Верховна Рада скасувала результати голосування щодо наклепу

2 Жовтня 2012
7504
2 Жовтня 2012
10:19

Верховна Рада скасувала результати голосування щодо наклепу

7504
Постанову підтримали 349 депутатів
Верховна Рада скасувала результати голосування щодо наклепу

2 жовтня Верховна Рада  підтримала постанову №11255 «Про скасування рішення ВРУ про прийняття в першому читанні проекту закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію людини».

 

За це рішення з 380 зареєстрованих депутатів проголосувало 349. З них 174 - представники Партії регіонів, 56 - «БЮТ-Батьківщина», 45 - «НУ-НС», 23 - Комуністична партія, 20 - «Народна партія» Володимира Литвина,   18 - «Реформи заради майбутнього», 13- позафракційні, єдиний депутат, який голосував проти прийняття постанови - Василь Кисельов (Партія регіонів).

 

Спікер парламенту відкрив засідання о 10.00, і за 2 хвилини поставив постанову на голосування без обговорення. Однак після голосування виступив депутат Арсеній Яценюк і зазначив, що відміна рішення по наклепу - це перемога громадянського суспільства та журналістів.

 

Президент Віктор Янукович вітає рішення Верховної Ради, яка скасувала прийняття у першому читанні проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини». Про це йдеться на сайті глави держави.

 

Раніше президент звернувся до автора законопроекту народного депутата Віталія Журавського щодо необхідності переглянути майбутнє цього документу. Глава держави наголосив на важливості дієвого захисту свободи слова та плюралізму думок у державі, що є критично необхідним під час передвиборчої кампанії.

 

Нагадаємо, 1 жовтня близько 300 журналістів, зокрема рух «Стоп цензурі!» та Незалежна медіапрофспілка України, провели під стінами Верховної Ради акцію протесту проти законопроекту № 11013 депутата Віталія Журавського,  яким планується запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

 

Як писала «Детектор медіа», 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєструвавнародний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів»Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7504
Читайте також
02.10.2012 16:33
Олег Шинкаренко
1 518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду