Казкова дурня за межею фолу

20 Листопада 2012
31738
20 Листопада 2012
15:32

Казкова дурня за межею фолу

31738
Творців мультсеріалу «Сказочная Русь» від «Кварталу 95» зрадило почуття міри. Та й почуття гумору також
Казкова дурня за межею фолу

Сатиричний мультпроект «Кварталу 95» «Сказочная Русь», продемонстрований в ефірі програми «Київ вечірній» на «1+1», не був би вартий реакції, якби не хамська вихватка його творців - змалювання журналіста Мустафи Найєма в образі пса. Кварталівцям відчайдушно забракло найголовнішого в політичній сатирі - спроможності гостро й точно відобразити головні тенденції, суть того, що відбувається в країні. Тому вийшло не смішно.

 

 


 

 

У якийсь момент навіть виникла підозра, що мультфільм робився не в Україні. Зазвичай росіяни, намагаючись пародіювати українську політику, насправді сміються з самих себе, адже в їхніх уявленнях Тимошенко, Ющенко і Янукович спроможні говорити й думати лише про газ. Для творців цього нового анімаційного виплоду, натомість, досі актуальна ситуація конфлікту між Януковичем і Ющенком. Незважаючи ані на мізерний рейтинг та політичну смерть останнього, ані на те, що останні суперечки між цими політиками вщухли ще 2006-го, з підписанням «Універсалу національної єдності». Покладений в основу сюжету штучний, цілком вигаданий конфлікт, що не має паралелей у реальному житті, - бджоли Ющенка крадуть трон Януковича, - позбавляє сатиру «Сказочной Руси» будь-якого сенсу. «Глянул Виктор под себя, видит - нет там ни... чего», одним словом.

 

Сатира ця вкрай бідна на актуальні політичні алюзії - її персонажі порожні, пласкі й стереотипні, а сюжетні ходи примітивні. Крім політичних лідерів, честі бути спародійованими «Кварталом» удостоїлися тільки Савік Шустер (в образі «глашатая», який проводить «дебаты под названьем "Шустрый лив"») та Мустафа - у принизливому образі Шустерового «песика демократії», який метушиться, робить непристойні рухи й усіма буває битий. Хоча сам Зеленський наполягає на тому, що нічого принизливого на увазі не малося, а песик - симпатичний.

 

Сам Мустафа на своїй сторінці в фейсбуку відреагував на знущання кварталівців так: «Посмотрел этот самый мультфильм. Спасибо ребятам за пиар, давно меня не было на таком большом, но маловлиятельном канале. Даже не знаю чем обязан - никогда не пересекался и даже не знаком ни с руководством "1+1", ни с коллективом 95 квартала. Но, очевидно, мы с господами Ткаченко и Зеленским по-разному понимаем взаимоотношения журналиста с пятой точкой власть имущих. Глубоко копают ребята. А в остальном, что я могу сказать? Конечно, неприятно. И, конечно же, я постараюсь не остаться в долгу!».

 

Переїхати творців «Сказочной Руси» мотоциклом Мустафа вже не зможе - мотоцикл украли. Тому, напевно, остання фраза є натяком на те, що один із найзапекліших українських розслідувальників спробує порити, щоб відповісти на запитання «кому вигідно?». Якщо це так, із нетерпінням чекаємо результатів.

 

Найпростіше припущення - вигідно тому, кому й завжди. Попри те, що «Квартал» начебто пішов з «Інтера», «Інтер» нікуди не пішов із «Кварталу» - інформацію про те, що медіагрупа Хорошковського купила студію, так і не було спростовано. Відсутність формального зв'язку між владою та «1+1» (на відміну від «Інтера», який політично грамотні громадяни вже давно сприймають як канал Банкової) та підтримувана рекламною кампанією легенда про те, що «Квартал» утік на «Плюси» від цензури має підвищити довіру аудиторії до сатири кварталівців. А сатира ця, судячи з першого випуску «Сказочной Руси», хоч і опускається нижче поясу, але залишається напрочуд лагідною до представників влади.

 

На тлі кисільно-ніяких персонажів на кшталт Азарова-«Азірова», чиїм головним недоліком є лінгвоінвалідність, Шустера-«глашатая», Ляшка, Королевської і самого «Віктора ІІ», який, крім спання і пошуку вкраденого трону, не робить нічого (що означає - нічого поганого теж), може видатися, що мішенню цієї провокації був саме Мустафа. «Во времена откровенной диктатуры шутить над вчерашними, пребывающими в опале - невелика заслуга. Слегка куснули за задницу нынешних, чтоб народ совсем запроданцами не считал. Но юморок - подплинтусный, отстойный. Натужные дешевые смешки. Все с одной целью - напомнить лишний раз о себе. Видать, иссякает бабло ручеек», - читаємо в обговоренні під дописом Мустафи на фейсбуку.

 

Окрім пса, що нюхає гузно Януковича, в мультфільмі є лише один справді паскудний момент: натяк на єврейське походження «кролика Сєні» «с обрезанным хвостом», який «не работал по субботам». Досить образливим також є образ Ляшка (натяк на принижений статус гомосексуалістів у в'язниці). Сумнівно, щоб цим політикам цілеспрямовано прагнули дошкулити, радше це є виявом прагнення тримати міцний «градус» сатири - за межею фолу.

 

Та загалом повторюється історія зі спробою «Кварталу 95» адаптувати «Так, міністре!». Автори ніби й сміються з можновладців, одначе роблять наголос на найневинніших їхніх хибах. Азаров погано говорить, Янукович любить поспати, Литвин диригує ляльковим парламентом. Ну, а метафоризувати наполегливі пошуки доказів корупції та казнокрадства у нюхання заду - що це, як не відверта маніпуляція? Янукович, до того ж, «сильною рукою» (улюблена постсовкова ідеологема) дає стусана Шустеру, а причепливого песика-«Мустафу» футболить за виднокрай, а пародійна Тимошенко, ув'язнена у вежі, фактично зізнається в тому, що «покупала по завышенной цене». Словом, у квазісатиричному мультфільмі ненав'язливо розставлені акценти, вигідні владі.

 

Чи можливо, що дискредитувати або просто образити Мустафу Найєма було одним із завдань мультсеріалу? Це не виключено, адже чутки про те, що частина пропагандистського та маніпулятивного ресурсу групи підтримки влади буде кинуто на дискредитацію журналістів-розслідувальників, ходять уже досить давно. Зокрема, бачимо щось вельми схоже на розправу над Сонею Кошкіною, яку через суд позбавили наукового ступеня. В українському політикумі та великому бізнесі чимало людей, яким є за що мститися Мустафі Найєму. Навряд чи цю мультиплікаційну розправу можна вважати результативною: аудиторія, схильна до критичного мислення, побачила білі нитки, що ними шита недоладна сатира. А та, що не схильна, не знає Мустафу. З наступних серій «Сказочной Руси», якщо вони будуть, стане зрозуміло, чи був журналіст ситуативним постраждалим, чи мішенню системного «мочіння». Чи, можливо, віддувається за всіх незалежних журналістів, яких намагаються зобразити службовими «шавками», вартими хіба що копняка.

 

Одначе, переступивши межу пристойності, втративши почуття міри й смаку, кварталівці дискредитували в першу чергу самих себе. А також канал, ефіром якого скористалися для поширення свого несмішного непотребу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31738
Коментарі
36
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anvar
4128 дн. тому
Ось такі коментарі до “Казкової Русі» Все, то руськое семейство, Пообсело иудейство. Сказки те, а может, были Написали в Израили. Денег жид не мало дал, Что хватило на квартал. А с квартала жидэнята Расплодились, как опята. Мистечковые все лица, Уж добрались до Столицы. И давай всю Русь бранить, Что бы жида ублажить. И Наем – собака, раб. Что поделаешь? Араб! Вы про царство в Израили, Рассказали б, лучше «были». Иудеи - злы, как гризли, Не дают арабам жизни. Ну, а местные жидочки, Уж доводят Русь до точки. Слышно, с каждого экрана, Гнусный голос Зеленьмана. И Табачник не сдает, Руським книжки издает. Что бы руськие мальчишки Изучали его книжки. Своего, чтобы не знали, Лишь пархатых обожали.
Кое-кто
4144 дн. тому
Зеленский , если будешь ЭТО продолжать..........то делай хотя бы талантливо !
Хаачу в Мааскву
4144 дн. тому
все для люмпена // 21.11.2012 20:51:36 ===== Ти, ета, кросавчєґ, стосовно гавкоту, то звертайся до своїх друзів-шакалів, чи подружок-сучок.
Meesha
4144 дн. тому
А все-таки истерика своры журналистов дорогого стоит. Зеленский, продолжай.
все для люмпена
4145 дн. тому
"Хаачу в Мааскву // 21.11.2012 14:24:34 Все для народа // 21.11.2012 10:49:01 = "Трети телезрителей страны смешно". = Як ти точно підрахував :) Партія: Партія регіонів; Відсоток "ЗА": 30.00; Голосів "ЗА": 6 116 746" ТО НЕ ВИН ПИДРАХУВАВ. ЭТО ОФИЦИАЛЬНЫЕ ДАННЫЕ ТЕЛЕСМОТРЕНИЯ - МУЛЬТИК ПОСМОТРЕЛА ПРАКТИЧЕСКИ ТРЕТЬ УКРАИНСКОЙ ТЕЛЕАУДИТОРИИ. ТАК ШО НЕ ГАВКАЙТЕ. МУЛЬТИК СМЕШНОЙ. И ЭТО РАЗВЛЕКАТЕЛЬНАЯ ПРОГРАММА. А ОТАРУ НАДА Ж ПРО ШОСЬ ПИСАТЬ. НЕ ПРО БОГИНЮ Ж ШОПИНГА В КОНЦЕ КОНЦОВ))
Олег Шинкаренко
4145 дн. тому
Зеленський, якщо взяти термінологію цієї казки, - блазень. А смішить він за певним шаблоном. Чому це раптом якась КВН-команда з якогось Кривого Рогу стала такою популярною? На КВН були значно кращі команди, ніж ця! Тому що вона обрала "правильний" шаблон. Він спотворює реальність, але подобається широким масам, бо дуже добре вкладається у їх стереотип - не треба нічого підрізати та змащувати. 95 квартал - це особливий різновид кіч-гумору, який існує спеціально для якнайширшого охоплення МАЛООСВІЧЕНОЇ та безкультурної (наполегливими стараннями ТВ-менеджерів) глядацької аудиторії, бо створений людьми, які дуже добре знають її смаки. А добре криве дзеркало й коштує недешево.
Олег Шинкаренко
4145 дн. тому
Зеленський, якщо взяти термінологію цієї казки, - блазень. А смішить він за певним шаблоном. Чому це раптом якась КВН-команда з якогось Кривого Рогу стала такою популярною? На КВН були значно кращі команди, ніж ця! Тому що вона обрала "правильний" шаблон. Він спотворює реальність, але подобається широким масам, бо дуже добре вкладається у їх стереотип - не треба нічого підрізати та змащувати. 95 квартал - це особливий різновид кіч-гумору, який існує спеціально для якнайширшого охоплення МАЛООСВІЧЕНОЇ та безкультурної (наполегливими стараннями ТВ-менеджерів) глядацької аудиторії, бо створений людьми, які дуже добре знають її смаки. А добре криве дзеркало й коштує недешево.
Олег Шинкаренко
4145 дн. тому
Зеленський, якщо взяти термінологію цієї казки, - блазень. А смішить він за певним шаблоном. Чому це раптом якась КВН-команда з якогось Кривого Рогу стала такою популярною? На КВН були значно кращі команди, ніж ця! Тому що вона обрала "правильний" шаблон. Він спотворює реальність, але подобається широким масам, бо дуже добре вкладається у їх стереотип - не треба нічого підрізати та змащувати. 95 квартал - це особливий різновид кіч-гумору, який існує спеціально для якнайширшого охоплення МАЛООСВІЧЕНОЇ та безкультурної (наполегливими стараннями ТВ-менеджерів) глядацької аудиторії, бо створений людьми, які дуже добре знають її смаки. А добре криве дзеркало й коштує недешево.
Хаачу в Мааскву
4145 дн. тому
Олександр // 21.11.2012 13:40:49 = "Мультик крутий!" = Ну чого, все правильно. Дійсно, в світі люмпена "мультик крутий". Чому крутий? Тому, що там, тіпа, "крітікуют" Агузарова, ВФЯ, ЛіСтвіна і ін. Що конкретно "крітікуют"? Мову Агузарова. Кнопководство ЛіСтвіна (не Чєчєтова (sic!)), бєзврєдность ВФЯ і назойлівость шавок-журналістов. Усьо просто, доходчіво і смєшно. Як на люмпена, звісно. Чи висміювали тотальну брехню і нефаховість Агузарова? Ні. Чи висміювали загребущість Сємьі? Теж ні. І т. д., і т. п. А чому? Ето люмпєну нєінтєрєсно, та й Бєня може по шапці получити. Ось і весь сказ (в українському розумінні цього слова). Бо крім сказу, це дійство на екрані нічим охарактеризувати не можна. ЗІ: тут ще питання наскільки у Шувалова вистачить витримки, бо для його замовників і ця "сатіра", що каналізує настрої люмпена - це перебір. Вони такі тонкі розрахунки не розуміють.
Хаачу в Мааскву
4145 дн. тому
Все для народа // 21.11.2012 10:49:01 = "Трети телезрителей страны смешно". = Як ти точно підрахував :) Партія: Партія регіонів; Відсоток "ЗА": 30.00; Голосів "ЗА": 6 116 746
Олександр
4145 дн. тому
Скажу одразу, що я не любитель Зеленського і його творчості. Але даний мультик - це просто витвір мистецтва. Мустафа змальований просто ідеально, і просто в точку! А така критика опозиційних журналістів - Отара, Тетяни Даниленко та інших - викликає в мене сум. Тому що така риторика одразу нагадує мені риторику борців за мораль, що забороняють South Park, Сімпсонів та рекламу тютюну. Українські журналісти беруть чудовий приклад з закордонний ліберальних колег - поборників політкоректності і борців зі свободою слова і свободою думки. Чого тільки варта фраза: "Антисемітські жарти на центральних каналах, це як взагалі розуміти?!". Що стосується "політично мертвого" Ющенка, то це взагалі мій улюблений персонаж в мультфільмі. Тому нехай продовжують гавкати Найєми і Даниленки - мені все одно. Мультик крутий!
Все для народа
4145 дн. тому
Трети телезрителей страны смешно, а отару мл...ть не смешно! Вова нааерное застрелился от такой недоработки. Отар, телек и квартал для народа, а не для кучки недовольных борцов допысувачив на телекритике
Вилен
4146 дн. тому
Очередной повод порадоваться отсутствию зомбоящика. Спасибо.
Знайка
4146 дн. тому
Например, я готовлюсь к работе, а мне автор этой статьи своим детищем выше взял и настроение испортил и я не смогу завтра работать: интересно, он попадает под статью 171 УК Украины тем, что мне так или иначе противодействовал? И если журналист бьёт морду журналисту на утро - это что - хулиганство? Или опять 171-я?
Міша
4146 дн. тому
"А сатира ця... залишається напрочуд лагідною до представників влади"???? Я б не назвав відверті натяки на "шапку" (шапкокрад) от"Рижика" (Кучма, пижикова шапка) та "золотий трон" (унітаз) - лагідним ставленням. Скоріш, тут влучили у вразливе місце. А Азіров той в загалі дебіл! Мульт халтурний, і, схоже, "Сдєлано в Росіі". Медведчук замовив?
boss
4146 дн. тому
Всё ! Квартал сдулся , весь пар вышел через свисток.
Кое-кто
4146 дн. тому
Фафа , где вы увидели сатиру ? Мне смешно с Вас !
фафа
4146 дн. тому
Это автор статьи не может понять, что другого ТВ в Украине уже не будет... Все для пипла, все ради бабла! Ничего личного - только бизнесс.
Meesha
4146 дн. тому
Re:Кое-кто: Вы про "несмешно" поняли сразу, как все посмеялись над Мустафой? До этого все нормально было?
Кое-кто
4146 дн. тому
Да , причем здесь журналист-не жжурналист , вы , что не можете понять , что это просто НЕ СМЕШНО , позавчерашние шутки уже НЕ РАБОТАЮТ , юмор , типа, "для быдла сойдет" ОМЕРЗИТЕЛЕН !!! Этого не могут понять "квартальцы" или не хотят. Вот об этом написал автор статьи и ни о чем другом !
фафа
4146 дн. тому
короче, получается, что журналисты и не заметили бы мультика, если бы не наезд на Мустафу... ах! Обидели журналиста. Какая трагедия! Да пиплу на эту обиду как-то нас...ь. Он просто смотрел прикольный мульт от "квартала"... А "квартал" делал этот мульт для пипла примерно представляя как он воспринимает все происходящее в политике. Отар наверное мало общается с оным в маршрутках, гастрономах и возле сильпо... вот так мы все примерно и выглядим снаружи. И читают творения Мустафы-Лещенка-Рахманина-Мостовой примерно 5% населения Украины, если не меньше... Слава Богу хоть какая-то сатира появилась сейчас ... А уязвленный Мустафа зря пообещал отмстить - он всего лишь журналист (если он действительно журналист), а месть удел других господ. Если с помощью журналистики сводить счеты, то это не совсем получается журналистика
Василий Сисуальевич
4146 дн. тому
А почему "Мустафа", по имени? Наверняка автор считает его недостойным называться, как все остальные. Лицом он, видать, не вышел, не истинный ариец. Так и представляется: автор щелкает пальцами и кричит: "Эй, Мустафка, ко мне, живо!"
?
4146 дн. тому
А что значит фраза Найема "не останусь в долгу"? Повадки политиков усвоил?Убьет?Обписает?Пойдет нюхать компромат?На кого? На Зеленского?На Коломойского?Так он вылизал его, и еще как!) http://dusia.telekritika.ua/kurilka/18055/mustafa_naijem_vylozhil_dose_na_igoria_kolomoijskogo__foto_
Браво!
4146 дн. тому
Як тонко Отар ще раз пнув Найєма!)
Кое-кто
4146 дн. тому
Друзья , не смотрите "Квартал" , это давно уже отстой ! Отар , спасибо !
Кое-кто
4146 дн. тому
Глянь Зеленский под себя , видит - нет там них...
Meesha
4146 дн. тому
Ой, Кисо обиделось : ) А вообще, учитывая нездоровый интерес Мустафы и Ко к цвету президентского унитаза, шутка с обнюхиванием задницы вполне к месту.
Черный ПиаР
4146 дн. тому
Теперь благодаря Отару все те, кто не видел мультик, узнали, что Мустафа - шавка
Aira
4146 дн. тому
Те, що Найєм продається, давно вже не секрет. Зливний бачок. Такий собі шустер-кебаб. Разом - найємная шустерня
Люся
4146 дн. тому
У Мустафы есть непростительный грех, почище чем "обрезанный хвост кролика" - мусульманин он, вот где еще одна его вина для Квартала. А вообще-то, этнически маркированный юмор повсюду водопадом, а чтоб отвести подозрения и упреки, для баланса сказанули и про "работу в субботу".
Космополит
4146 дн. тому
Учитывая рейтинги ТК, УП, Обкома, Корреспондента и т.д по сравнению с рейтингом программ Зеленского, то большинство зрителей действительно даже и не поняли, кто такой этот пес Мустафа. Для ТЕЛЕзрителей - это действительно субъект, который когда-то был на подпевках у Шустера. Пуштун возомнил себя публичной персоной. А ведь его знают и читают только пользователи Интернета. Чемпиону пенькобежного спорта тем более известно только, что это тот самый лысый, который про Межигорье на прессухе спросил. А уж статья Довженко - ну,это, как обычно, и обсуждать незачем. Пустословие и мега-домыслы. Все объясняется просто- если у человека нет чувства юмора, то он или мнит себя мессией, как Наем, или пишет "гениальные" опусы! Проще надо быть и не сгорать от чувства собственной значимости.
Сашко
4146 дн. тому
2 Борис: ага, Зеленський спочатку озвучив, а потім дізнався ;)) неважливо, чи «ізвєстний» Мустафа публіці, важливо, що про його розслідувальну діяльність «ізвєстно» чемпіону пєнькобєжного спорту
Сашко
4146 дн. тому
2 Борис: ага, Зеленський спочатку озвучив, а потім дізнався ;)) неважливо, чи «ізвєстний» Мустафа публіці, важливо, що про його розслідувальну діяльність «ізвєстно» чемпіону пєнькобєжного спорту
Борис
4146 дн. тому
Бред! Мустафа абсолютно неизвестный широкой публике, и совершенно неопасный для власти журналист. Он никому из сильных мира сего не нужен - ни чтоб его мочили, ни чтоб вообще о нем кто-то упоминал. А то что он появился в мультике - это просто хреновые сценаристы писали, слабо разбирающиеся в политике. Или вы серьезно Отар думаете, что все передачи, фильмы, мульты пишет лично Зеленский? Да он возможно вообще увидел мульт после эфира. И что, вы серьезно считаете, что лично Виктор Федорович заказывает сценарии. Да у всей Банковой для этого нет ни времени, ни мозгов.
Борис
4146 дн. тому
Бред! Мустафа абсолютно неизвестный широкой публике, и совершенно неопасный для власти журналист. Он никому из сильных мира сего не нужен - ни чтоб его мочили, ни чтоб вообще о нем кто-то упоминал. А то что он появился в мультике - это просто хреновые сценаристы писали, слабо разбирающиеся в политике. Или вы серьезно Отар думаете, что все передачи, фильмы, мульты пишет лично Зеленский? Да он возможно вообще увидел мульт после эфира. И что, вы серьезно считаете, что лично Виктор Федорович заказывает сценарии. Да у всей Банковой для этого нет ни времени, ни мозгов.
Знавець
4146 дн. тому
Цікаво, якщо Зеленського зобразити із стрінгами у ср...ці і кіпою на голові - ета будєт антисємітізм, ілі нєт? :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду