Європейські журналісти та українська діаспора підтримали протест проти наклепу (ОНОВЛЕНО)

1 Жовтня 2012
6367
1 Жовтня 2012
12:29

Європейські журналісти та українська діаспора підтримали протест проти наклепу (ОНОВЛЕНО)

6367
Європейські журналісти та українська діаспора підтримали протест проти наклепу (ОНОВЛЕНО)

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) підтримала протест українських журналістів проти прийняття закону, який вводить кримінальну відповідальність за наклеп. Про це під час конференції у Москві заявив президент ЄФЖ Арне Кьоніг, повідомляє прес-служба Незалежної медіа-профспілки України.

 

«По цілій Європі ЄФЖ здійснює кампанію з метою покласти кінець кримінальному переслідуванню за наклеп. Такі закони мають  негативний вплив на готовність і здатність журналістів виконувати свою роботу ефективно», - зазначив пан Кьоніг. Як наголошує НМПУ, прийняття подібних законів у авторитарних країнах призвело до подальшого згортання громадянських свобод і є серйозні побоювання, що Україна перебуває в небезпеці.

 

Журналісти різних європейських недійних організацій підписали спільного листа проти закону про наклеп. Про це повідомила представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк. У листі йдеться: «Ми, представники журналістських організацій різних країн, підтримуємо українських колег у їх боротьбі за свободу слова, і приєднуємося до вимог Європейської федерації журналістів, яка закликала український парламент скасувати репресивний законопроект про наклеп, який було прийнято у першому читанні».

 

Листа підписали:Жанна Литвина, Білоруська асоціація журналістів; Ара Газарян, Вірменський союз журналістів; Владімір Радомірович, Асоціація журналістів Сербії; Зденко Дука, Хорватська Асоціація журналістів; Берхан Сонер, Журналістський союз Турції; Ахмад Алілі, Мушфік Аласгерлі, Союз журналістів Азербайджану; Янніс Котсіфос, Журналістський союз Македонії (Греція); Петер Кубінті, Словацький синдикат журналістів; Луц Мікке, Міжнародний журнал журналістики; Арне Кьоніг, Європейська федерація журналістів; Тамара Каузідіс, профспілка журналістів та медіа-працівників Македонії; Марінка Болковач-Борковіч, Хорватська профспілка журналістів; Драгана Кабаркапа, SINUS, Сербія; Азер Хасрет, Мережа свободи слова Центральної Азії і Південного Кавказу, Азербайджан; Светлана Свистунова, Російский Союз журналістів; Антонина Сарбу, Союз журналістів Молдови; Тудор Ященко, Асоціація незалежної преси, Молдова; Надежда Ажгіхіна, Російський союз журналістів; Насер Селмані, Асоціація журналістів Македонії; Андрей Бастунец, Білоруський союз журналістів.

 

Також українських журналістів у боротьбі з цією законодавчою ініціативою та акцію протесту «Стоп цензурі» підтримав Союз українців у Великій Британії і редакція газети «Українська Думка».

 

«Немає сумнівів, що при нинішній ситуації в Україні - залежній судовій системі, підкупу правоохоронних органів, переслідуванні та репресіях проти опозиційних лідерів, вбивстві журналістів, та ін. будь-який критичний матеріал можна перенести у категорію наклепу і притягнути авторів до кримінальної відповідальності з подальшим тюремним ув'язненням. За допомогою такого закону про наклеп в Україні переслідуватиметься будь-яка критика проти правлячої партії. Він сприятиме цензурному тиску на суспільство взагалі і відмову від європейських тенденцій розвитку права і свободи слова», - йдеться у повідомленні організації.

Союз українців у Великій Британії і редакція газети «Українська Думка» мають намір закликати британських колег-журналістів «висвітлювати у своїх випусках цю чергову спробу придушити свободу ЗМІ в Україні».


Нагадаємо, сьогодні 1 жовтня, журналісти, зокрема НМПУ та громадський рух «Стоп цензурі» провели під стінами Верховної Ради акцію протесту проти законопроекту № 11013 депутата Віталія Журавського,  яким планується запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

 

Як писала «Детектор медіа», 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєструвавнародний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів»Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду