драюка з «Народного фронту» Микола Петренко). Але Colliers International була управителем виключно на папері (взяти майно в управління не вдавалося), тоді як БЦ «Навігатор» став управителем де-факто в результаті подій 8 лютого. Представники БЦ «Навігатор» прийшли 8 лютого до приміщень у «Гулівері» разом з представниками АРМА та силовиками.

Зі слів пана Янчука, фактичний обов’язок компанії-управителя – ефективне управління майном. Це означає збереження майна в належному стані та передача його в оренду на комерційних умовах. Право оренди мають і нинішні власник та користувачі приміщень.

Чи стали події 8 лютого несподіванкою для «мешканців» «Гулівера»?

Антон Янчук запевняє, що ТОВ «Юнісон груп» і його суборендарі із жовтня знали про те, що приміщення передано в управління Нацагентству ухвалою суду від 28 вересня 2017 року, і протягом чотирьох місяців тривала комунікація з ними щодо передачі майна. Він навів хронологію всіх подій («Детектор медіа» підтверджує гіперлінками на свої публікації інформацію, яка вже була публічною).

Зокрема, 6 жовтня 2017 року всі права управління цим майном були зареєстровані Нацагентством у публічному реєстрі речових прав на нерухоме майно. А крім того головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив на брифінгу про передачу цього майна в управління АРМА.

13 листопада 2017 року, відбулася перша зустріч представників АРМА з представниками ТОВ «Юнісон груп». Власникам приміщення показали копії судових рішень, витягів і надали звернення до власника і користувачів приміщень про необхідність виконання судової ухвали. Пан Янчука показав журналістам відмітки на документах, що власники і користувачі приміщень отримали ці звернення.

Далі, 16 листопада, представники АРМА разом з оцінювачами прийшли до приміщень ТОВ «Юнісон груп» (у тому числі офісу холдингу «Вести Украина»), щоб оглянути їх і провести оцінку. «Натомість зі сторони власника та осіб, які перебували в приміщеннях, чинився спротив, і жодного огляду та оцінки не відбулося», – повідомив пан Янчук.

15 грудня 2017 року повторна спроба оглянути приміщення та провести оцінку знову наразилася на спротив з боку власника і користувачів приміщення. У зв’язку із цим 20 грудня 2017 року розпочато кримінальне провадження про перешкоди Нацагентству в здійсненні його законної діяльності.

3 лютого 2018 року співробітники АРМА знову намагалися взяти активи у своє управління, і знову безрезультатно.

«На моє особисте переконання, чотири місяці – достатній строк, щоб дійти спільного знаменника щодо виконання ухвали слідчого судді. Власники і користувачі приміщення не скористалися цим строком свідомо, маючи в розпорядженні всю необхідну інформацію», – вважає пан Янчук.

У результаті 8 лютого співробітники АРМА заручилися фізичною підтримкою сотні спецпризначенців з двох підрозділів військової прокуратури і поліції та силою взяли приміщення у своє управління і передали компанії-управителю. Зі слів пана Янчука, силова підтримка буде діяти, доки в цьому буде необхідність: «Якщо є консенсус із власником і користувачами – то немає потреби в силовій підтримці».

Що буде далі з користувачами приміщень і холдингом «Вести Украина»

Антон Янчук каже, що Нацагентству невідомо, які компанії знаходяться на трьох поверхах «Гуліверу»: «На численні спроби з’ясувати перелік компаній і чим вони займаються, протягом чотирьох місяців ми не змогли цього зробити в процесі комунікації з власником».

Але і власник, і всі його суборендарі, у тому числі й «Вести Украина», мають законні підстави укласти договори оренди з компанією-управителем, сплачувати орендну плату до державного бюджету, і протягом дії судової ухвали продовжувати знаходитися в приміщеннях і вести свою діяльність. «Ці питання юридично та технічно можуть бути влаштовані протягом доби», – каже пан Янчук.

Голова АРМА не виключає, що комерційні умови управителя будуть «лояльнішими», ніж умови власника цих приміщень. Але погоджувати політику орендних ставок АРМА не буде – це питання переговорів з орендарями.

Зі слів пана Блінова, в холдингу «Вести Украина» є довгостроковий договір оренди з ТОВ «Юнісон груп». Тож можна зрозуміти компанії, які не хочуть укладати нові договори оренди, якщо діють старі. «Наші юристи на сьогодні ведуть розмову про те, яким чином буде виконуватися договір, який порушується», – зазначив Андрій Блінов.

Однак якщо компанії не захочуть переукласти договори оренди з управителем, тоді приміщення здадуть іншим орендарям. І зроблять це якомога швидше, зазначив голова АРМА.

За словами пана Блінова, холдинг «Вести Украина» непокоїться за збереження дорогого обладнання радіостанції та налагоджений студійний комплекс. На сайті «Радио Вести» 8 лютого з’явилося непідтверджене повідомлення про «погром» в офісі «Вестей». На брифінгу пан Янчук на запитання пана Блінова не зміг особисто гарантувати збереження майна медіахолдингу: «Я не можу дати гарантій збереження майна. На управителя (БЦ «Навігатор». – ДМ) покладається функціонал збереження цього майна».

З іншого боку, пан Блінов на запитання журналістів фактично визнав, що в холдингу «Вести Украина» розуміли ризики ситуації з їхніми приміщеннями: «Ми усвідомлювали, що може статися так, що приміщення буде силоміць передано іншому власнику». Але чомусь при цьому «Вести» не переїхали до іншого офісу, не вивезли свою коштовну техніку та студійне обладнання.

У медіахолдинг «Вести Украина» не планують зупиняти свою роботу. Газета «Вести» 8 лютого вийшла, оскільки номер готується заздалегідь. Наступний номер за 9 лютого теж уже відправлено в друк, йдеться на сайті холдингу. До сайтів газети і радіостанції доступ у редакцій є – вони продовжують їх наповнювати, детально висвітлюють усі події у своєму офісі. У радіостанції залишився доступ до серверів у віддаленому режимі і протягом дня вона вирішувала питання відновлення мовлення. О 18:30 «Радио Вести» повернулося в ефір з резервної студії (ефір доступний слухачам у Дніпрі). Але на сайті онлайн-мовлення поки не відновлено.

Тиск на медіа чи вилучення активів?

Коментуючи події 8 лютого, в медіахолдингу «Вести Украина» вкотре заявили про тиск на ЗМІ. У холдингу пов’язують дії військової прокуратури та АРМА із циклом публікацій «Вестей» про діяльність цих відомств. «Це дає підстави розцінювати дії проти холдингу як тиск на ЗМІ, чия позиція неугодна владі», – йдеться в заяві холдингу. Андрій Блінов також вважає, що йдеться про рейдерство елітної комерційної нерухомості.

Холдинг «Вести Украина», як і ТОВ «Юнісон груп», пов’язують з Олександром Клименком, хоча за даними реєстрів він не фігурує в структурі власності цих компаній. Головою холдингу є Ольга Семченко, яка вважається цивільною дружиною Олександра Клименка. Але співробітники вже давно не бачили її в Києві. У своїй заяві за результатами подій 8 лютого пані Семченко повідомила, що нині повертається додому після сходження на найвищу гору Аргентини – Аконкагуа.

Олександр Клименко підозрюється правоохоронними органами у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст 28, ч. 2 ст 364, ч. 3 ст. 209, ст. 111 Кримінального кодексу України (участь у злочинній організації; зловживання владою або службовим становищем із заподіянням державі матеріальної шкоди у великому розмірі; легалізація або відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом організованою групою в особливо великих розмірах; державна зрада).

6 жовтня 2017 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що органи слідства наклали арешт на активи пана Клименка: 154 об’єкта нерухомого майна в Україні, 22 транспортних засоби елітних, тисячу залізничних напіввагонів загальною вартістю 900 млн грн і корпоративні права юридичних осіб на суму понад 400 млн грн. Крім того було заморожено активи пана Клименка та його оточення на загальну суму близько $20 млн. Сам Олександр Клименко назвав дії правоохоронців рейдерством, а справи проти нього – вигаданими.

Фото: radio.vesti-ukr.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4720
Читайте також
09.08.2017 16:15
Артем Захарченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
3 707
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ден
2260 дн. тому
Помойку путинскую Вести вообще ликвидировать
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду