На «Оскар» від України претендують «Будинок з башточкою» і «Той, хто пройшов крізь вогонь»

2 Вересня 2012
7648
2 Вересня 2012
12:20

На «Оскар» від України претендують «Будинок з башточкою» і «Той, хто пройшов крізь вогонь»

7648
Номінанта оголосять 5 вересня
На «Оскар» від України претендують «Будинок з башточкою» і «Той, хто пройшов крізь вогонь»

Український Оскарівський комітет при Асоціації продюсерів України 31 серпня завершив прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію «Оскар». Про це повідомляє сайт Асоціації продюсерів.

 

До фінального відбору в номінації «Фільм іноземною мовою» прийнято дві стрічки. Це «Будинок з башточкою» Єви Нейман, виробництва «1 +1 продакшн» і «Той, хто пройшов крізь вогонь» Михайла Іллєнка (продюсерський центр «Інсайт-медіа» за підтримки Державного агентства України з питань кіно).

 

Фільм-номінант буде оголошено 5 вересня.

 

До 1 жовтня фільм-претендент від України має розглянути та прийняти Американська академія кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США) для подальшого відбору серед фільмів інших країн.

 

У США номінанти у всіх 24-х категоріях (в категорії «Фільм іноземною мовою їх буде п'ять) будуть оголошені 15 січня 2013 року, а сама 85-а церемонія вручення премії «Оскар» за заслуги в галузі кінематографу за 2012 пройде 24 лютого 2013 року в Hollywood and Highland Center в Лос-Анджелесі.

 

«Той, хто пройшов крізь вогонь» - історія про українця Івана Даценка,людину, який побував під час Другої світової війни в полоні у фашистів, а пізніше - і в катівнях НКВС. Льотчик, за плечима якого понад 300 бойових вильотів, Герой Радянського Союзу, який потрапив в 1944 році в полон до фашистів, а після втечі був звинувачений радянською владою у зраді Батьківщини. Він не зламався, утік із сибірського заслання і емігрував до Канади, де став вождем племені індіанців, зберігши при цьому український дух і культуру.

 

У картині знімалися українські актори: Дмитро Лінартович, Ольга Гришина, Віталій Лінецький, Іванна Іллєнко, Олександр Ігнатуша, Віктор Андрієнко, Олег Примогенов, Микола Боклан та інші.

 

Прем'єра фільму відбулася 21 вересня 2011 року в рамках конкурсної програми Третього Київського міжнародного кінофестивалю, де він отримав Гран-прі.

 

Стрічку відзначено на кінофестивалях в Україні, Росії і США. Картина здобула приз у номінації «Найкращий повнометражний фільм» XXI Міжнародного кінофоруму «Золотий Витязь», та диплом «За найкращу чоловічу роль другого плану» (Олексій Колесник). За підсумками XV Бердянського міжнародного кінофестивалю фільм став лауреатом у номінаціях «Найкраща чоловіча роль другого плану» (Віктор Андрієнко), «Найкраща жіноча роль» (Ольга Гришина) та «Найккраща епізодична роль» (Олександр Ігнатуша). На нью-йоркському «Кінофесті NYC» стрічка здобула «Приз глядацьких симпатій».

 

«Той, хто пройшов крізь вогонь» був представлений на двох впливових світових кіноринках - Європейському фільм маркеті (EFM) та Кіноринку в Каннах.

 

В український кінопрокат фільм вийшов 19 січня 2012 року.

 

«Будинок із башточкою» - драматична історія 8-річного хлопчика, що повертався з мамою в рідне місто з евакуації, взимку 1944 року.

 

На півдорозі додому, на невідомому полустанку їх знімають з потяга, так як мати хлопчика занедужує тифом. Її доставляють в лікарню, де вона помирає. Дитина залишається один на один зі своїм горем, серед чужих людей яким, за великим рахунком, немає до нього справи. За один день хлопчику доводиться подорослішати. Довірившись незнайомцям, він продовжує свій шлях додому, до єдиної рідної людини - дідуся. З вікна поїзда хлопчик в останній раз бачить станцію, назви якої ніколи так і не дізнається, все, що він запам'ятав про місце, де назавжди залишилася його мама, - це те, що на привокзальній площі стоїть старий будинок з башточкою.

 

У картині знімалися Альберт Філозов, Марина Поліцеймако, Катерина Голубєва, Віталій Лінецький, Віталіна Біблів. Хлопчика зіграв Діма Кобецкой.

 

«Будинок із башточкою» здобув 7 липня 2012 головний приз конкурсної програми «Зі Сходу на Захід» 47-го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах (Чехія). В український прокат карина вийшла 16 серпня 2012 року.

 

До складу Українського Оскарівського комітету входять кінематографісти і кінокритики: народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), народна артистка України і СРСР Ада Роговцева, лауреат науково-технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач , кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колесников, продюсер, сценарист Ігор Савиченко і кінорежисер Сергій Маслобойщиков.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7648
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Л.Ч.
4254 дн. тому
У фільма "Той..." фестивальний врожай набагато більший, ніж вказано. Тут докладніше: http://viktor-andrienko.com/news/2800
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду