Премію імені Чорновола отримав фільм Полтавської ОДТРК «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров»

8 Жовтня 2012
5228
8 Жовтня 2012
19:06

Премію імені Чорновола отримав фільм Полтавської ОДТРК «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров»

5228
Премію імені Чорновола отримав фільм Полтавської ОДТРК «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров»

Премію імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджено творчому колективу Полтавської ОДТРК «Лтава» за документальний фільм «Соловецькі в'язні з України. Микола Зеров» (автор сценарію - Ольга Ніколенко, режисер - Наталія Іванченко, режисер-оператор - Дмитро Старіков). Таке рішення було прийнято на засіданні Комітету з премії імені В'ячеслава Чорновола 8 жовтня, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

60-хвилинна стрічка розповідає про життя і творчість українського поета, перекладача, історика літератури Миколи Зерова. Авторська група Полтавської телекомпанії побувала на Соловецьких островах, де відбував ув'язнення поет, та в урочищі Сандармох (Карелія) - на місці розстрілу Миколи Зерова.

 

Фільм насичений документальними кадрами епохи 20-30-х років ХХ століття з фондів Центрального державного кінофотофоноархіву ім. Г.Пшеничного, документами з архівів Служби безпеки України тощо.

 

Спогади сучасників поета і перекладача у стрічці відтворюють професійні актори. Як зазначили члени комітету з премії, саме поєднання журналістської, акторської, режисерської та операторської роботи визначило високий рівень публіцистичності фільму «Соловецькі в'язні з України. Микола Зеров». На їхню думку, документально обґрунтований та експресивно забарвлений кінонарис Полтавської ОДТРК сприяє утвердженню історичної пам'яті та національної свідомості українського суспільства.

 

Авторський колектив, який працював над створенням стрічки, отримає грошову винагороду у розмірі 5 тис. гривень.

 

Також члени Комітету відзначили високу публіцистичну цінність поданих на здобуття премії робіт - видання «Моя маленька хатка на вулиці Щасливій» Юрія Малишева, публікацій «Димка, що виросла в Казахстані» Василя Довгого та «Міняю батьків на сусідів» Олени Козаченко, а також фільм «Журналістика майбутнього» авторського колективу Миколаївського коледжу преси та телебачення (автор - Христина Синичків, відеоінженер - Юлія Курбатова).

 

Загалом же, на здобуття премії в Держкомтелерадіо України надійшло 26 творчих робіт, серед них - публікації в друкованих ЗМІ, теле- та радіороботи. Твори подали 32 автори з 15 областей та регіонів України.

 

Розгляд поданих робіт здійснював Комітет з премії імені В'ячеслава Чорновола, який очолює голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. До складу комітету також входять представники Мінкульту, Національної спілки журналістів, громадської організації «Всеукраїнський благодійний фонд "Журналістська ініціатива"».

 

Премія імені В'ячеслава Чорновола, започаткована постановою уряду від 27 червня 2003 року № 979 «Про премію імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики», присуджується щорічно, починаючи з 2004 року.

 

На здобуття цієї відзнаки приймаються нові оригінальні публіцистичні твори у галузі інформаційної діяльності, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. Твори мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років.

 

Свого часу премію імені В'ячеслава Чорновола отримували:

 

2004 рік - Василь Кривий, редактор Кельменецької районної газети «Рідне слово» (Чернівецька область) за публікацію «Пуста хата», опубліковану в газеті «Буковина»;

 

2005 рік - Серафима Розумович за публікацію в газеті «Сутінки в імперії бідності», опубліковану в газеті «Літературна Україна»;

 

2006 рік - Костянтин Перцовський за публікацію «Я - українець!», оприлюднену в газеті «Голос України»;

 

2007 рік - Іван Корсак за публікацію «Гетьманич Орлик», оприлюднену в газеті «Сім'я і дім», (м.Луцьк);

 

2008 рік - Леонід Мужук (Київська регіональна державна телерадіокомпанія) за фільм-дилогію «33» (Фільм 1. «Материнський спогад», фільм 2. «Материнський заповіт»);

 

2009 рік - колектив Закарпатської ОДТРК (автор сценарію і керівник телепроекту - Кешеля Дмитро Михайлович. Співавтори: Янкович Мелінда Миколаївна - режисер, Талабіра Олександра Іванівна - журналіст, Штефуца Наталія Богданівна - журналіст, Дуда Володимир Федорович) за фільм «Гіркота солодкої землі», присвячений 70 річчю створення Карпатської України;

 

2010 рік - Сергій Дзюба за книгу «Замінований рай»;

 

2011 рік - Мирослав Мамчак за книгу «Тарас Шевченко і флот».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду