Люди і ляльки деміурга Зеленського

24 Листопада 2012
16040
24 Листопада 2012
14:30

Люди і ляльки деміурга Зеленського

16040
«1+1» провернув «ахову» оборудку. Відтепер на цій кнопці живуть і хліб жують веселі мешканці «Кварталу-95», подвоюючи телеканалу рейтинги. Віднедавна (після шоу та прокатного кіно) «Квартал» знімає мультфільми. І тепер уся країна втупилася в «Зеленський кінозал»...
Люди і ляльки деміурга Зеленського
Новітній 3D-мультиплікаційний цикл творці «Кварталу-95» назвали чудово — «Казкова Русь». Видно, що ці люди читали «Федота-стрільця» Л.Філатова і навіть «Казки» О.Пушкіна. І навіть той, хто не бачив першої серії, може легко уявити «дива» на невідомих стежках (у мультиплікаційному лісі нашої реальності), де є сліди і небачених, і «свійських» — і не завжди звірів… А намальованих ляльок! 3D-муляжів! Абсолютно (для дотепних людей — принизливо) передбачуваних пародій на вітчизняний політ-хітпарад!
 



Цар Віктор I очікувано зайнятий бджільництвом, а чим же ще?

Цар Віктор II, як і раніше, валандається в спортивному костюмі й хутряній шапці, хоча гардероб давно оновлений на «Бріоні».

У баби Наташі «є мрія», і, звісно, вона у відьмацькій «ступці».

Билинний богатир, боксер Кличко, направо й наліво розмахує кулачищами.

Знаменитий ляльковод, ви вгадали, — спікер Литвин.

Повернувся до лісу задом — ага, лідер українських радикалів.

Кролик, який відпочиває по суботах, — і з цим зрозуміло.

Ну й красуня в темниці — природно…

Головне лихо мультиплікаційного сюжету — украдений трон. Його шукають царські прісні: Азаров і Шустер. У поміч їм — «вірний пес» Мустафа…

З нього, власне, й починається освоєння несподіваних морально-етичних пластів у репертуарі «Кварталу».

Донедавна об’єктами їхніх жартів-пародій були три потужні гілки української влади. І навіть п’яту «владу» — кримінал — фрагментарно лоскотали у своїх номерах. Тепер добралися до четвертої. В особі її окремих представників. Тим часом, даруйте, сам Зеленський у нас — «шоста влада»! Відомий і впливовий деміург. Творець новітніх шоу-світів і улюблений артист популярних політиків… Важко зрозуміти: який інформпривід володарю влади шостої дав представник влади четвертої? Щоб із хамуватим нахрапом, зневажливо і образливо представляти конкретну людину… З якою особисто я не знайомий. І розписуватися за неї не можу. Однак плям на репутації медійного мундира Мустафи Найєма досі не виявлено! І приводу для вульгарності думки (з елементами незрозумілого творчого «замовлення») вже хто-хто, а ця людина навіть здалеку не давала, бо всі роки входила до числа тих небагатьох, хто перебував на передовій розслідувальної журналістики. Тоді як багато хто дезертирував з професії, прикрившись білим піар-квитком.

Природно, «захищати» того чи іншого героя від мультиплікаційних витівок представників «шостої влади» ніби й не годиться. Мустафа й сам кому хочеш усю українську правду скаже. А якщо треба, то навіть горло перегризе.

І все ж, як найдобріший критик і великий шанувальник артистичного таланту В.Зеленського, я просто зобов’язаний попередити сценарний відділ його корпорації… Панове збрехамши! У вас, звісно, є вагомі заслуги перед фізіологічним гумором і політичною сатирою. Однак останнім часом ви прямо відверто халтурите, вульгарно мислите, ліниво повторюєтеся й немотивовано нападаєте на тих, хто, можливо, інколи й захисту вашого потребує. А саме — четверта влада. Олігархами бита. Політиками лякана. Живуча.

Можна знімати шоу, а можна — мапет-шоу. Можна створювати 3D-мультик, а можна — цілий «Аватар» серед українських джунглів. Тепер — «можна» — все. Майже все…. Якщо в тебе конкретно — «шоста влада» над усією Україною.

Попри всі ці «можна» важливе «але». Смак і совість. Про останнє — ні про що говорити. Про перше нагадаю. Смак, на думку стародавніх греків, — це вміння змішувати. Щоб пахощі були прийнятні...
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16040
Читайте також
20.11.2012 15:32
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
31 771
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду