Визначено фільм, який висунуть на «Оскар-2012» від України

6 Вересня 2012
7424
6 Вересня 2012
17:32

Визначено фільм, який висунуть на «Оскар-2012» від України

7424
Ним став «ТойХтоПройшовКрізьВогонь»
Визначено фільм, який висунуть на «Оскар-2012» від України

Український Оскарівський комітет при Асоціації продюсерів України оголосив фільм - номінант від України на премію Американської кіноакадемії «Оскар» 2012 року в номінації «Фільм іноземною мовою». Про це йдеться на сайті Асоціації продюсерів України.

 

Номінантом став фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» режисера Михайла Іллєнка виробництва продюсерського центру «Інсайт-медіа» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. У фінальному відборі він конкурував зі стрічкою «Будинок з башточкою» режисера Єви Нейман виробництва «1+1 продакшн».

 

Голосування було таємним. Фільм був обраний п'ятьма голосами проти трьох з числа присутніх членів Українського оскарівського комітету. Голова комітету, кінорежисер Олег Фіалко, зазначає, що обговорення обох фільмів тривало більше години. Комітет вибрав більшістю голосів «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», тому що це індустріальне прокатне кіно, націлене на масового глядача.

 

До 1 жовтня фільм-претендент від України повинен бути розглянутий і прийнятий Американською академією кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США) для подальшого відбору серед фільмів інших країн.

 

У США номінанти у всіх 24-х категоріях (в категорії «Фільм іноземною мовою їх буде п'ять) будуть оголошені 15 січня 2013 року, а сама 85-та церемонія вручення премії «Оскар» відбудеться 24 лютого 2013 року в Hollywood and Highland Center в Лос-Анджелесі.

 

«Висування фільму від України на "Оскар" - додатковий шанс для картини вийти на міжнародний рівень, отримати пізнаваність і, головне, професійну оцінку своєї роботи, - вважає Денис Ржавський, голова Української кіноасоціації, член Українського оскарівського комітету. - Комітет підтримав фільм, який вийшов у прокат завдяки державному фінансуванню. Це сигнал для молодих режисерів: держпідтримка національного фільму реально працює. Українське кіно набирає обертів, вже зараз в процесі створення більше 80 картин. Наступного року на місці фільму Михайла Іллєнка може виявитися одна з талановитих дебютних робіт нового покоління українських режисерів».

 

«Ще належить дуже серйозний етап, - коментує режисер фільму Михайло Іллєнко. - Надія в мене завжди є. Якби не було надії, то хто б починав таку мороку - п'ять років знімати одне кіно. Від такого змагання ніхто не відмовиться. І кожен, хто починає фільм, то в нього якісь є вершини, фестивалі. Але у нас була перша мрія. Нам дуже хотілося, і ми робили цей фільм за формулою: "Ми. Для нас. Про себе". Я думаю, що ця формула дуже актуальна сьогодні».

 

«Той, хто пройшов крізь вогонь» - історія про українця Івана Даценка, людину, яка побувала під час Другої світової війни в полоні у фашистів, а пізніше - і в катівнях НКВС. Льотчик, за плечима якого понад 300 бойових вильотів, герой Радянського Союзу, який потрапив в 1944 році в полон до фашистів, а після втечі був звинувачений радянською владою у зраді Батьківщини. Він не зламався, утік із сибірського заслання й емігрував до Канади, де став вождем племені індіанців, зберігши при цьому український дух і культуру.

 

У картині знімалися українські актори: Дмитро Лінартович, Ольга Гришина, Віталій Лінецький, Іванна Іллєнко, Олександр Ігнатуша, Віктор Андрієнко, Олег Примогенов, Микола Боклан та інші.

 

Прем'єра фільму відбулася 21 вересня 2011 року в рамках конкурсної програми третього Київського міжнародного кінофестивалю, де стрічка отримала гран-прі.

 

Стрічку відзначено на кінофестивалях в Україні, Росії і США. Картина здобула приз у номінації «Найкращий повнометражний фільм» XXI Міжнародного кінофоруму «Золотий Витязь», та диплом «За найкращу чоловічу роль другого плану» (Олексій Колесник). За підсумками XV Бердянського міжнародного кінофестивалю фільм став лауреатом у номінаціях «Найкраща чоловіча роль другого плану» (Віктор Андрієнко), «Найкраща жіноча роль» (Ольга Гришина) та «Найккраща епізодична роль» (Олександр Ігнатуша). На нью-йоркському «Кінофесті NYC» стрічка здобула «Приз глядацьких симпатій».

 

«Той, хто пройшов крізь вогонь» був представлений на двох впливових світових кіноринках - Європейському фільм маркеті (EFM) та Кіноринку в Каннах.

 

В український кінопрокат фільм вийшов 19 січня 2012 року.

 

Всього в Україні за період з 1 жовтня 2011 року до 30 вересня 2012 року були готові або випущені 14 повнометражних художніх фільмів, але більшість з них спочатку не відповідали вимогам відбору оскарівського комітету. Одна з головних вимог - це комерційний прокат в Україні у вищевказаний період.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду